Politici de Sanatate

Sănătatea orală, un pilon fundamental al sănătății generale

20 martie
11:54 2025
Sănătatea orală, un pilon fundamental al sănătății generale

Sănătatea orală reprezintă o componentă critică a sănătății sistemice, având implicații directe asupra bolilor cardiovasculare, diabetului, complicațiilor în sarcină, afecțiunilor respiratorii și a declinului cognitiv.

Cu ocazia Zilei mondiale a sănătății orale, marcată anual pe 20 martie și susținută de Federația Dentară Internațională (FDI), Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) reafirmă importanța esențială a sănătății orale ca parte integrantă a stării generale de sănătate.

Datele din Studiul Național de Sănătate Orală 2024, realizat de CMSR, evidențiază situația din România: 66% dintre copii și 64% dintre adulți au carii dentare cavitare, 35% dintre copii și 57% dintre adulți prezintă inflamație gingivală, iar 73% dintre adulți suferă de edentații neprotezate. Mai mult, 80% dintre adulți preferă automedicația în detrimentul consultului de specialitate, 92% consideră consulturile stomatologice regulate esențiale, însă doar 44% au fost la un control în ultimul an.

România continuă să ocupe penultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește frecvența vizitelor la medicul stomatolog, subliniind astfel necesitatea unor măsuri urgente de prevenție și accesibilitate sporită la îngrijiri medicale dentare.

„Unul din obiectivele studiului național de sănătate orală a fost să oferim partenerilor instituționali și opiniei publice o radiografie exactă cu privire la starea de sănătate orală a românilor. Situația care reiese din rezultatele studiului este alarmantă, însă reprezintă doar o poză de moment. Cu eforturi concentrate din partea profesioniștilor în sănătate orală, autorităților, profesorilor, personalităților publice, partenerilor privați și mass-mediei, ne propunem ca această situație să fie îmbunătățită în mod accelerat,” afirmă președintele CMSR, dr. Florin Lăzărescu.

Accesul la servicii stomatologice rămâne inegal distribuit între mediul urban și cel rural. În acest context, CMSR a negociat cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) menținerea bugetului alocat serviciilor stomatologice la nivelul anului 2023 pentru perioada ianuarie – iunie 2024, prevenind astfel o reducere semnificativă care ar fi afectat categoriile vulnerabile, precum copiii, pensionarii și persoanele cu venituri reduse. Începând cu anul 2025, bugetul alocat de CNAS pentru servicii stomatologice a fost majorat cu 15%, ajungând la aproximativ 500 de milioane de lei, însă această sumă acoperă doar 6-7% din necesarul real, estimat la peste 5,3 miliarde de lei anual.

În România, dintr-un total de aproximativ 25.000 de medici stomatologi, doar 5.976 au contracte cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS), ceea ce înseamnă că mai puțin de 30% dintre aceștia oferă servicii decontate. Situația este și mai dificilă în mediul rural, unde doar aproximativ 1.500 de medici stomatologi au contracte cu CNAS, deservind o populație de peste 9,6 milioane de locuitori. Aceast lucru înseamnă că, în medie, un medic stomatolog în contract CNAS trebuie să acopere nevoile a peste 6.400 pacienți.

„Sănătatea orală trebuie să fie recunoscută ca un pilon fundamental al sănătății generale și o prioritate în politicile de sănătate publică. Vorbim despre impactul real pe care sănătatea orală îl are asupra longevității și calității vieții fiecărei persoane. Educația, prevenția și accesul la îngrijiri medicale stomatologice sunt esențiale pentru reducerea bolilor orale și a complicațiilor asociate. Un simplu control stomatologic regulat poate preveni tratamente costisitoare și poate asigura un standard de viață mai ridicat pentru pacienți. CMSR își reafirmă angajamentul în direcția promovării unui sistem stomatologic mai accesibil, mai eficient și mai orientat spre prevenție”, adaugă dr. Florin Lăzărescu.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: