Politici de Sanatate

Românii, încurajați să respecte cele 5 principii de siguranță a alimentelor

07 aprilie
16:12 2015
Românii, încurajați să respecte cele 5 principii de siguranță a alimentelor

Peste 200 de boli pot fi transmise prin intermediul alimentelor. Dintre acestea, aproximativ 3% pot duce la probleme de sănătate pe termen lung, precum insuficiența renală și hepatică, tulburări neurologice, artrite reactive, cancer, septicemii și chiar decese. Organizația Mondială a Sănătății anunță că în fiecare an bolile transmise prin apă și alimente produc aproximativ două milioane de decese, în special în rândul copiilor. În 2013, doar în Uniunea Europeană și în zona economică europeană s-au înregistrat peste 310.000 de cazuri de boli de cauză bacteriană transmise prin alimente, din care 322 de decese.

Cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății (7 aprilie), reprezentanții OMS fac apel la îmbunătățirea sistemelor de securitate sanitară a alimentelor. De asemenea, populația este încurajată să respecte cele cinci principii de siguranță a alimentului: curățenia, separarea alimentelor gătite de cele crude, folosirea apei și alimentelor din surse sigure și prepararea alimentelor la temperaturi corespunzătoare, de peste 75 de grade Celsius.

“Oamenii trebuie să se intereseze și să-și pună întrebarea cât de sigură este mâncarea din farfuria lor. Îi sfătuim să-și cumpere alimentele numai din surse sigure și autorizate de stat. Comerțul stradal sau în chioșcuri improvizate nu este recomandabil pentru că nu există această trasabilitate a alimentelor. De asemenea, recomandăm respectarea celor cinci principii generale de siguranță a alimentului”, a declarat dr. Victor Olsavszky, reprezentantul OMS în România.

În cazul în care populația nu respectă principiile generale de siguranță a alimentului, riscă să dezvolte diferite afecțiuni, precum infecții gastrointestinale sau diaree hidrice.

“Anumite boli transmise prin alimente pot trece chiar fără tratament, fiind necesară o reechilibrare hidrică, dar altele pot avea nevoie de un tratament cu antibiotice, spitalizare și pot conduce chiar la deces. Este vorba despre enterita hemoragică produsă de bacteria escherichea coli, afecțiune care în urmă cu trei ani a produs 55 de cazuri de deces”, a explicat dr. Victor Olsavszky.

Bolile transmise prin alimente sunt cauzate de microorganisme (bacterii, viruși, fungi, prioni, paraziți) sau substanțe chimice, radioactivitate sau chiar agenți fizici. Printre acestea se numără și salmonela, o infecție bacteriană comună transmisă prin intermediul consumului de ouă. La nivelul Uniunii Europene, sunt înregistrate aproximativ 85.000 de cazuri de salmonela. Din fericire, incidența acestor infecții este în scădere, susțin specialiștii.

“În prezent există o serie de reguli în ceea ce privește trasabilitatea, știm exact cine vinde aceste ouă, de unde provin ele. În plus, există programe clare de testare în ferme și astfel s-a ajuns la situația în care am reușit să reducem cu peste 50% incidența salmonelei”, a mai adăugat dr. Victor Olsavszky.

Numărul bolilor transmise prin alimente – mai mare decât cel raportat

În condițiile industrializării și globalizării comerțului de alimente, reprezentanții OMS avertizează că numărul afecțiunilor transmise prin apă și alimente este mult mai mare decât cel raportat. Prin urmare, se recomandă guvernelor să intensifice măsurile de prevenție și depistare a diferitelor boli provocate de alimentele contaminate cu bacterii, viruși sau substanțe chimice.

“Adesea este nevoie de o criză sau o epidemie provocată de consumul unor alimente nesigure pentru ca autoritățile să reacționeze și să ia măsuri împotriva bolilor transmise prin alimentație. Cum impactul asupra sănătății publice și asupra economiei poate fi enorm, este nevoie de acțiuni clare pentru a asigura anumite standarde în ceea ce privește siguranța alimentelor”, a declarat dr. Kazuaki Miyagishima, directorul departamentului privind siguranța alimentară din cadrul OMS.

La rândul său, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății, dr. Margaret Chan, susține că industrializarea producției alimentare și globalizarea distribuției de alimente creează noi oportunități și riscuri în ceea ce privește contaminarea alimentelor: “O problemă locală legată de siguranța alimentară se poate transforma rapid într-o urgență internațională. Investigarea unei epidemii transmisă prin alimente este cu mult mai complicată și mai complexă atunci când praparatele conțin ingrediente din numeroase state”.

În acest context, mesajul promovat de specialiști cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătății din acest an este “De la fermă până în farfurie, mâncarea sigură să fie”.

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: