Politici de Sanatate

România, membră ECCO: lupta împotriva cancerului devine o prioritate

26 decembrie
20:12 2019
România, membră  ECCO:  lupta împotriva cancerului devine o prioritate

Interviu cu conf. dr.  Degi Laszlo Csaba, președinte  al Societății Internaționale  de Psiho-Oncologie (IPOS)

Cancerul reprezintă una dintre misiunile-cheie ale noii Europe – o dovedesc prioritățile UE legate de lupta împotriva cancerului: schimbul de date, eHealth, acțiunile care se concentrează pe prevenirea cancerului și schimbarea stilului de viață și cele legate de îngrijirea primară. Coaliția Europeană pentru Cancer (ECCO), care reunește 27 de societăți membre și peste 150.000 de specialiști, mai ales în sfera oncologiei, este singura organizație multidisciplinară care conectează, sincronizează și răspunde acestor părți implicate din oncologie la nivel european, și susține dreptul tuturor persoanelor afectate de cancer la cel mai bun tratament și la cea mai bună îngrijire posibilă, promovând interacțiunea dintre aceste organizații implicate în lupta împotriva cancerului la nivel european. Începând cu luna decembrie 2019, România este reprezentată în Consiliul Director al ECCO prin conf. dr. Degi Laszlo Csaba, președinte al Societății Internaționale de Psiho-Oncologie (IPOS).

Cum se traduce în practică această prioritate împotriva cancerului, la care asistăm în ultima perioadă?

Cred că contextul este unul cât se poate de propice pentru a avea un an 2020 mult peste ce am reușit să facem în ultimii trei-patru ani, mai exact din 2016, de când a fost lansat Planul Național Multianual de Control al Cancerului care, din păcate, până acum a rămas doar la stadiul de document. Este foarte evident, încă din campania de alegeri pentru Parlamentul European, că Sănătatea nu a fost niciodată atât de importantă pentru Uniunea Europeană, cum a reieșit din acest ciclu electoral. Se așteaptă de la UE să se concentreze pe domenii care ar putea adăuga valoare vieților cetățenilor săi, iar aici vorbim de sănătate, în primul rând, dar și de domenii conexe care au legătură cu bunăstarea noastră: educația, ocuparea forței de muncă, mediu, industrie, digitalizare. Cancerul nu a fost niciodată atât de sus în fruntea agendei europene, așa cum este acum. Președintele Ursula von der Leyen a spus, în nenumărate rânduri, că această boală, de fapt combaterea ei, a fost stabilită ca prioritate pentru următoarea legislatură. Prioritatea în tratarea cancerului este o oportunitate uriașă și avem două documente esențiale la nivel european. Planul european de combatere a cancerului vizează prevenirea, diagnosticul, tratamentul, cercetarea, supraviețuirea și îngrijirea paliativă. Rata de supraviețuire în cancer se îmbunătățește în toată Europa, de fapt, în toate țările dezvoltate, și, chiar dacă disparitățile încă există, în general tendința este una ascendentă în țările UE, comparativ cu începutul. Celălalt document-cadru este Misiunea Uniunii Europene pentru cancer, care va ajuta la stabilirea obiectivelor comune la nivelul blocului european, pentru a inversa tendințele actuale negative în tot ceea ce înseamnă această boală.

Toată activitatea ECCO și impactul asupra acestei zone se pot înțelege și implementa din aceste priorități, direcții, strategii formulate și adoptate deja. ECCO va deveni cea mai importantă organizație pentru dezvoltarea politicilor oncologice și a advocacy-ului la nivel european și cred că este o sursă foarte importantă pentru instituțiile europene, deoarece facilitează comunicarea și colaborarea dintre diferite discipline, profesii și pacienți în zona aceasta a oncologiei.

Ce înseamnă apartenența României la ECCO, prin IPOS?

A avea un forum multidisciplinar unic, cum este ECCO, înseamnă că va trebui să translatăm cumva aceste politici în impact practic, clinic, de zi cu zi pentru persoanele afectate de cancer și aparținătorilor acestora. ECCO militează pentru pluridisciplinaritate și o focalizare aproape exclusivă pe pacient, prin conștientizarea nevoilor și dorințelor acestuia și prin încurajarea gândirii progresive în politica de cancer. Sunt necesare investiții masive în tot ce înseamnă educație, instruire și promovare a cercetării europene în domeniul oncologiei, pentru a atinge acest deziderat al prevenirii, diagnosticului, tratamentului și îngrijirii de calitate a persoanelor afectate de cancer în Europa.

Ne vom asigura, prin aceste documente și colaborări, ca perspectiva pacientului să se reflecte în toate activitățile care se vor desfășura la nivel național. În primul rând, vorbim de abordarea integrată – tratamentul holistic, care trebuie să fie cât mai accesibil, cât mai prezent. Cred că, într-un final, prin această colaborare și reprezentare, persoanele afectate de cancer din România vor avea acces la o îngrijire oncologică de calitate, superioară în anumite locuri. Sperăm ca această colaborare foarte apropiată cu factorii de decizie politici să ne ajute să implementăm Planul Național de Control al Cancerului – unul integrat, așa cum susțin toate standardele și liniile directoare de la nivel european.

 

de Valentina Grigore

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: