Politici de Sanatate

Rețea europeană, pentru a veghea asupra intereselor cetățenilor și consumatorilor

20 mai
13:26 2015
Rețea europeană, pentru a veghea asupra intereselor cetățenilor și consumatorilor

Înaintea mult-așteptatului anunț al noilor reforme ale Comisiei Europene, peste 50 de organizații non-guvernamentale și-au unit forțele pentru a crea o rețea cu scopul de a proteja drepturile cetățenilor, lucrătorilor și ale consumatorilor europeni. Membrii noii rețele sunt îngrijorați că reformele legislative coordonate de prim vicepreședintele Comisiei, Frans Timmermans, vor „slăbi sau submina reglementările esențiale, subordonând bunurile publice intereselor corporatiste”, informează euractiv.com. Prin urmare, rețeaua are sarcina unui “câine de pază” (watchdog, n. red.), care va veghea asupra intereselor populației.

Programul de lucru pe anul în curs al Comisiei Europene include 23 de noi inițiative propuse de echipa comisarului Juncker, ca urmare a noilor recomandări politice prezentate Parlamentului. Executivul intenționează să retragă sau să modifice 80 de propuneri existente din motive politice sau tehnice, susțin membrii rețelei Better Regulation Watchdog.

„Am observat o lipsă de voință din partea noii conduceri în adoptarea măsurilor necesare pentru a proteja consumatorii de alimentele nesănătoase, substanțele chimice periculoase din produsele de consum sau pentru a asigura o mai bună etichetare. Mai multe inițiative au fost întârziate sau abandonate. Astfel, noua rețea, care reunește reprezentanți ai societății civile din diferite sectoare, reprezintă un avertisment clar la adresa Comisiei, de a nu pune în pericol legislația protejării intereselor publice”, a declarat Monique Goyens, director general al Organizației Europene de Consum (BEUC).

Noua rețea include o gamă largă de grupuri de interes public, inclusiv asociații din domeniul protecției consumatorilor, mediului, din domeniul sănătății publice, al dezvoltării, finanțelor, precum și diferite sindicate. Împreună, aceștia reprezintă interesele a zeci de milioane de cetățeni europeni.

Rețeaua Better Regulation Watchdog va examina acțiunile întreprinse în cadrul inițiativei Comisiei Europene „Better Regulation”, pentru a identifica posibilele riscuri și efecte asupra standartelor actuale și viitoare din domeniul social, al protecției mediului, al bunurilor de consum, precum și al sănătății publice. Ulterior, membrii rețelei vor informa societatea civilă, mass-media și factorii de decizie cu privire la aceste efecte, prin organizarea de dezbateri publice.

Sursa: www.euractiv.com

Mirabela Viașu

 

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: