
Interviu cu dr. Andrei Baciu, secretar de stat, Ministerul Sănătății
Ce legătură este între sănătate și securitate digitală? Într-o eră puternic digitalizată, în care ne dorim să avem acces la ultimele tehnologii medicale, dar și la o infrastructură care să ne permită schimbul rapid de informații, securitatea datelor medicale devine atât o preocupare, cât și o reală provocare. Tema, de importanță vitală, a fost dezbătută anul acesta pe scena celui mai mare eveniment la nivel global pe teme de sănătate și digitalizare, HIMSS23, acolo unde România a fost reprezentată de secretarul de stat din Ministerul Sănătății, dr. Andrei Baciu.
Care a fost principalul mesaj transmis în SUA?
Aș începe prin a spune că sunt mândru că am avut șansa de a prezenta, în cadrul acestui eveniment care reunește 40.000 de profesioniști din întreaga lume, o parte dintre lucrurile pe care România le-a realizat în domeniul sănătăţii și securității cibernetice. E bine să înțelegem de ce e important să vorbim despre lucrurile acestea: pentru că în Europa, un atac cibernetic are loc la fiecare 44 de secunde. Gândiți-vă doar că 2 din 5 cetățeni europeni au avut probleme de securitate cibernetică și că una din 8 afaceri a fost vizată de atacuri cibernetice. Dar atacurile cibernetice pot avea consecințe extrem de grave și pot pune chiar în pericol sănătatea și viața oamenilor. Sistemul de sănătate se află pe locul 6 în topul celor mai afectate sectoare atunci când vorbim de atacuri cibernetice, după administrația publică, furnizorii de servicii digitale, sistemul bancar, domeniul serviciilor sau persoanele fizice. În tot acest context, țara noastră și-a construit o reputație pentru securitatea cibernetică asigurată și a devenit un exportator de soluții de securitate digitală. Și mă bucur că am putut împărtăși din experiența României.
Putem spune că avem cu ce ne mândri la acest capitol?
Da, cu siguranță. Valoarea României în domeniul securității digitale a fost confirmată inclusiv prin faptul că țara noastră a fost aleasă să găzduiască Centrul European pentru Competenţe în domeniul Securităţii Cibernetice ﹘ o reală recunoaștere a autorității României în acest domeniu. Sau de faptul că România a devenit un furnizor de soluții de securitate digitală. În domeniul privat, avem una dintre cele mai mari companii de antivirus din lume. Pe de altă parte, România are multe de învățat din experiența Statelor Unite ale Americii. Putem spune că parteneriatul strategic dintre România și SUA se reflectă puternic în domenii-cheie.
Cum va funcţiona domeniul sănătăţii în viitorul apropiat cu cele mai noi tehnologii?
Digitalizarea este cea care a transformat lumea, așa cum o știam acum câteva decenii. Dar acest proces este unul continuu, el nu se oprește. Inovațiile vor transforma modul în care accesăm, livrăm și gestionăm serviciile medicale, astfel încât peste 20 de ani, multe dintre lucrurile așa cum le știm acum în domeniul medical vor fi diferite. Și asta nu e o profeție, e ceva lesne de intuit. E suficient să ne uităm la țări foarte dezvoltate, cum e Japonia, acolo unde telemedicina funcționează foarte bine. De asemenea, Japonia este cunoscută pentru dezvoltarea și utilizarea roboticii medicale. Roboții asistenți sunt folosiți în diverse domenii ale medicinei, inclusiv în intervențiile chirurgicale, recuperarea medicală și îngrijirea vârstnicilor. Apoi, dacă ne referim la Statele Unite ale Americii, sistemul de acolo este cunoscut pentru inovația și cercetarea în domeniul medical. Se fac investiții semnificative în dezvoltarea de medicamente noi, terapii inovatoare și tehnologii avansate. Inovațiile în domeniul medicinei genetice, terapiei celulare sau tehnologiilor de screening ajută în mod real pacientul. În același timp, este o provocare să ții pasul și să asiguri securitatea datelor pacienților. Vorbim de date personale, de date sensibile. Și atunci e nevoie de o infrastructură și de legislație care să asigure toate aceste lucruri.
Ați discutat, în SUA, la Eisenhower Executive Office Building, Casa Albă, cu Ankit Mathur, cel care manageriază serviciul digital al Statelor Unite ale Americii. Cum ne ajută parteneriatul strategic în managerierea acestor provocări care țin de digitalizare și sănătate?
În domeniul sănătății, am discutat despre cum lucrează serviciul digital de la Casa Albă cu Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, dar și cu autoritățile medicale pentru a putea oferi cetățenilor și pacienților tot ceea ce oferă nou tehnologia și știința. Digitalizarea este cea care a transformat lumea, așa cum o știam acum câteva decenii. E important să facem față provocărilor care vin odată cu tranziția digitală, inclusiv cele din domeniul medical.
Cred cu tărie că parteneriatul strategic dintre Statele Unite ale Americii și România creează rezilienţă. Iar când știm că putem face față provocărilor, atunci ne putem dezvolta cu adevărat.
Accelerarea digitalizării și tehnologia sunt cele care impulsionează creșterea economică a României.
Care este concluzia vizitei din Statele Unite ale Americii?
Am avut întâlniri cu mulți oficiali ai Statelor Unite ale Americii. Am discutat, spre exemplu, cu Nancy Knight, director al Diviziei de Protecție a Sănătății Globale la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA. Sau cu Andrea Palm, numărul doi din cadrul Departamentului de Sănătate al Statelor Unite ale Americii. Cu Kim Schrier, membră a Congresului american. Cu Werner Obermeyer, cel care conduce de mai bine de un deceniu Biroul Organizației Mondiale a Sănătății la Națiunile Unite. Știți ce mi-au spus cu toții? Că parteneriatul strategic și cooperarea sunt esențiale pentru a răspunde provocărilor comune.
Care este principalul mesaj pe care ați dori să-l transmiteți?
Mesajul meu este unul mai aplicat și e legat de prevenție. Prevenția este cea mai importantă, fie că avem 30, 40 sau 50 de ani. Medicii ne ajută nu doar atunci când ne doare ceva, ci și ca să nu ne doară ceva în viitor. Desigur că prevenția se face și prin programele de screening, dar la fel de importantă este și grija față de propria sănătate. Investiția în educația în prevenție poate salva multe vieți.
de Valentina Grigore