Politici de Sanatate

Săptămâna Europeană a Imunizării: ”Vaccinurile ne apropie”

23 aprilie
12:44 2021
Săptămâna Europeană a Imunizării: ”Vaccinurile ne apropie”

Regiunea europeană a Organizației Mondiale a Sănătății marchează, în perioada 26 aprilie – 2 mai, Săptămâna Europeană a Imunizării (EIW), pentru a crește gradul de conștientizare a importanței imunizării în prevenirea bolilor și protejarea vieții. În acest an, pe lângă promovarea imunizării de rutină, EIW se va concentra pe vaccinurile împotriva COVID-19 și pe vaccinare. Campania EIW va contribui la consolidarea solidarității și a încrederii în vaccinare ca bun public care stă la baza societății, salvează vieți și protejează sănătatea. Ca și în anii precedenți, Săptămâna Europea a Imunizării coincide cu Săptămâna Mondială a Imunizării. Ambele campanii se derulează sub mesajul „Vaccinurile ne apropie”.

Progrese de-a lungul anilor

Săptămâna Europeană a Imunizării a fost sărbătorită pentru prima dată de un număr mic de țări în 2005. Scopul a fost de a crește acoperirea vaccinală prin amplificarea gradului de conștientizare a nevoii și a dreptului fiecărui copil de a fi protejat împotriva bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare. De la realizarea sa inițială, EIW a devenit una dintre cele mai vizibile campanii de sănătate publică din regiune. Toate țările din regiunea europeană  sunt invitate să participe la EIW și să contribuie la eveniment prin implicarea institutelor de sănătate publică, a profesioniștilor din domeniul sănătății, a factorilor de decizie și de politică, precum și a părinților și a îngrijitorilor.

”Fiind una dintre cele mai eficiente intervenții de sănătate din punct de vedere al costurilor, vaccinarea este o piatră de temelie a acoperirii universale a sănătății (UHC) și este vitală pentru a obține o sănătate optimă pentru toți, oriunde. Progresul în direcția UHC și a Obiectivului 3 de Dezvoltare Durabilă (SDG3) – asigurarea unei vieți sănătoase și promovarea bunăstării pentru toți, la toate vârstele – sunt priorități în regiune și în întreaga lume. Prin creșterea gradului de conștientizare a importanței imunizării, activitățile implementate în cadrul EIW au ca scop creșterea acoperirii vaccinale și, astfel, în cele din urmă, contribuie la UHC și SDG3 în întreaga Regiune” – Programul european de lucru al OMS Europa 2020-2025: „Acțiuni comune pentru o mai bună sănătate în Europa”.

 La nivel global, Săptămâna Imunizării 2021 are ca scop:

  • Să reîncadreze dialogul  global despre vaccinuri pentru a se concentra pe importanța vaccinurilor.
  • Să evidențieze numeroasele moduri în care vaccinurile ne permit să trăim o viață sănătoasă și productivă prin prevenirea răspândirii bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare.
  • Să demonstreze dovada socială că publicul larg apreciază deja vaccinurile și are încredere în ele

#VaccinesWork

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: