Politici de Sanatate

Rezultatele campaniei HepC ALERT

05 martie
18:02 2020
Rezultatele campaniei HepC ALERT

Astazi, 5 martie, au fost facute publice rezultatele campaniei HepC Awareness & Test-Linkage to care–Epidemiological Research-Treatment (HepC ALERT) in cadrul careia au fost testate peste 31.000 de persoane din care aproximativ 80% au fost din mediul urban, de sex feminin (peste 63%), cu varsta de peste 50 ani (61%), etnie romana (peste 97%), cu studii medii si superioare (aprox. 76%).

Prevalenta globala a infectiei VHC intre persoanele testate a fost de 1.39% (490 pacienti cu infectie necunoscuta, detectati pozitivi), cu variatii geografice: 1.26% Bucuresti, 1.36% Iasi, 1.59% Timisoara si 2.11% Cluj.

Proiectul integrat de testare-diagnostic-tratament desfasurat in peste 20 de institutii medicale din Romania a avut ca obiective microeliminarea hepatitei C la nivel institutional, in randul pacientilor care se adreseaza unitatilor medicale din Romania,  prevenirea bolii hepatice avansate cauzate de VHC, prevenirea transmiterii infectiei C in randul populatiei sanatoase si  actualizarea datelor epidemiologice privind hepatita C in Romania.

Metodologia a constat in efectuarea testelor rapide de diagnostic tuturor pacientilor admisi in aceste unitati care au acceptat testarea si au semnat consimtamantul informat. A fost completat un chestionar cuprinzand date demografice si factori de risc, a fost creata o baza anonimizata de date, iar pacientii pozitivi au fost preluati in serviciile de gastroenterologie pentru diagnostic si tratatment (linkage-to-care).

Analiza epidemiologica arata modificari semnificative comparativ cu datele epidemiologice analizate in urma cu 12 ani:

  • prevalenta a fost semnificativ mai mare la pacientii din mediul rural (2.32% vs. 1.15%), la sexul feminin (1.47% vs. 1.27%), in NV vs SE Romaniei (2.11% pacientii testati in centru Cluj si 1.59% pacientii testati in centrul Timisoara vs. 1.38% pacientii testati in centrul Iasi si 1.26% pacientii testati in centrele din Bucuresti) si creste progresiv pe decade de varsta la subiectii peste 50 de ani.
  • prevalenta cea mai mare a pacientilor pozitivi a fost observata in judetele Maramures (6.61%), Tulcea (4.76%), Arad (4.62%), Dambovita (3.58%), Calarasi (2.72%), Bacau (2.71%), Vrancea (2.68%), Vaslui (2.6%), Mehedinti (2.59%), Neamt (2.42%), Botosani (2.41%), Giurgiu (2.32%), Constanta (2.22%), Suceava (2.1%)
  • gradul de educatie se coreleaza semnificativ cu prevalenta infectiei
  • prezenta factorilor de risc reprezinta principalul determinant al prevalentei: prezenta persoanelor cu hepatita B,C, D in familie, profesia – lucratori in sanatate sau servicii publice la risc, transfuzii de sange sau produse de sange inainte de 1992, avorturi inainte de 1990, multiple interventii chirurgicale, stomatologice si spitalizari, hemodializa, injectarea intravenoasa de droguri, tatuaje/piercing, nerespectarea masurilor elementare de igiena

Infecţia cu virus hepatitic C (VHC) reprezintă atat o problemă de sănătate publică, cat si o povara socio-economica. Prevalenta viremica globala estimata este de 1%, ceea ce corespunde unui numar de 71 de milioane de persoane viremice la nivel mondial. Prevalenta medie in Europa este de 0.65%, iar Romania se situeaza pe primul loc cu 2.5%, ceea ce corespunde unui numar de  550.000 de persoane viremice.

Ce ar trebui incorporat in strategiile viitoare in sanatate?

  • definirea populatiei la risc pentru screeningul hepatitelor B, C, D
  • disponibilitatea (rambursarea) testelor de screening in cadrul programelor de sanatate publica (proactiv in grupurile vulnerabile, cu factori de risc, toate categoriile de pacienti care le solicita)
  • asigurarea accesului universal si simplificat la terapie: ghiduri practice, simplificate, de screening, diagnostic si tratatment (societatile stiintifice cu acordul CNAS, Comisiile MS), tratamentul nediscriminativ al tuturor pacientilor infectati, indeosebi din grupuri vulnerabile si neasigurati (tratamentul ca preventie a raspandirii infectiei in societate)
  • finantarea adecvata a programelor de sanatate pentru diagnosticul si tratatmentul hepatitelor virale, de natura sa conduca la reducerea ulterioara a costurilor de ingrijiri de sanatate in populatia cu boala hepatica avansata, cu complicatii extrahepatice asociate, pe pricipiul “spending is saving”

Campania Hep C ALERT a fost Initiata si condusa de Societatea Romana de Gastroenterologie si Hepatologie (SRGH) avându-i ca parteneri pe Romanian Association for Liver Diseases (RoALD),  Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH), institutii de ingrijiri medicale (centre regionale, institute clinice, spitale universitare si judetene) ce asigura servicii de gastroenterologie.

Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: