Un raport recent arată în ce măsură femeile sunt dezavantajate în domeniul asistenței medicale la nivel mondial și care sunt beneficiile economice pe care le-ar aduce eliminarea acestui decalaj. Lipsa de date privind biologia, sănătatea și rezultatele medicale ale femeilor subminează asistența medicală echitabilă.
De prea mult timp, societatea contemporană a trecut cu vederea nevoile de sănătate ale femeilor și a eșuat în acest sens. Femeile plătesc prețul suprem, cu o medie de nouă ani petrecuți în condiții de sănătate precară de-a lungul vieții lor. Aceasta este cu un sfert mai mult decât suferă bărbații. Majoritatea acestora cad în timpul celor mai productivi și activi ani. Raportul Closing Women’s Health Gap: a $1 Trillion Opportunity to Improve Lives and Economies, evidențiază beneficiile potențiale ale reducerii decalajelor în ceea ce privește sănătatea femeilor, subliniind că aceasta ar putea duce la o mai bună calitate a vieții pentru miliarde de femei și la câștiguri economice substanțiale. Concluzia raportului este clară: impactul socio-economic individual și global este grav, iar beneficiile potențiale ale reducerii decalajelor în ceea ce privește sănătatea femeilor sunt vaste. Acest document de referință este primul care cuantifică impactul economic în termeni clari și argumentează necesitatea de a lua măsuri în timp util pentru a-l aborda. El subliniază necesitatea unei schimbări fundamentale de mentalitate, oferind în același timp o nouă perspectivă prin care putem înțelege riscul lipsei de acțiune. Multe dintre recomandări necesită investiții îndrăznețe și semnificative și schimbări în politicile și abordările transsectoriale. Nici o întreprindere sau organizație nu le va rezolva singură.
Raportul atribuie un cost important în dolari pentru decalajul în materie de sănătate a femeilor, cu indicații clare cu privire la domeniile în care potențialul de schimbare este cel mai mare. Acest lucru oferă tuturor părților interesate angajate să schimbe status quo-ul în ceea ce privește sănătatea femeilor o agendă comună pentru a-și consolida acțiunea și impactul. Dar evidențiază, de asemenea, costurile societale și personale mai largi pe care le generează decalajul în materie de sănătate a femeilor. Datele lipsă sau de proastă calitate reprezintă un domeniu-cheie care trebuie abordat. Pentru că nu putem îmbunătăți ceea ce nu măsurăm.
Lipsa sistematică de date privind biologia unică a femeilor, sănătatea și rezultatele în materie de sănătate a însemnat că sănătatea și bunăstarea lor au fost practic invizibile în cercetarea medicală, în furnizarea de îngrijiri, în elaborarea de politici și în alocarea bugetară. Acest lucru are un impact direct asupra siguranței, eficacității și rezultatelor intervențiilor medicale și a strategiilor de îngrijire în multiple afecțiuni. Printre acestea se numără și cele care au un impact exclusiv asupra femeilor, cum ar fi sănătatea reproductivă și maternă a femeilor.
Raportul constată că „pentru fiecare femeie diagnosticată cu o afecțiune, aproximativ patru nu sunt diagnosticate”. Deși reprezintă peste jumătate din populația globală, această reprezentare nu se reflectă în studiile clinice sau în cercetarea medicală. Potrivit Imperial College London, mai puțin de 2% din finanțarea cercetării medicale este alocată sarcinii, nașterii și sănătății reproductive a femeilor. Statisticile sunt extrem de clare: femeile sunt refuzate din punct de vedere medical și rămân cu nevoi profunde nesatisfăcute. Această lipsă de reprezentare duce la o îngrijire medicală suboptimală și la rezultate adverse pentru femei. De asemenea, documentul estimează că „cinci la sută din povara sănătății femeilor este atribuită sănătății sexuale, reproductive și materne a femeilor”. Constatarea ilustrează o problemă mult mai amplă a modului în care femeile suferă în tăcere, fără a avea parte de înțelegerea, ajutorul și atenția medicală de care au nevoie.
Menstruațiile dureroase, avorturile spontane, infertilitatea, complicațiile din timpul sarcinii și al nașterii și menopauza, impun o taxă uriașă asupra sănătății, bunăstării și productivității pe termen lung a femeilor. Cu toate acestea, mult prea des aceste probleme sunt explicate ca fiind „normale”, „parte a fi femeie” și nu sunt înregistrate nicăieri. Această lipsă de prioritizare are efecte secundare asupra dezvoltării și adoptării inovațiilor în materie de sănătate a femeilor, ceea ce duce la nevoi nesatisfăcute în continuare.
De exemplu, endometrioza, o boală cronică care provoacă dureri severe, în special în timpul perioadelor menstruale, afectează 190 de milioane de femei. Diagnosticul poate întârzia până la 10 ani, ceea ce are implicații sociale, de sănătate publică și economice semnificative, ca să nu mai vorbim de durere, oboseală, depresie, anxietate și infertilitate. În prezent, nu există niciun leac. Dar simptomele pot fi ameliorate, iar diagnosticarea timpurie poate îmbunătăți semnificativ șansele de a rămâne însărcinată prin începerea mai devreme a fertilizării in vitro. Deși raportul estimează „valoarea pieței tratamentelor pentru endometrioză la 180-220 de miliarde de dolari la nivel mondial”, în prezent sunt puține active în curs de dezvoltare. În mod similar, hemoragia postpartum (HPP) este responsabilă pentru 20% din decesele materne la nivel mondial; marea majoritate (99%) se produce în țările cu venituri mici și mijlocii (LMIC). Lumea nu va reuși să salveze viețile a 1 milion de femei până în 2030 dacă nu se unesc forțele pentru a accelera progresul în direcția îndeplinirii Obiectivului de Dezvoltare Durabilă (ODD) 3.1 de reducere a mortalității materne în țările cu venituri mici și mijlocii (LMIC) Și totuși, în ultimii 30 de ani au fost dezvoltate doar două medicamente noi care s-au dovedit a fi eficiente în gestionarea HPP.
Bogdan G.