Politici de Sanatate

Sănătatea clujeană, la raport

14 octombrie
13:22 2019
Sănătatea clujeană, la raport

Interviu cu Emil Boc, primarul municipiului Cluj-Napoca

 

Care sunt proiectele  pe Sănătate pe care ați  decis să le finanțați (în derulare sau cele care vor începe în curând)?

Sănătatea, alături de educație, este un domeniu fundamental, de care depinde buna funcționare a unei societăți. În momentul în care acestea două performează, toate celelalte domenii de activitate vor fi performante. Primăria municipiului Cluj-Napoca a înțeles acest lucru și a transformat educația și sănătatea în priorități ale politicii municipalității. Spitalul Clinic Municipal „Clujana”, aflat în subordinea Primăriei, a beneficiat anual de fonduri consistente de la bugetul local, precum și de sprijin pentru accesarea de fonduri europene. Datorită resurselor financiare și managementului performant, spitalul Clujana este unul dintre cele mai moderne și căutate instituții medicale din Cluj-Napoca și nu numai.

Care sunt spitalele aflate în subordinea Primăriei Cluj-Napoca și ce sume alocați lunar sau anual pentru funcționarea lor?

Deși Spitalul Clinic Municipal este singurul spital aflat în subordinea Primăriei, anual sunt alocate de la bugetul local fonduri consistente pentru funcționarea și dotarea altor unități medicale din municipiul Cluj-Napoca. Chiar dacă aceste unități medicale nu sunt în subordinea Primăriei, până la urmă este vorba despre sănătatea clujenilor, iar noi, ca autorități publice, aveam obligația să facem tot ceea ce ne stă în putință și este legal posibil să respectăm acest drept al oamenilor.

Valoarea totală a sprijinului financiar acordat spitalelor din Cluj-Napoca în 2019 se ridică la 14.776.528 lei. 13.392.000 lei este valoarea sprijinului financiar pentru 11 instituții spitalicești din Cluj-Napoca, iar 1.384.528 lei sunt alocați pentru lucrări de amenajare a căilor de acces și a curților spitalelor. Sprijinul financiar acordat spitalelor de municipalitate prin aceste alocări a crescut în fiecare an în perioada 2012-2019. Procentual, creșterea este de 352,3% în 2019 față de 2012.

Decizia de a sprijini Sănătatea clujeană se aplică în cazul mai multor instituții spitalicești de la noi din județ, printre care se numără și: Institutul Regional de
Gastroenterologie-Hepatologie „Prof. Dr. Octavian Fodor” Cluj-Napoca, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii Cluj, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase, Spitalul Clinic de Recuperare Cluj-Napoca, Institutul Oncologic „Prof. Dr. I. Chiricuță” Cluj-Napoca, Institutul Inimii de Urgență pentru Boli Cardiovasculare „Niculae
Stăncioiu”, Spitalul Militar de Urgență  „Dr. Constantin Papilian” Cluj-Napoca, Spitalul Clinic Căi Ferate Cluj-Napoca, Institutul Clinic de Urologie și Transplant Renal, Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Leon Daniello, Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj.

Dacă ar fi să faceți un bilanț, de la începutul mandatului și până acum, ce sume a alocat primăria sectorului Sănătate(spitale plus proiecte)?

În ultimii șase ani, Primăria Cluj-Napoca a majorat cu peste 5 milioane de lei alocările financiare pentru spitalele care nu se află în subordinea instituției, de la 3.266.957 lei în anul 2012 la 8.915.000 lei în 2018. De asemenea, Primăria Cluj-Napoca a sprijinit Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare pentru asigurarea necesarului de combustibil pentru autospecialele SMURD Cluj și pentru a asigura masa echipelor SMURD.

Cum ați clasifica serviciile medicale oferite de sistemul de sănătate din Cluj? Cum ar putea fi ele îmbunătățite?

În ceea ce privește serviciile medicale, pacienții au acces la îngrijiri de calitate. Clujul este privilegiat, aș putea spune, deoarece aici avem profesioniști foarte bine pregătiți și recunoscuți în domeniile lor de activitate atât la nivel național, dar și internațional. Acest lucru se datorează și Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu”, instituție de învățământ de referință în domeniul medical. Municipiul Cluj-Napoca și-a construit Strategia de dezvoltare în jurul conceptului de calitate a vieții. Obiectivul nostru de a avea un nivel ridicat de calitate a vieții nu poate fi atins fără sprijinirea continuă și perfecționarea acestor domenii esențiale pentru orice comunitate, după cum am mai afirmat: educație și sănătate.

Pentru a menține standardele de calitate pe care le oferim pacienților din toată țara, investim continuu. Spitalul Clinic Municipal Cluj-Napoca reprezintă o importantă unitate medicală și de învățământ, cu adresabilitate largă, atât geografică, cât și medicală, fiind singura unitate din județul Cluj care în cadrul aceleiași structuri poate asigura asistență medicală spitalicească sau ambulatorie în aproape toate specialitățile medicale. După modernizarea Ambulatoriului Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca printr-un proiect din fonduri europene, în 2016, se desfășoară o amplă acțiune de modernizare și reabilitare, un proces de transformare a spitalului într-o unitate sanitară conformă cu cerințele actuale ale unei activități medicale performante. Principalele lucrări care s-au realizat în 2018 sunt: lucrări de reamenajare la parterul spitalului a secției Spitalizare de zi, lucrări de extindere și modernizare a secției Medicină internă, lucrări de modernizare a rețelei de date a spitalului, lucrări de reamenajare și compartimentare a Farmaciei spitalului.

Pentru a se alinia la regulile de bună practică în domeniul farmaceutic existente la nivel european, Spitalul Clinic Municipal a achiziționat un izolator pentru dizolvarea substanțelor citostatice. Substanțele citostatice folosite în tratamentul pacienților oncologici necesită preparare și dizolvare, înainte de administrare. Aceste substanțe sunt potențial toxice și în timpul preparării lor pot avea loc expuneri ale personalului care le manipulează. Izolatorul reprezintă cea mai sigură modalitate de manipulare a substanțelor citostatice. Activitatea specialității Oncologie medicală în cadrul Spitalului Clinic Municipal se desfășoară atât în regim ambulatoriu, cât și în regim de spitalizare, de scurtă sau de lungă durată (internare de zi/ internare continuă).

Au fost atrase fonduri europene pentru a dezvolta sistemul de sănătate din Cluj?

S-au semnat astfel de contracte, sigur. Primul care îmi vine acum în minte este un contract semnat anul trecut pentru finanțarea din fonduri europene a proiectului pentru creșterea eficienței energetice a Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca. Principalele categorii de lucrări vizate au fost instalarea unui nou sistem de încălzire în clădirea Spitalului Municipal, în scopul creșterii randamentului și reducerii emisiilor. Sistemul de încălzire se va realiza cu pompe de căldură, care asigură încălzirea pe perioada rece și răcirea în perioada caldă; izolarea termică a fațadei; termoizolarea planșeului peste ultimul nivel; izolarea termică a planșeului peste sol/subsol neîncălzit; dotarea cu corpuri de încălzire cu ventiloconvectoare; înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent și incandescent cu corpuri de iluminat cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață etc.

de Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: