Politici de Sanatate

Rezistența antimicrobiană poate fi combătută doar printr-o finanțare adecvată

11 februarie
16:16 2015
Rezistența antimicrobiană poate fi combătută doar printr-o finanțare adecvată

Trebuie investiți mult mai mulți bani în cercetarea biomedicală, la nivel mondial, pentru a face față situației îngrijorătoare privind rezistența antimicrobiană, arată un raport realizat de economistul Jim O’Neill la inițiativa premierului britanic David Cameron.

În primă fază, Jim O’Neill recomandă micșorarea inegalităților dintre sumele direcționate spre cercetarea din domeniul cancerului și cele spre cercetarea antimicrobiană, deoarece ultimele estimări arată că până în 2050 infecțiile rezistente la tratament vor ucide anual câte 10 milioane de oameni, cu mult peste numărul persoanelor răpuse de cancer. De asemenea, O’Neill avertizează că în următorii 45 de ani costurile generate de tratamentul infecțiilor rezistente la medicație vor ajunge la 100 de trilioane de dolari (63 trilioane de euro).

Expertul britanic face referire la Statele Unite ale Americii, care au investit 26 bilioane de dolari în cercetarea din domeniul cancerului, între 2010 – 2014. Sumele investite, în aceeași perioadă, în tratamentul HIV s-au ridicat la 14 bilioane de dolari, în timp ce doar 1,7 bilioane de dolari au fost cheltuieți în domeniul rezistenței antimicrobiene.

„Fac apel la finanțatorii internaționali să aloce bani pentru un fond care poate sprijini cercetarea științifică și trasarea ideilor inovatoare. Cercetarea antibioticelor antibacteriene reprezintă o etapă mică în studiul bolilor cronice, însă, fără antibiotice eficiente, tratamentul acestor afecțiuni ar putea fi compromis”, a declarat Jim O’Neill.

Printre recomandările făcute de economistul britanic privind combaterea rezistenței antimicrobiene se numără:

–          crearea unui fond global de finanțare de aproximativ 2 bilioane de dolari, pentru a finanța ideile inovatoare;

–          reevaluarea medicamentelor existente pe piață;

–          reducerea prescripțiilor inutile de medicamente prin îmbunătățirea testelor de rezistență;

–          formarea unei noi generații de oameni de știință în domeniu;

–          monitorizarea constantă a evoluției rezistenței antimicrobiene.

„Aceste recomandări sunt pași care trebuie implementați urgent de guverne, finanțatori și comunitatea științifică. Pe de altă parte, nu trebuie să uităm că sunt și pașii pe care îi putem implementa fiecare dintre noi”, a declarat dr. Jeremy Farrar, directorul organizației medicale Wellcome Trust, făcând referire la consumul abuziv de antibiotice.

La rândul său, directorul executiv al Consiliului de cercetare medicală din Marea Britanie, prof.dr. John Savill, a precizat că este nevoie de acțiune urgentă pentru a reduce rezistența antimicrobiană și că nu se poate face nimic fără o investiție adecvată: „Imaginați-vă o lume în care ai putea muri din cauza unui deget tăiat. Nu suntem departe de această situație. În urmă cu doar 100 de ani, un sfert din totalul deceselor se datora infecțiilor bacteriene”.

Sursa: www.bbc.co.uk

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: