Politici de Sanatate

Rui Santos Ivo: regulamentul HTA va fi în beneficiul tuturor părților implicate

23 iunie
12:34 2022
Rui Santos Ivo: regulamentul HTA va fi în beneficiul tuturor părților implicate

Noul regulament HTA va fi funcțional din 2025 și este menit să simplifice procedurile, dar, cel mai important, să îmbunătățească echitatea și accesul pacienților la tehnologiile medicale. Acesta este „un instrument important pentru a asigura o utilizare eficientă și rentabilă a tehnologiilor noastre și pentru a ajuta statele membre să creeze și să mențină sisteme de asistență medicală durabile, stimulând în același timp inovarea și furnizarea de rezultate mai bune pentru pacienți”,  a declarat Rui Santos Ivo, președinte al Grupului șefilor agențiilor HTA (HAG), cu prilejul conferinței pe tema noului regulament privind evaluarea tehnologiilor medicale (HTA), desfășurată la Bruxelles pe 22 iunie.    

Colaborare în beneficiul cetățenilor europeni

Reuniunea a oferit participanților posibilitatea să discute următorii pași în procesul de implementare a noului regulament european privind HTA. În opinia oficialului european, „adoptarea acestei legi europene este un semn foarte important pentru cooperarea dintre statele membre, în special în domeniul sănătății.  Am fost astfel martori, în ultimii ani, la valoarea adăugată a colaborării în beneficiul cetățenilor europeni. De fapt, acest raport a reprezentat o evoluție majoră, bazându-se în special pe activitatea desfășurată în contextul diferitelor acțiuni comune ale entităților implicate și, de asemenea, în conformitate cu strategia farmaceutică europeană”.

Îmbunătățirea echității accesului la medicamente

De asemenea, „noul regulament intenționează în mod clar să sprijine statele membre în ceea ce privește existența unui spațiu de luare a deciziilor privind accesul pacienților la noile medicamente, în contextul stabilirii prețurilor și al rambursării, precum și al sprijinului acordat sistemelor de sănătate. Cred că suntem cu toții de acord că noul regulament va fi în beneficiul tuturor părților implicate, de la industrie la societate, în general, dar, în principal, va fi un beneficiu pentru accesul pacienților la tehnologiile medicale. De asemenea, suntem de acord că pacientul se află în centrul sistemelor noastre de sănătate. (…) Cred că acest lucru evidențiază o contribuție importantă la îmbunătățirea echității accesului în UE”, a subliniat Rui Santos Ivo.

Calitate, transparență, independență

Totodată, acesta este un instrument important pentru a asigura o utilizare eficientă și rentabilă a tehnologiilor și pentru a ajuta statele membre să creeze și să mențină sisteme de asistență medicală durabile, stimulând în același timp inovarea și furnizarea de rezultate mai bune pentru pacienți. În acest sens, „regulamentul stabilește un cadru pentru a sprijini statele membre, dar și măsurile necesare pentru activitatea comună în ceea ce privește HTA, cu scopul de a atinge un nivel ridicat de calitate, transparență și independență. Regulamentul prevede mecanismul pentru a se asigura că orice informații, analize de date și alte dovezi necesare pentru evaluarea în comun ar trebui să fie prezentate o singură dată la nivelul uniunii. Ar trebui, de asemenea, remarcat faptul că, bineînțeles, această dezvoltare nu exclude competența statelor membre în ceea ce privește luarea unei decizii de rambursare, dar va furniza informații de înaltă calitate pentru a sprijini aceste decizii”, a atras atenția Rui Santos Ivo.

 

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: