
Raportul „Consolidarea Europei în lupta împotriva Cancerului. Mergând mai departe. Mai repede”, publicat recent de Organizația Europeană a Cancerului (ECCO), se concentrează în special pe patru domenii principale: cauzalitatea cancerului, screeningul și diagnosticul precoce, acces la tratamentul cancerului, îngrijire și cercetare, dar și cancerele rare și cele pediatrice. Raportul oferă constatări cheie și sugestii în fiecare dintre aceste domenii. Iată ce recomandă specialiștii în ceea ce privește cercetarea clinică în oncologie.
Optimizarea tratamentului
Datorită provocărilor specifice dezvoltării asociate cu oncologia de precizie, inclusiv cu un număr mai limitat de potențiali utilizatori, o serie de noi terapii personalizate au fost autorizate. Cu toate acestea, există o anumită preocupare cu privire la cunoștințele mai limitate despre dozare, secvențiere, combinare și durata unor astfel de tratamente. Aceasta ridică îngrijorări cu privire la potențialul de administrare sub-optim, generarea unui potențial de toxicitate inutil pentru pacienți și impactul negativ asupra bugetelor pentru sănătate. Luate împreună, aceste aspecte au servit pentru a evidenția o nevoie tot mai mare pentru cercetări clinice de autorizare post-introducere pe piață, care investighează mai detaliat modul optim de utilizare a medicamentelor sau a altor tratamente, după ce sunt autorizate pentru utilizare. Pentru a ajuta la conducerea reformei în acest sens, Organizația Europeană pentru Cercetarea și Tratamentul Cancerului (EORTC) a elaborat un „Manifest de Optimizare a Tratamentului”, care abordează aceste provocări și care oferă un sprijin larg din partea comunității europene de cancer. Manifestul solicită modificări precum:
– generarea de dovezi de optimizare a tratamentului într-o etapă anterioară a dezvoltării unui tratament prospectiv, adică de îndată ce sunt cunoscute profilurile de siguranță și eficacitate;
– stabilirea cercetării de optimizare a tratamentului ca etapă oficială și obligatorie în calea de acces la tratament pe piață;
– finanțare publică pentru cercetarea de optimizare a tratamentului, pentru a se asigura că nu este considerată comercială, inclusiv prin intermediul programului de cercetare și inovare al Misiunii UE pentru cancer și al programului de inovare Horizon Europe.
RECOMANDARE: Optimizarea tratamentului ca parte a Strategiei farmaceutice a UE. Crearea și punerea în aplicare a unei noi strategii farmaceutice a UE ar trebui să fie utilizată ca o oportunitate crucială pentru asigurarea unei noi ere pentru optimizarea tratamentului în îngrijirea cancerului în următorii zeci de ani.
Repoziționarea medicamentelor
Repoziționarea medicamentelor corespunde unei strategii de dezvoltare bazate pe reutilizarea medicamentelor autorizate existente pentru noi indicații. În ciuda faptului că este accesibilă și sigură, este o abordare în mare măsură neexploatată pentru îmbunătățirea opțiunilor de tratament clinic. De exemplu, proiectul Repurposing Drugs in Oncology (ReDO), lansat de Anticancer Fund, citează peste 300 de medicamente noncancer ca prezentând dovezi ale efectelor anticanceroase; dintre acestea, 50% sunt susținute de date umane relevante și 16% sunt susținute de date din cel puțin un studiu clinic pozitiv.
Inițiative în această privință includ investigații în curs de desfășurare asupra aspirinei pentru reapariția și supraviețuirea în cancerul de colon și repoziționarea medicației pentru angina pectorală, ca tratament pentru cancerul pulmonar.
Cu toate acestea, sunt identificate două bariere principale în ceea ce privește realizarea investigațiilor mai active privind oportunitățile de repoziționare:
– Lipsa unor căi de reglementare clare pentru repoziționarea medicamentelor: Reglementările farmaceutice actuale se concentrează, în principal, pe dezvoltarea de noi medicamente, nu sunt indicații noi pentru medicamentele existente și există o lipsă evidentă a căilor naționale și ale UE pentru a facilita repoziționarea medicamentelor;
– Lipsa stimulentelor financiare și a finanțării cercetării pentru repoziționarea medicamentelor: Sugestiile experților pentru a rezolva această problemă includ eliminarea restricțiilor asupra entităților eligibile să solicite extensii de autorizare de piață (label) pentru a facilita repoziționarea și apelurile pentru cercetările finanțate de UE, inclusiv repoziționarea medicamentelor pentru cancer, pe bază non-comercială, ci strict pe criteriul de sănătate publică.
RECOMANDARE: Misiunea UE pentru Cancer, Planul european de combatere a cancerului și viitoarea strategie farmaceutică a UE ar trebui să coopereze clar în crearea unui mediu mai pozitiv pentru desfășurarea cercetărilor în repoziționarea medicamentelor pentru tratamentul cancerului.
Bogdan Guță