Politici de Sanatate

Republica Moldova și România: colaborare în domeniul medicamentelor și dispozitivelor medicale și lupta anti COVID-19

14 august
08:29 2020
Republica Moldova și România: colaborare în domeniul medicamentelor și dispozitivelor medicale și lupta anti COVID-19

Reprezentanții Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) din Republica Moldova au discutat cu autoritățile române privind exemplele de bune practici în lupta anti COVID-19 și colaborarea ce se poate stabili între cele două țări în domeniul medicamentelor și dispozitivelor medicale.

În cadrul întâlnirilor organizate pe 12 și 13 august la București, reprezentanții Agenției Naționale a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale din România (ANMDMR) au reînnoit, cu autoritatea omoloagă de la Chișinău, un Memorandum de înțelegere privind cooperarea interinstituțională în domeniul medicamentului și dispozitivelor medicale.

Șefii celor două instituții, Bujor Eugen Almășan și Eremei Priseajniuc, au avut o întrevedere la sediul ANMDMR, în cadrul căreia au abordat subiecte ce vizează consolidarea parteneriatului strategic bilateral privind asigurarea accesibilității și disponibilității la medicamente pentru cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului, activitatea Agenției românești în perioada COVID- 19 și modul cum s-au derulat parteneriatele cu companiile farmaceutice în vederea asigurării unui acces mai bun al pacienților la medicamente.

„Pandemia a dovedit cât de vulnerabili suntem atât noi, ca persoane, cât și sistemele de sănătate, în general. Numai prin colaborare și susținere reciprocă putem să ne adaptăm mai bine și să găsim soluții oricăror provocări. Împreună cu delegația condusă de dl. Eremei Priseajniuc, directorul general al AMDM, am stabilit astăzi să  răspundem prompt viitoarelor provocări printr-un parteneriat activ, atât la nivelul conducerii celor două agenții, cât și la nivel tehnic, al direcțiilor și experților celor două instituții. Este nevoie de o adaptare permanentă a strategiei propuse la problemele socio-economice sau orice alt tip de provocări care pot apărea la un moment dat şi care se realizează prin eforturi susţinute ale personalului”, a declarat Bujor Eugen Almășan, președinte ANMDMR

“România a fost alături de Republica Moldova în momente grele și suntem recunoscători pentru ajutorul atât de valoros oferit țării noastre de-a lungul timpului”, a menționat și Eremei Priseajniuc, director general AMDM.

Alte teme de discuție, la care au participat directori și experți ai celor mai importante Direcții din ANMDMR, au fost legate de studii clinice, evaluarea tehnologiilor medicale, inspecție farmaceutică, farmacovigilență și dispozitive medicale, dar și reorganizarea Agenției începând cu anul 2019. Prin noua lege s-a dorit creșterea capacității Agenției de a-și îndeplini atribuțiile stabilite și asigurarea unui acces mai bun al pacienților la medicamente, mai ales în cazurile de întârzieri legate de autorizațiile de punere pe piață sau de evaluarea dosarelor.

Vaccinul anti COVID-19

Directorul AMDM a mai discutat cu dr. Cristian Bușoi, raportor al Parlamentului European pentru Programul de Sănătate (#EU4Health), despre posibilitatea includerii Republicii Moldova în demersul/solicitarea României către Comisia Europeană pentru obținerea vaccinului anti COVID-19, dar și a medicamentului Remdesivir – primul medicament autorizat la nivelul UE pentru tratamentul COVID-19, care și-a demonstrat eficiența în cazul pacienților diagnosticați cu noul coronavirus.

”Mizăm pe susținerea României și a UE în obținerea vaccinurilor, precum și a medicamentelor autorizate pentru tratamentul coronavirus pentru cetățenii Republicii Moldova”, a afirmat Eremei Priseajniuc, care a participat la întâlniri însoțit de Semion Botnari, însărcinat cu afaceri la Ambasada Republicii Moldova în România, Andrei Balan, consilier juridic AMDM, și dr. Inga Pasecinic, președinte al Centrului Strategii și Politici de Sănătate.

Oficialii au vorbit și despre implementarea în Republica Moldova a bunelor practici ale Uniunii Europene în domeniul farmaceutic și al dispozitivelor medicale, îndeosebi în contextul luptei cu COVID-19. Un rol aparte în acest proces îi revine Agenției Europene a Medicamentului (EMA), care asigură accesibilitatea, calitatea și siguranța medicamentelor pe piața europeană.

”Pe platforma Comisiei pentru Cercetare, dar și în calitatea mea de responsabil de legătura Parlamentului European cu EMA, voi stimula colaborarea AMDM cu Agenția Europeană a Medicamentului, dar și alte instituții de profil din UE și România”, a menționat europarlamentarul Cristian Bușoi.

Reprezentantul AMDM a mai discutat și cu Raed Arafat, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Interne din România, despre sprijinul pentru obținerea vaccinului anti COVID-19, amintind, totodată, că anul acesta se împlinesc 30 de ani de la înființarea SMURD.

Raed Arafat a declarat că suportul continuu pentru Republica Moldova rămâne o prioritate pentru el și pentru instituția pe care o conduce, în special pe domeniile ce țin de colaborarea pe linia situațiilor de urgență și creșterea rezilienței, dar și alte acțiuni de consolidare a relațiilor România-Republica Moldova pe domeniile de competență.

V.G.

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: