Politici de Sanatate

Recuperarea pacienților cu traumatisme cranio-cerebrale (TCC) cu ajutorul unor echipe medicale multidisciplinare internaționale

27 mai
13:19 2022
Recuperarea pacienților cu traumatisme cranio-cerebrale (TCC) cu ajutorul unor echipe medicale multidisciplinare internaționale

În fiecare an, numai în Europa, peste 2,5 milioane de persoane suferă un traumatism cranio-cerebral (TCC), dintre care 1 milion necesită internarea în spital, iar aproximativ 70.000 dintre acești pacienți decedează. În România, incidența TCC rămâne în continuare peste media europeană, de 300 de cazuri la 100.000 de locuitori, în fiecare an înregistrându-se peste 60.000 de cazuri noi. În sprijinul pacienților cu TCC vine Programul educațional Neurotrauma Treatment Simulation Center (NTSC), dedicat îmbunătățirii substanțiale a actului medical neurologic în tot ceea ce privește tratarea traumatismelor cranio-cerebrale și  care are ca principal obiectiv formarea unor echipe medicale multidisciplinare internaționale, care se vor concentra către recuperarea pacientului cu TCC.

Astfel, pe parcursul a cinci zile, 18 medici neurologi din Filipine, Mexic, Egipt, Polonia, Slovacia și România au participat la acest program educațional de perfecționare medicală condus de reputați profesori din Germania și Austria. „Noul program de instruire și perfecționare medicală neurologică al Academiei de Neurotraumatologie Multidisciplinară este unul complex și complet din perspectiva tratării traumatismelor cranio-cerebrale și este menit să dezvolte substanțial abilitățile cursanților și, totodată, să consolideze informațiile și tehnicile medicale pe care aceștia și le-au însușit până la momentul NTSC, care, de altfel, oferă și un bun prilej medicilor delegați aflați în acest program să-și împărtășească experiența clinică și, totodată, să dezvolte și un alt proiect important al AMN, PRESENT – registrul internațional al pacienților cu traumatisme cranio-cerebrale”, a declarat prof. dr. Dafin Mureşanu, secretar general al World Academy for Multidisciplinary Neurotraumatology (WAMN)  şi președinte al Federaţiei Europene a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNRS).

Medici români, participanți la primul proiect NTSC
Trei tineri medici neurologi români, dr. Iulia Vădan, dr. Victor Dabala și dr. Vlad Adrian Pădurean, au participat la acest program inovativ, pentru a-și dezvolta abilitățile în tratarea traumatismelor cranio-cerebrale, însușindu-și astfel cele mai noi și performante tehnici de abordare medicală neurologică. „Neurotrauma Treatment Simulation Center (NTSC) a pus, în primul rând, accentul pe multidisciplinaritatea echipei medicale ca factor determinant în eficientizarea tratamentului și a recuperării pacienților care au suferit un traumatism cranio-cerebral și, totodată, în cadrul programului s-au construit noi direcții de abordare în ceea ce privește îmbunătățirea substanțială a actului medical aferent acestor pacienți, prin soluția inovatoare pe care o oferă PRESENT – primul registru internațional dedicat patologiei cerebrale traumatice, reprezentanții celor șase delegații internaționale exprimându-și încântarea și dorința de a implementa cu rapiditate noua soluție PRESENT în sistemele medicale din țările lor de proveniență, pentru a avea o mai bună evidență a cazurilor și o mai bună colaborare între unitățile spitalicești pentru eficientizarea tratamentului acestor pacienți”, a declarat medicul specialist neurolog, Iulia Vădan. „Ca un rezultat al participării mele la NTSC, am întâlnit delegații diverse din punct de vedere cultural, dar care se confruntă cu probleme legate de același obiectiv:  strângerea calitativă a datelor legate de traumatismele cranio-cerebrale. Printr-un efort comun, consider că implementarea registrului PRESENT este evenimentul cel mai important pentru evoluția managementului modern, multidimensional al TCC”,  a precizat medicul rezident neurolog, Victor Dabala. La rândul său,  medicul rezident neurochirurg Vlad Adrian Pădurean a subliniat că „experiența NTSC Viena m-a învățat să privesc îngrijirea pacientului și din punctul de vedere al colegilor din specialitățile medicale conexe neurochirurgiei și cu siguranță că în cele cinci zile ale programului am reușit să-mi lărgesc orizontul profesional, iar pentru aceasta le rămân foarte recunoscător organizatorilor și inițiatorilor acestui amplu proiect”.

Obiectivele Neurotrauma Treatment Simulation Center  (NTSC)

Pe parcursul celor cinci zile ale NTSC, cursanții au traversat mai multe etape de lucru, într-un training complex, care implică noi abordări medicale din perspectiva tratării pacienților cu traumatisme cranio-cerebrale post neurotraumă. Astfel, NTSC a îmbinat partea teoretică cu cea practică, cursanții fiind instruiți atât în centrul de simulare a tratamentului aferent TCC și de reabilitare terapeutică din Viena, cât și prin cursurile inedite atât din perspectivă cazuistică și a cercetării științifice medicale, cât și din cea organizatorică în tot ceea ce privește dezvoltarea conceptelor de tratament interdisciplinar și a planurilor de implementare a acestor noi noțiuni specifice în sistemele medicale ale țărilor incluse în programul NTSC.  Periodic, echipe multidisciplinare din șase țări vor dezvolta o înțelegere comună pentru nevoile complexe ale pacienților cu TCC pentru fiecare etapă a tratamentului în care aceștia vor fi integrați. Se va pune accentul pe abordarea inovativă a tratamentelor în sfera tulburărilor cognitive, comportamentale și depresive în îngrijirea acută, precum și pe acordarea celor mai importanți indicatori de calitate ai îngrijirii medicale și integrarea și monitorizarea pacienților prin capabilitatea și extensia registrului PRESENT. Dezvoltarea continuă și accelerată a colaborării între medicii specialiști implicați în „lanțul de recuperare” al pacientului și formarea echipelor medicale multidisciplinare sunt alte obiective prioritare ale NTSC. Potrivit AMN, munca în echipă multidisciplinară și creșterea gradului de conștientizare cu privire la importanța urmăririi pe termen lung a evoluției pacienților cu TCC sunt principalele obiective ale programului NTSC, iar ciclic, șase delegații de țară vor fi invitate să participe cu trei medici cu experiență implicați în activitatea medical curentă în lanțul de tratament după neurotraumă. La sfârșitul programului, fiecare delegație de țară va prezenta un plan privind modul în care poate fi implementat un tratament multidisciplinar al neurotraumatismului. Programul NTSC este realizat de Academia de Neurotraumatologie Multidisciplinară (AMN), în parteneriat cu patru instituții de sănătate de top din Viena, fiind susținut de Federaţia Europeană a Societăţilor de Neuroreabilitare (EFNRS) și are ca principal obiectiv formarea unor echipe medicale multidisciplinare internaționale, care se vor concentra, prin abordări inovative, către recuperarea pacientului cu TCC.

Bogdan G.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: