Grupul liderilor mondiali privind rezistența antimicrobiană a făcut un apel la toate țările să reducă semnificativ nivelurile de medicamente antimicrobiene utilizate în sistemele alimentare mondiale. Acesta include oprirea utilizării medicamentelor antimicrobiene importante din punct de vedere medical pentru a promova creșterea animalelor sănătoase și utilizarea mai responsabilă a medicamentelor antimicrobiene în general.
Apelul vine înaintea summitului ONU privind sistemele alimentare, care va avea loc la New York la 23 septembrie 2021, unde țările vor discuta despre modalitățile de transformare a sistemelor alimentare globale. Grupul liderilor mondiali privind rezistența antimicrobiană include șefi de stat, miniștri și lideri din sectorul privat și din societatea civilă. Grupul a fost înființat în noiembrie 2020 pentru a accelera impulsul politic, conducerea și acțiunile la nivel mondial în ceea ce privește rezistența antimicrobiană (AMR) și este coprezidat de Mia Amor Mottley, prim-ministru al statului Barbados și Sheikh Hasina, prim-ministru al Bangladesh-ului.
Declarația Grupului liderilor globali face apel la acțiuni îndrăznețe din partea tuturor țărilor și a liderilor din toate sectoarele pentru a combate rezistența la medicamente. Un apel la acțiune de maximă prioritate este utilizarea mai responsabilă a medicamentelor antimicrobiene în sistemele alimentare și reducerea semnificativă a utilizării medicamentelor care au cea mai mare importanță pentru tratarea bolilor la oameni, animale și plante.
Alte apeluri-cheie la acțiune pentru toate țările includ:
- încetarea utilizării medicamentelor antimicrobiene, care sunt de o importanță critică pentru medicina umană pentru a promova creșterea animalelor;
- limitarea cantității de medicamente antimicrobiene administrate pentru a preveni infecțiile la animalele și plantele sănătoase și asigurarea faptului că utilizarea acestora se face sub supravegherea autorităților de reglementare;
- eliminarea sau reducerea semnificativă a vânzărilor fără prescripție medicală de medicamente antimicrobiene care sunt importante în scopuri medicale sau veterinare;
- reducerea cererii globale de medicamente antimicrobiene prin îmbunătățirea programelor de prevenire și control al infecțiilor, de igienă, de biosecuritate și de vaccinare în agricultură și acvacultură;
- asigurarea accesului la antimicrobiene de calitate și la prețuri accesibile pentru sănătatea animală și umană și promovarea unor alternative inovative, durabile și bazate pe dovezi la antimicrobiene în sistemele alimentare.
Lipsa de acțiune va avea consecințe grave pentru sănătatea oamenilor, a animalelor, a plantelor și a mediului
Medicamentele antimicrobiene (inclusiv antibioticele, antifungicele și antiparazitarele) sunt utilizate în producția alimentară din întreaga lume. Medicamentele antimicrobiene sunt administrate animalelor nu numai în scopuri veterinare (pentru tratarea și prevenirea bolilor), ci și pentru a promova creșterea animalelor sănătoase. Pesticidele antimicrobiene sunt, de asemenea, utilizate în agricultură pentru tratarea și prevenirea bolilor la plante. Uneori, antimicrobienele utilizate în sistemele alimentare sunt identice sau similare cu cele utilizate pentru tratarea oamenilor. Utilizarea actuală la oameni, animale și plante duce la o creștere îngrijorătoare a rezistenței la medicamente și face ca infecțiile să fie mai greu de tratat. Este posibil ca schimbările climatice să contribuie, de asemenea, la creșterea rezistenței antimicrobiene. Bolile rezistente la medicamente cauzează deja cel puțin 700.000 de decese umane la nivel global în fiecare an. Deși s-au înregistrat reduceri substanțiale ale utilizării antibioticelor la animale la nivel mondial, sunt necesare reduceri suplimentare. În lipsa unor măsuri imediate și drastice de reducere semnificativă a nivelurilor de utilizare a antimicrobienelor în sistemele alimentare, lumea se îndreaptă rapid spre un punct de inflexiune în care antimicrobienele pe care se bazează tratarea infecțiilor la oameni, animale și plante nu vor mai fi eficiente. Impactul asupra sistemelor de sănătate, economiilor, securității alimentare și sistemelor alimentare locale și globale va fi devastator.
„Nu putem aborda nivelurile în creștere ale rezistenței antimicrobiene fără a utiliza medicamentele antimicrobiene cu mai multă moderație în toate sectoarele”, afirmă copreședintele Grupului lider mondial privind rezistența antimicrobiană, Mia Amor Mottley, premierul statului Barbados. „Lumea se află într-o cursă împotriva rezistenței antimicrobiene și este o cursă pe care nu ne putem permite să o pierdem”, a adăugat oficialul.
Reducerea utilizării medicamentelor antimicrobiene în sistemele alimentare trebuie să fie o prioritate pentru toate țările
„Utilizarea mai responsabilă a medicamentelor antimicrobiene în sistemele alimentare trebuie să fie o prioritate absolută pentru toate țările”, afirmă copreședintele Grupului liderilor mondiali privind rezistența antimicrobiană, Sheikh Hasina, prim-ministrul Bangladesh-ului. „Acțiunea colectivă în toate sectoarele relevante este crucială pentru a proteja cele mai prețioase medicamente ale noastre, în beneficiul tuturor, oriunde”, a subliniat Sheikh Hasina.
Consumatorii din toate țările pot juca un rol-cheie prin alegerea produselor alimentare de la producătorii care utilizează în mod responsabil medicamentele antimicrobiene. Investitorii pot contribui, de asemenea, investind în sisteme alimentare durabile. Este nevoie urgentă de investiții pentru a dezvolta alternative eficiente la utilizarea antimicrobienelor în sistemele alimentare, cum ar fi vaccinurile și medicamentele alternative.
BG