Politici de Sanatate

Schimbul transfrontalier de date privind sănătatea pacienților – referință principală la stabilirea standardelor internaționale

10 aprilie
16:14 2019
Schimbul transfrontalier de date privind sănătatea pacienților –  referință principală la stabilirea standardelor internaționale

La Bruxelles a avut loc conferința finală a proiectului  „Fișa internațională a pacientului” (CEN IPS project) în care au fost prezentate rezultatele obținute în urma implementării. Proiectul și-a propus transformarea actualelor orientări europene privind fișa pacienților, adoptate de rețeaua eHealth,  în standarde europene în contextul creării unor standarde internaționale pentru aceste documente.  Proiectul a fost implementat de CEN (Comitetul European pentru Standardizare) și  a durat doi ani.  Scopul proiectului a fost  acela de a permite utilizarea fișei pacienților nu numai în domeniul îngrijirii transfrontaliere, ci și în schimburile naționale și locale, pentru a permite pacienților și medicilor să aibă acces la datele de sănătate ale pacienților oriunde se efectuează tratamentul.

De asemenea, proiectul și-a propus să observe  cum se dezvoltă standardele europene privind fișa pacienților, pe baza liniilor directoare adoptate până în prezent de rețeaua de eHealth, care se încadrează într-o inițiativă internațională mai largă. Standardele europene care rezultă din acest proiect de doi ani vor fi discutate în rețeaua eHealth în iunie 2019 pentru a fi aplicate în contextul eHDSI (specificații de interoperabilitate la nivel european).

Rețeaua de eHealth este organismul de guvernanță înființat în temeiul Directivei 2011/24/UE privind drepturile pacienților în domeniul asistenței medicale transfrontaliere și care reunește autoritățile naționale responsabile de e-sănătate. Activitatea desfășurată de proiectul CEN a fost realizată în colaborare cu acțiunea comună „eHAction”, care urmărește să sprijine rețeaua de eHealth  în definirea evoluțiilor e-sănătății în Europa prin abordarea aspectelor tehnice ale acesteia.

Fișa pacienților oferă informații de fond privind aspecte importante legate de sănătate, cum ar fi alergii, medicamente curente, afecțiuni anterioare, intervenții chirurgicale etc., făcându-le accesibil digital în cazul unei vizite medicale (de urgență) în altă țară. Este un rezumat al unei colecții mai mari de date privind sănătatea numită Registrul european al sănătății.  Proiectul „Fișa pacienților” este desfășurat progresiv în toate țările europene și este condus de CEN/TC 251, organizație de dezvoltare a standardelor care furnizează standarde informatice de sănătate pentru Europa.

Bogdan Guță

 

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: