
64% dintre români au luat vitamina C în ultimele 12 luni, 44% magneziu, 23% ulei de pește/Omega3 și 20% B complex. 55% dintre români spun că apelează la suplimente alimentare pentru a-și menține starea de sănătate și 63% pentru sistemul imunitar, 82% dintre românii care iau suplimente alimentare declară că le-au achiziționat din farmacii. La nivel continental, 88% dintre europeni declară că au folosit la un moment dat în viață suplimente alimentare, iar 93% dintre aceștia au administrat această categorie de produse în ultimele 12 luni.
Acestea sunt rezultatele unui studiu realizat pentru asociația europeană Food Supplements Europe (FSE), în perioada 17 martie-1 aprilie 2022, în 14 state membre ale Uniunii Europene, inclusiv în România, la care au răspuns peste 13.000 de oameni. Principalele concluzii ale studiului au fost lansate în cadrul unei conferințe de presă organizate pe 15 noiembrie 2022, în București, de Patronatul Român al Industriei Suplimentelor Alimentare (PRISA), membru al Food Supplements Europe (FSE), cu reprezentare în consiliul director al asociației europene.
Consumul de suplimente alimentare în Europa
Potrivit aceleiași cercetări, cele mai folosite suplimente alimentare din ultimul an au fost vitamina D (46%), vitamina C (36%), magneziu (33%), multivitamine sau minerale (29%), respectiv omega 3 și uleiuri de pește (19%), vitamina B sau complex de B -uri(17%), fier (14%) și calciu (14%), dintre care suplimentele cu multivitamine, vitamina D, produsele cu omega 3 și uleiurile de pește au fost administrate zilnic. Alte suplimente precum probiotice, prebiotice, enzime au fost utilizate de aproximativ 50% dintre respondenți o dată pe săptămână sau mai rar, doar la nevoie sau când și-au amintit.
45% dintre cei care au consumat suplimente alimentare au folosit mai mult de două tipuri de suplimente, 17% au utilizat mai mult de trei, 10% au folosit 4 și 18% cel puțin cinci tipuri de suplimente. Media de suplimente alimentare consumate la nivelul respondenților europeni a fost de 2.4, cu excepția următoarelor țări unde media a fost mai mare : Polonia (4.0), România (3.6), Cehia (3.1), Slovenia (3.0) și Finlanda (3.0).
Potrivit aceluiași studiu, la nivelul întregului eșantion de respondenți se observă o atitudine preventivă față de sănătate. 52% dintre utilizatorii de suplimente din ultimul an au declarat că le-au utilizat pentru a-și menține sănătatea și 45% pentru a-și susține sistemul imunitar, în timp ce 29% le-au administrat pentru a avea mai multă energie, iar 17% pentru sănătatea sistemului digestiv, alți 17% pentru îngrijirea pielii, părului sau unghiilor și 14% pentru sănătatea inimii sau pentru tensiune arterială.
Sursele de informare despre suplimentele alimentare și încrederea în industrie
Principalele surse de informare când vine vorba despre suplimentele alimentare sunt medicul sau alți profesioniști din domeniul medical, menționați de 40% din respondenți, și farmacistul, menționat de 31% dintre aceștia. 25% dintre participanții la studiu au declarat că se informează despre această categorie de produse de pe internet și 21% de la prieteni, familie sau colegi. 7 din 10 respondenți (69%) au spus că au încredere că brandurile de suplimente alimentare oferă informații corecte, pe care se pot baza, țările care au manifestat cel mai ridicat nivel de încredere fiind Italia (85%), Olanda (76%) și Germania (73%). „Suntem încântați să constatăm gradul ridicat de încredere pe care îl au consumatorii europeni în suplimentele alimentare și în rolul important pe care îl au acestea în menținerea stării de sănătate, fapt confirmat de includerea lor și în recomandările autorităților din țări europene, ca Elveția, Irlanda sau Marea Britanie ”, afirmă Martina Simova, Președinte al Food Supplements Europe.
Obiceiuri de achiziție a suplimentelor alimentare
În ceea ce privește canalul prin care europenii își achiziționează suplimentele alimentare, 63% din participanții la studiu declară că le cumpără din farmacie și 25% din supermarket, magazin alimentar sau din magazine de proximitate. Plafarele sunt preferate de 15% dintre respondenți, iar 25% dintre ei cumpără online – 15% din e-shopuri specializate de suplimente alimentare și/sau vitamine sau de pe magazinele online ale brandurilor. Olanda are un tipar diferit de celelalte țări, canalul de achiziție preferat în proporție de 35% fiind supermarketul, magazinul alimentar sau magazinul de proximitate. Criteriile principale care stau la baza alegerii suplimentelor alimentare sunt: prețul sau raportul calitate-preț apreciate ca fiind importante și foarte importante de 85% dintre respondenți, ingredientele sau informațiile nutriționale despre produse sunt menționate de 84% dintre respondenți, faptul că sunt recomandate de cineva de încredere contează pentru 81% dintre respondenți, iar 66% iau decizia în funcție de forma de administrare a suplimentului. Dacă brandul este organic, natural sau modificat genetic contează în proporție de 56%, iar numele brandului este un criteriu important pentru 45% dintre respondenți. „Observăm din acest studiu că la nivelul Uniunii Europene majoritatea covârșitoare a consumului de suplimente alimentare se realizează în mod informat, de cele mai multe ori la recomandarea specialiștilor, dar și în urma parcurgerii cu atenție a informațiilor de pe eticheta produselor, ceea ce este un fapt îmbucurător. Atât Patronatul Român al Industriei Suplimentelor Alimentare (PRISA), cât și asociația Food Supplements Europe acordă o atenție deosebită educării populației și personalului medical despre importanța și aspectele benefice ale suplimentelor alimentare, atâta vreme cât sunt consumate în mod corect și responsabil”, apreciază dr. Gerald Flintoacă-Filip, Secretar General în Patronatul Roman al Industriei Suplimentelor Alimentare (PRISA) și membru în consiliul director al Food Supplements Europe. Studiul a revelat totodată faptul că o pondere foarte mare, 85% dintre respondenți, la nivelul întregului eșantion de țări participante, urmează instrucțiunile de utilizare menționate pe eticheta suplimentului. Aproape 7 din 10 (69%) au spus că informația despre ingrediente este ușor de înțeles și că eticheta oferă suficiente informații despre beneficiile produselor (65%). De asemenea, 72% din participanții la studiu s-au arătat încrezători în siguranța și calitatea suplimentelor alimentare, doar 6% fiind în dezacord cu această mențiune.
Când citesc eticheta respondenții sunt interesați de mai multe aspecte: 85% verifică întotdeauna sau de obicei doza recomandată și frecvența utilizării, 72% se uită la beneficiile pentru sănătate ale produsului, 67% sunt atenți la ingredientele acestuia și tot atâția se uită la efecte secundare și/sau interacțiuni ale suplimentului cu alte medicamente. Doar 10% dintre respondenții la studiu nu au luat niciodată suplimente, iar 46% dintre aceștia au declarat că ar lua în calcul folosirea suplimentelor la recomandarea unui medic sau a altui specialist din domeniul medical. Studiul a fost derulat pentru a înțelege mai bine obiceiurile, atitudinea și practicile de consum ale suplimentelor în rândul europenilor. Acesta s-a desfășurat în perioada 17 martie-1 aprilie 2022, în 14 state membre europene: Belgia, Cehia, Danemarca, Germania, Spania, Franța, Italia, Cipru, Olanda, Polonia, România, Slovenia, Finlanda și Suedia. În total, au fost realizate 13,200 interviuri în cele 14 țări.
Bogdan G.