Politici de Sanatate

Rolul tinerilor în resursa umană din domeniul sănătății

06 februarie
18:06 2020
Rolul tinerilor în resursa umană din domeniul sănătății

Există o populație din ce în ce mai mare de tineri în lume, fiind aproximativ 3,5 miliarde de persoane cu vârsta sub 30 de ani în 2020. Cu această populație mare de tineri vine o oportunitate semnificativă de creștere economică, însă pentru a valorifica această oportunitate, trebuie făcute investiții semnificative în viitorul forței de muncă. În ultimele decenii, sectorul sănătății și al serviciilor sociale a devenit unul dintre cei mai mari angajatori de tineret. În ciuda tuturor acestor lucruri, rămân probleme serioase pentru tinerii care intră pe piața muncii în domeniul sănătății, ceea ce a condus la prioritizarea de către organizațiile ONU a asigurării unui mediu decent de muncă pentru tineri.

Delegatul de Tineret al României la ONU, Teodor Blidaru, a participat alături de Alexandru Rafila, membru în Biroul Executiv al Organizației Mondiale a Sănătății, la lansarea raportului “Youth in Health Workforce”, la Geneva. România, prin intermediul Ministerului Sănătății, a fost principalul stat membru OMS susținător al raportului, devenind astfel co-organizator al evenimentului de lansare. Raportul a fost realizat de tinerii implicați în Rețeaua Globală a Forței de Muncă din Domeniul Sănătății din cadrul OMS și sprijinit de Ministerul Sănătății din România.

“Ceea ce face ca acest raport să fie unul foarte bun este faptul că surprinde în mod excelent realitatea de la firul ierbii, ceea ce este omis destul de des în acest tip de rapoarte oficiale internaționale. În România, cele mai prezente teme surprinse de raport sunt mediul stresant de muncă, rata extrem de mare de burnout, lipsa unui mecanism de raportare a nedreptăților din sistem și lipsa plății tuturor orelor de muncă pentru tinerii medici. Mai mult decât atât, este o dovadă a faptului că tinerii au un rol mult mai important decât doar de a semnala probleme și că au capacitatea de a oferi soluții și de a fi un partener de implementare. Faptul că România a fost un promotor al acestei initiative este un semnal pozitiv că se dorește o schimbare și că lucrurile încep să se miște în direcția intergării cu succes a tinerilor, chiar dacă nu de fiecare data cu viteza pe care ne-o dorim.” – Teodor Cristian Blidaru, Delegat de Tineret al României la ONU.

Raportul subliniază câteva constatări cheie în legătură cu relația dintre tineri, securitate socială, câștiguri adecvate, medii de muncă sigure, egalitate de șanse și tratament în procesul de angajare. S-a constatat, la nivel global, că tinerii au fost deseori confruntați cu medii de muncă nesigure, cu rate mai mari de burnout și expunere crescută la violență. Discriminarea și violența bazată pe gen sunt experimentate mult mai frecvent de către lucrătorii tineri și nou calificați. Acestor studenți și tineri absolvenți le lipsește frecvent puterea de a răspunde sau de a raporta incidente de discriminare. Cu o forță de muncă din ce în ce mai mare din domeniul sănătății, este esențial să se garanteze condiții de muncă decente pentru această populație, pentru a sprijini și menține în țară tinerii profesioniști, spre beneficiul pacienților.

Raportul poate fi consultat în detaliu aici: https://www.who.int/news-room/detail/03-02-2020-youth-and-decent-work-in-the-health-and-social-care-sector

 

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: