Politici de Sanatate

Revoluția FemTech: inovare și dezvoltare de tehnologii în îngrijirea sănătății femeii

10 martie
14:08 2022
Revoluția FemTech: inovare și dezvoltare de tehnologii în îngrijirea sănătății femeii

2021 a fost un an-record pentru investițiile în tehnologiile israeliene, cu FemTech câștigând un impuls semnificativ. Chiar dacă este un domeniu în fază de început, în Israel sunt deja peste 100 de companii locale FemTech. De Ziua Internațională a Femeii, Misiunea Economică și Comercială a Israelului în România a organizat The FemTech Revolution. Israel-Romania edition, un dialog cu liderii din domeniul sănătății care a inclus și o prezentare a soluțiilor israeliene de ultimă generație din domeniul FemTech.

Întâlnirea, moderată de Bareket Knafo, șefa Misiunii economice și comerciale a Israelului în România, a oferit oportunitatea de a afla informații importante despre progresul sectorului FemTech în Israel de la reprezentanți ai câtorva din companiile importante din acest sector, companii ce oferă soluții și tratamente pentru o arie largă de afecțiuni cu care se confruntă femeile.

 Oportunitatea FemTech

„Sănătatea este și trebuie să rămână un domeniu prioritar pe agenda celor două state. (…) Îmi face o deosebită plăcere să mă adresez dumneavoastră în calitate de femeie, de medic, de fost manager de spital și de consilier prezidențial. Revoluția FemTech este o oportunitate fără precedent pentru inovare și pentru dezvoltarea de tehnologii în îngrijirea sănătății femeii”, a declarat conf. dr. Diana Păun, consilier prezidențial, Administrația Prezidențială. Importanța dezbaterii a fost subliniată și de dr. Andrei Baciu, secretar de stat, Ministerul Sănătății: „O foarte, foarte importantă întâlnire care promovează antreprenoriatul feminin într-un domeniu specific. Vreau să felicit Misiunea economică și comercială a Israelului în România, pentru inițiativa organizării acestui eveniment și, desigur, pe gazdele noastre, Centrul medical Neolife!”.

Pentru Fabio Razzetto, director general, Centrul medical Neolife, „fenomenul FemTech este foarte relevant azi în societatea noastră, este o realitate. Mai specific, despre femei, aș vrea să vă spun că 90% din deciziile ce țin de asistența primară în sănătate sunt luate de femei”. „Suntem fericiți și recunoscători că putem împărtăși experiența FemTech a companiilor israeliene. Ne aflăm acum într-un moment în care tehnologiile înseamnă mult – avem telemedicină, inteligența artificială și servicii de machine learning. De asemenea, algoritmii pentru IA pot fi de folos în imagistica medicală. Dacă învățăm să punem lucrurile împreună, vom avea rezultate bune și vom aduce îmbunătățiri îngrijirii medicale”, a declarat dr. Cristina Berteanu, director medical, Centrul medical Neolife.

„Israel reprezintă pentru România un exemplu de urmat în ceea ce privește sistemul sanitar, fiind una dintre țările care chiar au dovedit că se află în vârful cercetării și inovării medicale. Avem multe de învățat și sper că această colaborare va fi întărită”, a subliniat Nicoleta Pauliuc, președintele Comisiei de Apărare din Senatul Rămâniei. „MedTech needs women, more women!” este mesajul pe care l-a transmis, prin prezentarea sa, Elena Ovreiu, lector universitar, Universitatea Politehnică București, amintind, de exemplu, că în SUA, în profesia medicală în general, medicii de sex masculin sunt în continuare mai numeroși decât medicii de sex feminin, raportul fiind 64% la 36%, potrivit datelor din 2019.

„Femeile sunt diferite, au nevoi diferite și, de asemenea, nevoi de îngrijire diferite”, a declarat Keren Leshem, CEO OCON Healthcare, mentor la 8400 the Health Network, în prezentarea companiei pe care o conduce, lider în domeniul sănătății femeilor, ce aduce pe piața israeliană produse de ultimă generație pentru sănătatea femeii, pe baza platformei brevetate IUB™ (Intra Uterine Ball).

 Yarden Dahary, Business Development & Regulation Coordinator – Medical Device & Digital Health Sector, Israel Export Institute (IEI), a prezentat modul în care este sprijinită industria FemTech în Israel. Sectorul de dispozitive medicale și sănătate digitală al IEI este lider în ceea ce privește stabilirea de contacte de afaceri între cele peste 1.500 de companii din industria israeliană a științelor vieții și partenerii de afaceri din întreaga lume, la toate nivelurile. Acesta are o capacitate dovedită de a identifica potențiali parteneri de afaceri, de a organiza întâlniri de afaceri individuale, fiind un punct focal pentru contactele cu guvernul, precum și cu industria.

 Context

Termenul FemTech a fost inventat în 2016 de către Ida Tin, o antreprenoare daneză care a fondat Clue, o aplicație de monitorizare a ciclului menstrual. În decurs de doar câțiva ani, FemTech a crescut și a ajuns să cuprindă o gamă de produse și soluții bazate pe tehnologie și centrate pe consumator. FemTech se referă deci la tehnologiile care îmbunătățesc sănătatea și bunăstarea femeilor, incluzând fertilitatea, planificarea familială, sarcina, sexualitatea, problemele mentale, disfuncțiile pelviene, precum și o serie de boli generale care afectează femeile în mod disproporționat sau diferit (cum ar fi osteoporoza sau bolile cardiovasculare). Prin FemTech se dezvoltă echipamente medicale inovatoare pentru a ajuta la monitorizarea nașterii și la prevenirea sarcinilor nedorite, pentru asistență medicală și o gamă tot mai largă de posibilități de gestionare medicală personalizată și de îmbunătățire a procesului decizional pe baza informațiilor personale. Deși încă sunt la început, studiile de cercetare indică faptul că dinamica ce stă la baza FemTech se accelerează: conștientizarea publică, înființarea de companii și finanțarea sunt în creștere.

 The FemTech Revolution. Israel-Romania edition a fost organizat de Camera de Comerț și Industrie România–Israel, Misiunea Economică și Comercială a Israelului în România, în parteneriat cu Neolife Medical Center și cu Institutul Israelian de Export.

 

BG

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: