Politici de Sanatate

Rețelele europene de referință (RER) se consolidează

08 aprilie
10:08 2019
Rețelele europene de referință (RER) se consolidează

În cadrul reuniunii sale de la Bruxelles din 26 martie 2019, consiliul de administrație al Rețelelor europene de referință (RER) a decis să continue consolidarea acestora. RER sunt rețele virtuale ce reunesc furnizori de servicii medicale din întreaga Europă. Ele facilitează dialogul între specialiști cu privire la boli complexe, boli rare sau afecțiuni care necesită tratament foarte specializat și numeroase cunoștințe și resurse.

O declarație a consiliului de administrație al statelor membre va fi pregătită privind integrarea RER în sistemele naționale de asistență medicală, au decis reprezentanții statelor membre. De asemenea, au fost discutate aspecte relevante legate de consolidarea și extinderea rețelelor europene de referință și de relațiile cu industria.

Pentru a depăși unele impedimente  geografice și pentru a permite pacienților din țările care nu sunt parte a anumitor rețele să aibă acces la expertiza disponibilă, statele membre au posibilitatea de a desemna ”parteneri afiliați”, care pot fi „Centre naționale asociate” cu un anumit grad de expertiză clinică, ori „Coordination Hubs”- care pot stabili legături cu mai multe rețele în același timp.

Beneficiile preconizate ale acestui proces ar fi: consolidarea capacității partenerilor afiliați prin schimbul de informații cu membrii RER și stabilirea unor sisteme de reamintire a pacienților pentru consultări virtuale în domeniul de competență respectiv. Statele membre au posibilitatea de a desemna partenerii afiliați până la lansarea noului apel pentru aderare.

Noul apel, care va permite noilor furnizori de asistență medicală să devină membri cu drepturi depline ai rețelelor actuale, va fi publicat după adoptarea deciziei de punere în aplicare modificată, care clarifică mai multe aspecte legate de procedura de extindere a rețelelor, precum și de aspectele legate de protecția datelor care derivă din noul Reglementarea europeană în domeniu.

Grupul de lucru privind problemele etice și juridice a propus o versiune modificată a Declarației consiliului de administrație pentru industrie din 2016, pe baza cererii coordonatorilor, încercând să clarifice în continuare domeniile de activitate și condițiile de colaborare posibilă între RER și industrie. Având în vedere pozițiile divergente ale statelor membre în acest sens, sunt necesare lucrări suplimentare de reflecție.

Integrarea RER în sistemul național de sănătate este una dintre prioritățile actuale, Grupul de lucru pentru integrare fiind mandatat să pregătească o declarație a Consiliului cu recomandări adresate statelor membre privind sprijinirea RER din fiecare țară și integrarea lor în sistemul național de sănătate. Abordarea națională de integrare a RER a Franței a fost prezentată ca exemplu de bune practici.

 

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: