
Noul proiect PHARMECO, dezvoltat de Innovative Health Initiave (IHI), va furniza instrumente și resurse practice pentru a sprijini luarea de decizii ecologice la proiectarea proceselor de fabricație.
Sectorul sănătății are un impact semnificativ asupra mediului; în țările OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică), acesta este responsabil pentru între 3 și 8% din emisiile de CO2. De asemenea, acesta utilizează cantități mari de apă, energie, solvenți și materii prime fosile și generează multe deșeuri.
Proiectul PHARMECO își propune să declanșeze o revoluție ecologică în fabricarea medicamentelor
„Suntem încântați să coordonăm PHARMECO și să colaborăm cu un consorțiu remarcabil pentru a avansa practici mai durabile în producția farmaceutică”, a declarat coordonatorul proiectului, Sarah Costers, Universitatea din Ghent, Belgia. „Prin valorificarea expertizei intersectoriale și a inovării, vom dezvolta soluții durabile care reduc impactul asupra mediului și creează beneficii durabile pentru viitorul asistenței medicale.”
Integrarea principiilor „siguranței și durabilității prin proiectare” în dezvoltarea farmaceutică
Ca un prim pas, proiectul va îmbunătăți etapele timpurii ale dezvoltării farmaceutice prin integrarea principiilor „sigure și durabile prin proiectare” (SSbD). Tehnologiile inovatoare promițătoare și optimizarea proceselor vor fi selectate pe baza potențialului lor de a reduce în mod semnificativ utilizarea solvenților, a substanțelor care prezintă motive de îngrijorare deosebită, a energiei și a apei în practicile de producție farmaceutică care acoperă sinteza chimică, fabricarea biologică și decontaminarea. În plus, vor fi luate în considerare aspectele legate de scalabilitate și alinierea la strategiile corporative ale partenerilor industriali ai PHARMECO, deschizând calea pentru punerea în aplicare a unor procese de fabricație mai eficiente și durabile pentru diverse produse farmaceutice. În faza următoare, proiectul va testa modul în care tehnologiile și procesele bazate pe SSbD funcționează la o scară mai mare, cum ar fi cea necesară pentru studiile clinice și transferul în cadrul fabricației standard.
Sprijin pentru luarea deciziilor ecologice
Unul dintre principalele rezultate ale proiectului se concentrează pe instrumentele digitale de sprijinire a procesului decizional ecologic în cadrul dezvoltării de noi procese de (bio)fabricație. Instrumentele modulare vor permite utilizatorilor să evalueze durabilitatea din perspective multiple, acoperind toate etapele ciclului de viață al produsului. În cele din urmă, proiectul intenționează să armonizeze modul în care se realizează evaluările sustenabilității ecologice a produselor farmaceutice prin furnizarea de orientări care sunt solide din punct de vedere științific, practice și acceptate de părțile interesate. Se așteaptă ca, împreună, rezultatele proiectului să formeze un set cuprinzător de instrumente pentru a sprijini dezvoltarea și fabricarea de produse farmaceutice mai durabile și pentru a evalua impactul acestora asupra mediului de-a lungul întregului ciclu de viață.
Bogdan G.