Politici de Sanatate

Rețeaua de medicină școlară, „reînviată” de ASSMB

19 octombrie
15:25 2018
Rețeaua de medicină școlară, „reînviată” de ASSMB

Interviu cu dr. Turkes Ablachim, director medical Administrația Spitalelor și Serviciilor Medicale București (ASSMB)

Atunci când vorbim despre ASSMB, ne gândim în general la spitalele aflate în subordinea Primăriei Capitalei. Totuși mai există o componentă la fel de importantă, însă neglijată timp de mulți ani: medicina școlară.

 Când vorbim despre copii, ne gândim la sănătatea lor și la educație. Când aceste două noțiuni se îmbină, avem educația pentru sănătate și, iată, cel mai important obiectiv al nostru. Ani buni, educația pentru sănătate a fost neglijată și acest lucru se vede în cifrele îngrijorătoare de îmbolnăviri în rândul tinerilor: obezitate, diabet zaharat, multiple adicții – fumat, consum de alcool și droguri, boli transmisibile sexual, sarcini la fete minore.

Încă de anul trecut, a început o amplă acțiune de „reînviere” a rețelei de medicină școlară – am început cu dotarea completă a tuturor cabinetelor școlare cu echipamente școlare, cu unități stomatologice, aparate de sterilizare moderne, precum și cu medicamente și materiale sanitare.

Din cauza legislației, nu s-au putut face angajări, motiv pentru care personalul din rețeaua de medicină școlară a devenit insuficient. Poate rezolva ASSMB această problemă?

În 2017, am găsit un deficit major de personal de aproximativ 30% în rețeaua cabinetelor școlare – medici și asistente. Am depășit obstacolele bugetare care au generat acest deficit sprijiniți de doamna primar general Gabriela Firea. Dumneaei a avut inițiativa legislativă da a modifica ordonanța de urgență nr 162/2008 și, astfel, a fost aprobată ordonanța de urgență 8/2018, prin care administrația publică locală poate asigura finanțarea necesară pentru buna desfășurare a activității medicale în cabinetele școlare. Astfel, anul acesta am scos la concurs 49 de posturi de medici medicină generală, 34 de posturi medici dentiști și 140 de posturi de asistenți medicali.

Ați vorbit despre educația pentru sănătate. Cine ar trebui să se ocupe de această educație a tinerelor generații – familia sau școala?

Cred că responsabilitatea este împărțită în egală măsură, dar având în vedere că noi putem controla ce se întâmplă cu cei mici doar în timpul în care ei sunt la școală, am făcut un parteneriat cu instituțiile de învățământ din București. Astfel, am obținut de la Inspectoratul Școlar al Municipiului București permisiunea de a avea trei ore de educație a sănătății în cursul unui an școlar. Pe lângă sprijinul Inspectoratului Școlar al Municipiului București, avem și colaborarea asociațiilor de părinți, convinși fiind de faptul că nu puteau avea succes decât dacă responsabilizăm în egală măsură și copiii, și părinții în cadrul acestui proces de educație pentru sănătate.

Concret, anul trecut, am pornit două campanii de educare și informare, începând cu cei mai mici: copiii din grădinițe. Prima campanie, pe care am numit-o ,,Sănătatea e în mâinile tale”, am început-o pe 16 octombrie, de Ziua Mondială a Spălatului pe Mâini. Cu această ocazie, elevii şi preşcolarii din București, din clasele 0-4, au învăţat de la medici şi asistente cum să se spele corect pe mâini și cât de importantă este igiena pentru prevenirea bolilor transmisibile. Am fost plăcut surprinși de faptul că mai mulți fabricanți de produse de îngrijire personală și dezinfecție a mâinilor au venit cu săpun în sprijinul acțiunii noastre.

Cum au primit copiii această campanie?

Cu brațele deschise, ca pe o joacă. Dacă i-ați fi văzut încolonându-se doi câte doi, spre grupurile sanitare, și fiind ochi și urechi la educatorii lor și la cadrele medicale care le arătau cum să se spele corect pe mâini… De asemenea, cei mici au vizionat filmulețe din care au învățat despre importanța curățeniei și au primit și cadouri de la sponsori. Așa s-a întâmplat cu cei aproape 33.400 de preșcolari din cele 180 de grădinițe și cu cei aproape 84.000 de elevi din 169 de școli. Cu siguranță, vom relua campania ,,Sănătatea e în mâinile tale”.

Campania de Promovare a Sănătății Orale este al doilea proiect dedicat școlarilor și preșcolarilor din Capitală și a început anul școlar trecut. A pornit de la niște statistici îngrijorătoare: cariile dentare reprezintă o problemă majoră de sănătate orală care afectează aproape 90% dintre școlari. De asemenea, studiile efectuate au relevat faptul că minimum 50% din populație nu își schimbă periuța de dinți, consultul stomatologic periodic, în scop preventiv, nu reprezintă o prioritate. Mai mult, o statistică realizată în octombrie 2013, pe un număr de 1.595 de elevi cu vârste între 10-17 ani, din şcolile publice din Bucureşti, a arătat că trei sferturi din ei au fost afectaţi de carii în antecedente, iar 64% prezentau carii netratate la momentul studiului.

De asemenea, s-a constatat că nivelul de educaţie a părinţilor a avut cea mai puternică influenţă asupra prezenţei cariilor: 70% din copiii ai căror părinţi nu au o diplomă universitară prezintă carii netratate, comparativ cu 49% din copiii ai căror părinţi au un nivel mai ridicat de educaţie. Ținând cont de acestea, obiectivul a fost unul singur: acela de a transmite preșcolarilor și elevilor din ciclul primar să respecte regulile de îngrijire în igiena orală pentru a preveni apariția complicațiilor stomatologice. Concret, cei peste 200 de asistenți și medici stomatologi din cele 150 de cabinete stomatologice i-au informat pe copii despre afecțiunile orale și despre factorii de risc, le-au transmis recomandări despre cum se menține sănătatea orală, despre legătura dintre sănătatea orală și cea generală și despre importanța prevenției și tratării precoce a afecțiunilor orale. Ca și în cazul Campaniei Spălatului pe Mâini, cei aproape 100.000 de școlari și preșcolari au fost extrem de receptivi la acțiunile de informare, la tehnica periajului dentar, utilizarea pastei de dinți și a apei de gură (în cazul elevilor), deprinderea unor obiceiuri alimentare sănătoase, folosirea echipamentelor de protecție adecvate în cazul practicării anumitor sporturi, controale gratuite la medicul dentist din cabinetele stomatologice.

Cele mai multe dintre problemele stomatologice ar putea fi soluționate ușor dacă s-ar începe tratamentul din timp. Din păcate însă, nu toate familiile își permit să acopere costurile necesare.  

Având în vedere importanța sănătății orale, noi asigurăm tratamente stomatologice gratuite (detartraje, sigilări, tratamentul cariilor, extracții dentare) pe toată perioada anului, inclusiv în vacanțele școlare.          Astfel că, în această vacanță de vară, timp de trei luni, medicii din cabinetele stomatologice au realizat aproape 6.450 de consultații și tratamente gratuite. Important de precizat este că anul acesta Campania de promovare a sănătății orale se va extinde și la gimnaziu.

Nu în ultimul rând, vreau să vorbesc despre un proiect în premieră, și anume, „Consultații stomatologice și aplicare de aparate ortodontice pentru elevii din Municipiul București”. A contat, evident, și recomandarea Organizației Mondiale a Sănătății, aceea de a integra sănătatea orală în strategiile de promovare a sănătății generale. Proiectul a început în 17 septembrie anul acesta, la Spitalul Clinic de Chirurgie Oro-Maxilo-Facială „Prof. Dr. Dan Theodorescu” și se va desfășura timp de un an. Costul total al proiectului este de 200.000 de euro și va fi susținut de Primăria Capitalei. Ne dorim, astfel, să corectăm tulburările de dentiție printr-un tratament ortodontic

Beneficiarii proiectului vor fi elevii din municipiul București cu vârste cuprinse între 7 și 16 ani. La două săptămâni de la începutul proiectului, 221 de elevi au fost consultați și 75 dintre ei au primit recomandări pentru aparate dentare. Dintre aceștia, 51 au obținut deja aprobările necesare. Îi informăm pe părinți că pe site-ul www.assmb.ro pot găsi toate detaliile legate de acest proiect al aparatelor dentare.

Ce proiecte are ASSMB pentru viitorul apropiat?

În următoarele șase luni dorim să implementăm în rețeaua de medicină cel mai ambițios proiect informatic. Toate cabinetele medicale școlare de medicină generală și de stomatologie vor fi interconectate prin intremediul unui program care va permite înregistrarea electronică a tuturor datelor medicale ale unui copil, în deplină siguranță și confidențialitate. Informațiile despre înălțimea, greutatea copiilor, despre existența unor alergii, a unor afecțiuni cronice se vor găsi în orice moment în această bază de date criptată. Dacă un copil se va duce la o consultație medicală la cabinetul  școlar, părintele va primi o notificare pe sms sau pe mail  împreună cu recomandările medicale. Vom avea astfel posibilitatea ca în anii următori să realizăm o strategie a educației pentru sănătate și a măsurilor ce se impun pe baza statisticilor rezultate din colectarea riguroasă a datelor. Vom afla, de exemplu, care este incidența obezității, câți copii au diabet zaharat sau tulburări de dentiție, vom avea un registru veritabil de apreciere a stării de sănătate a copiilor noștri în București.

De asemenea, în acest an școlar, dorim să continuăm seria cursurilor de educație pentru sănătate cu următoarele teme:

  • Cum să avem o alimentație sănătoasă și un stil de viață activ? În acest sens, avem parteneriate cu Centrul de tineret și Compania Municipală Sport pentru Toți București pentru organizarea de competiții sportive școlare care să readucă în atenția copiilor interesul pentru sport.
  • Ce trebuie să știm despre bolile transmisibile?
  • Prevenirea consumului de băuturi alcoolice și droguri, prevenirea fumatului – adresându-ne copiilor cu vârste mai mari și tinerilor adolescenți.
  • Importanța donării de sânge și de celule stem – liceeni și studenți vor participa la workshopuri susținute de specialiști hematologi și de Centrul de Transfuzii Sanguine, în ideea că aflând răspunsurile la toate întrebările, vor înțelege că implicarea civică face parte din responsabilitățile noastre. Fiecare dintre noi poate fi erou, fiecare dintre noi poate salva o viață!

Speranța mea este că un copil care va afla la școală cât de importante sunt igiena personală, alimentația sănătoasă, modul de viață activ, căile de prevenire a unor infecții va deveni un adult responsabil, atent la sănătatea sa și la nevoile celor din jurul său.

Autor: Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: