2.000 de femei mor anual în România din cauza cancerului de col uterin. Ţara noastră este pe locul întâi în Europa la mortalitatea provocată de maladie şi locul doi în ceea ce priveşte incidenţa acestei boli. Ministerul Sănătăţii a lansat în 2012 Programul Naţional de Screening al Cancerului de col. În 4 ani însă, doar 10 la sută din româncele care ar fi putut beneficia de testare gratuită au şi făcut analizele. Medicul coordonator al Programului naţional de screening pentru cancerul de col uterin, dr. Carmen Ungurean a precizat la conferinţa „Sănătatea femeii – Practici bazate pe dovezi” că medicii de familie trebuie să se implice mai mult în promovarea acestui program. „Până acum, de la demararea programului şi până la sfârşitul anului 2015, s-au testat aproximativ 630.000 de femei din întreaga ţară, rata de acoperire se situează în jurul a 10% din populaţie. Este un procent departe de a fi satisfăcător, este un procent care trebuie mărit neapărat pentru creşterea cost-eficienţei programului. (…) Pe an înseamnă aproape 150.000 în medie. Am avut ani cu un număr mai mare de femei, ani cu o rată de prezentare mai mică. Bugetul pe anul acesta ne permite să facem în jur de 200.000 de teste, care reprezintă un număr acoperitor de femei”, a spus Ungurean. Ea a explicat că femeile trebuie să solicite medicului de familie formularul FS1, iar acesta le informează cu privire la cabinetele medicale unde se fac recoltări. „Există situaţii în care recoltarea se efectuează efectiv în cabinetul medicului de familie, acolo unde nu există dotările necesare există cabinete medicale de ginecologie sau cabinete medicale ale ambulatoriilor de specialitate ale spitalelor, unde se recoltează testul Babeş-Papanicolau pentru femei”, a mai explicat dr. Carmen Ungurean.
Ministrul Sănătaţii speră că lucurile se vor schimba și că societatea românească va ști să acorde importanța cuvenită prevenției: „Trebuie să vedem în mod realist cum bugetăm acest lucru pentru a îndeplini obiectivele în viitor. În aceeași măsură trebuie sa ne și dezvoltăm capacitățile pentru screening,” a declarat Patriciu Achimaş-Cadariu, ministrul Sănătăţii, prezent și el la conferință.
„Jumătate dintre decese ar putea fi evitate”
Datele arată că din 2008 până la finalul lui 2014 numărul femeilor diagnosticate cu cancer de col uterin a crescut cu 27 la sută. „O treime din cancere sunt prevenibile, iar jumătate dintre decese ar putea fi evitate. Boala este depistată când deja se află în stadiu avansat,” a spus dr. Diana Loreta Păun, consilier de stat al Departamentului de Sănătate Publică, Administrația Prezidențială.
Pentru programul de screening, specialiştii au în plan reorganizarea şi optimizarea programului prin atragerea de investiţii prin proiectul Băncii Mondiale, fonduri care se referă la investiţia în infrastructura programului, în unităţi mobile şi laboratoare, dar şi în aparatură de urmărire şi finalizare a cazurilor depistate pozitiv.
Însărcinatul cu afaceri al SUA ad-interim, Dean Thompson a declarat la conferinţa „Sănătatea femeii – practici bazate pe dovezi” că în Statele Unite se cheltuie peste trei trilioane de dolari anual pentru servicii de sănătate, iar costurile sunt în continuă creştere. Această sumă reprezintă peste 17 la sută din PIB. “Sănătatea femeii este un domeniu în care informarea publică şi prevenţia joacă un rol esenţial, iar Departamentul Sănătăţii şi Serviciilor Umane (HHS) include şi un Birou pentru Sănătatea Femeii. Acest Birou îmbunătăţeşte sănătatea femeilor din SUA prin promovarea şi coordonarea unei ample agende de sănătate la nivelul HHS, care abordează prevenţia şi furnizarea serviciilor, cercetarea şi educarea publicului şi specialiştilor din domeniul medical şi promovarea profesională a femeilor din domeniul medical şi ştiinţific.” a mai spus Dean Thompson.
Pentru a obţine rezultate mai bune în România, însărcinatul cu afaceri al SUA a îndemnat guvernul să folosească datele colectate prin intermediul cardului de sănătate în cel mai eficient mod posibil (…) şi să încurajeze publicul să joace un rol mai pronunţat în procesul decizional. “Lumea academică şi companiile aşteaptă cu nerăbdare să evalueze aceste date. Partajarea de date permite o mai bună studiere, evaluare şi orientare a subiectelor de ţin de sănătatea publică în România.” a concluzionat Dean Thompson.
În 2015 s-a dublat numărul femeilor care au beneficiat de reconstrucție mamară prin endoprotezare
La rândul său, ministrul Sănătății, conf. univ. dr. Patriciu Achimaș-Cadariu a atras atenția asupra faptului că cercetarea neglijează nevoile de sănătate specifice femeilor, cu excepția aparatului reproducător: “A privi sănătatea femeilor exclusiv în mod de diferențele de gen este o abordare îngustă, influențată numai de factori biologici și ignoră rolul factorilor mai largi, influențați de determinați sociali și comunitari”.
Atât la nivelul Ministerului, cât și al CNAS se derulează programe de sănătate dedicate femeilor. Unul dintre acestea este subprogramul de reconstrucție mamară prin endoprotezare după afecțiunile oncologice, din cadrul CNAS. Dacă în 2014 au beneficiat de acest subprogram 124 de paciente, anul trecut numărul lor aproape că s-a dublat, ajungând la 219. “În 2016, a fost prevăzut în bugetul aferent o sumă de 1.234.000 de lei, astfel încât să asigurăm o acoperire cât mai largă”, a declarat dr. Mihaela Ion, medicul șef al CNAS în cadrul aceleași conferințe, „Sănătatea femeii – Practici bazate pe dovezi”. Evenimentul a fost organizat de Revista Politici de Sănătate, sub auspiciile Comisiei pentru Sănătate Publică din Senatul României, Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Mai multe declarații, informații și date statistice referitoare la strategiile publice pentru sănătatea femeii și la managementul bolilor cronice la femei veți putea citi în următorul număr al revistei “Politici de sănătate”.
Link poze: https://www.facebook.com/media/set/?set=a.542969672551766.1073741852.150787641769973&type=3
Roxana Maticiuc