Federația Europeană a Asociațiilor şi Industriei Farmaceutice (EFPIA) a publicat 10 recomandări pentru a se asigura că practicile de achiziție în întreaga UE sunt eficiente și durabile, oferind medicamente de înaltă calitate pentru pacienți, în cantitățile potrivite și la momentul potrivit.
”Cartea albă este o contribuție specifică a sectorului farmaceutic la dezbaterea mai largă privind eficacitatea normelor UE privind achizițiile publice în contextul obiectivelor de reziliență și creștere ale UE. Sperăm că promulgarea de orientări privind cele mai bune practici de la Comisie, cu sprijinul autorităților naționale competente, nu numai că va îmbunătăți procedurile formale de achiziții publice, ci va influența și procesele informale de licitație care sunt din ce în ce mai utilizate în afara limitelor Directivei 2014. /24/UE”, a afirmat Nathalie Moll, director general EFPIA.
Cartea albă include 10 recomandări specifice și solicită Comisiei Europene să elaboreze și să promoveze orientări privind cele mai bune practici, pe baza articolului 168 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, pentru a se asigura că procedurile de achiziții publice în sectorul farmaceutic, inclusiv achizițiile în comun, să livreze medicamente de înaltă calitate pentru pacienți, în cantitățile potrivite și la momentul potrivit. În special, orientările Comisiei Europene pentru achiziționarea de medicamente ar trebui să solicite o contribuție sporită din partea experților clinici în pregătirea licitațiilor; o evaluare echilibrată a criteriilor de atribuire calitative și cantitative care să conducă la contracte-cadru eficiente; respectarea confidențialității prețurilor în urma unui proces de licitație transparent și previzibil.
Documentul EFPIA îndeamnă Comisia Europeană și statele membre să limiteze achizițiile comune la nivelul UE numai la aceles situații care aduc amenințări grave la adresa sănătății, să respecte natura voluntară a unor astfel de procese și să evite dublarea inutilă a procedurilor de licitație sau a cerințelor de stocare de către statele membre participante.