Politici de Sanatate

Rezoluția OMS privind alăptarea naturală provoacă dezbateri internaționale aprinse

12 iulie
14:09 2018
Rezoluția OMS privind alăptarea naturală provoacă dezbateri internaționale aprinse

Delegația Statelor Unite la reuniunea Organizației Mondiale a Sănătății a oprit deliberările la o rezoluție privind alăptarea naturală, sprijinind astfel interesele producătorilor de preparate pentru sugari.

Reuniunea OMS, desfășurată la Geneva, trebuia să adopte o rezoluție de încurajare a alăptării naturale. Pe baza deceniilor de cercetare, rezoluția aprecia că laptele matern este cel mai sănătos pentru copii, iar țările ar trebui să depună eforturi pentru a limita comercializarea inexactă sau înșelătoare a înlocuitorilor de lapte matern.  Rezoluția părea să fie aprobată rapid și ușor de către sutele de delegați guvernamentali. Oficialii americani au încercat să schimbe rezoluția prin eliminarea pasajelor care  cereau guvernelor „să protejeze, să promoveze și să sprijine alăptarea”, precum și a unui alt pasaj care cerea responsabililor politici să limiteze promovarea produselor alimentare, despre care mulți experți spun că pot avea efecte dăunătoare asupra copiilor.

Pentru a-și impune modificările, oficiali americani din delegație au amenințat alte delegații (Ecuador, de exemplu). S-au strâns astfel mai multe țări (mai ales din Africa și America de Sud) care au acceptat poziția SUA.  În cele din urmă, eforturile americanilor au fost în mare parte eșuate, Rusia  intervenind în favoarea rezoluției. Departamentul de Stat a refuzat să răspundă la întrebările presei, spunând că nu poate discuta despre conversații diplomatice private.

Departamentul pentru Sănătate și Servicii Umane (H.H.S.), agenția care a avut principalul rol în modificarea rezoluției, a explicat decizia de a contesta formularea rezoluției, dar a spus că agenția nu a fost implicată în amenințarea Ecuadorului. ”Rezoluția, așa cum a fost elaborată inițial, a plasat obstacole inutile pentru mamele care încearcă să ofere hrană copiilor lor”, a declarat purtătorul de cuvânt al H.H.S. într-un e-mail. ”Recunoaștem că nu toate femeile pot să alăpteze natural din mai multe motive. Aceste femei ar trebui să aibă posibilitatea de a alege și de a avea acces la alternative pentru sănătatea copiilor lor și să nu fie stigmatizate de modul în care fac acest lucru”.

Rezoluția finală a păstrat cea mai mare parte din formularea originală, deși negociatorii americani au obținut eliminarea pasajului prin care se cerea ca OMS să ofere sprijin tehnic statelor membre care încearcă să oprească ”promovarea necorespunzătoare a alimentelor pentru sugari și copii mici”.

Bogdan Guță

Sursa: https://www.nytimes.com/2018/07/08/health/world-health-breastfeeding-ecuador-trump.html

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: