Politici de Sanatate

Reguli noi care vizeaza alimentele dedicate infantilor si copiilor mici si alimentele specifice utilizate in scop medical

11 iunie
12:33 2013

Parlamentul European a dat undă verde pentru un set de reguli mai clare menită să protejeze grupuri specifice de consumatori precum infanții și copiii mici. Scopul este acela de a proteja mai bine consumatorii față de conținutul și marketingul acestor produse alimentare „speciale”, dar și să furnizeze un mediu mai bun pentru afaceri și o mai bună aplicare a regulilor.

Tonio Borg, Comisarul European pentru Sănătate și Consumatori a spus: „Salut aprobarea de astăzi de către Parlamentul European deoarece avem nevoie să ne asigurăm că normele UE privind alimentele pentru grupuri specifice sunt adecvate scopului și că evoluează la aceași viteză cu piața. Acordul de astăzi merge exact în această direcție prin menținerea regulilor ce protejează grupuri vulnerabile de consumatori și prin înlăturarea regulilor depășite ce nu mai servesc nici un scop.”

Noul regim

Există din ce în ce mai multe produse alimentare pe piață ce țintesc anumite grupuri ale populației. Regulile UE pentru acestea sunt complexe și fragmentate deoarece diferite seturi de reguli și concepte se suprapun creând confuzie în rândul mediului de afaceri și al autorităților ce aplică regulile.

Noile reglementări asupra alimentelor pentru grupuri specifice vor fluidiza regulile ce se aplică în UE prin eliminarea celor inutile și contradictorii și înlocuirea lor cu un cadru nou, simplificat. Noul cadru va cuprinde:

  • alimente pentru infanți și copii mici;
  • alimente pentru oameni cu anumite condiții medicale;
  • alimente pentru controlul greutății ce înlocuiește în totalitate dieta zilnică.

Noile reglementări vor îndepărta conceptul învechit și mult prea larg de „ alimente pentru utilizare nutrițională particulară” care s-a dovedit neadecvat pentru condițiile de piață și legale prezente.

În noua abordare, alimentele pentru alte grupuri de populație vor intra sub incidența unei legislații diferite. De exemplu, normele privind alimentele pentru cei ce suferă de boală celiacă vor fi transferate la Reglementările asupra Informației Alimentelor către Consumatori.

Pașii următori

Reglementările vor fi publicate în Jurnalul Oficial al UE în săptămânile viitoare și se vor aplica doar din 2016 pentru a permite mediului de afaceri să își adapteze practicile comerciale. Totuși nici un produs nu va trebui retras de pe piață.

În următorii doi ani Comisia va:

  • adopta reguli detaliate (acte delegate) pentru alimente acoperite de Reglementări;
  • prezenta două rapoarte despre necesitatea de a dezvolta, în viitor, reguli specifice pentru așa-numitul „lapte pentru creștere” pentru copiii mici și alimente pentru sportivi.

Comisia va adopta și reguli specifice pentru folosirea afirmaților despre absența sau prezența redusă a lactozei în alimente.

Fond

Alimentele pentru utilizare nutrițională particulară (sau „alimente dietetice”) sunt definite, în mod curent, drept alimente care sunt diferite de alimentele pentru consum normal și, datorită compoziției speciale sau a procesului de producție special, sunt menite să satisfacă nevoile nutriționale particulare ale unor grupuri specifice ale populației.

Regulile pentru aceste alimente sunt vechi de peste 30 de ani și luând în considerare evoluția produselor alimentare și a legislației alimentare a EU, o revizuire a cadrului alimentelor dietetice a devenit necesară.

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: