Politici de Sanatate

Războiul din Ucraina impune nevoia de acțiune globală în domeniul sănătății

04 aprilie
13:21 2022
Războiul din Ucraina impune nevoia de acțiune globală în domeniul sănătății

La mai bine de o lună de când Rusia a început invazia ilegală a Ucrainei, suferința umană tragică și pierderile de vieți omenești sunt evidente. Implicațiile războiului se extind dincolo de victimele militare și civile și generează consecințe pe mai multe planuri – geopolitice, financiare, de infrastructură și de sănătate. Olha Zaliska, Oleksandra Oleshchuk, Rebecca Forman și Elias Mossialos, autorii articolului „Health impacts of the Russian invasion in Ukraine: need for global health action”, atrag atenția că „efectele acestui război, în special asupra sănătății și a asistenței medicale în interiorul și în afara Ucrainei, vor continua mult timp după ce conflictul violent se va încheia”.

Războiul a adus presiuni și cerințe imense pentru sectorul sanitar ucrainean. Potrivit articolului, „riscul de apariție a unor focare de boli infecțioase, în special COVID-19, holera, poliomielita, tuberculoza și bolile diareice, este în creștere, deoarece oamenii sunt forțați să se adăpostească în spații supraaglomerate, cu acces inadecvat sau fără acces la apă și instalații sanitare. Înaltul Comisar al ONU pentru refugiați a declarat că războiul a forțat 10 milioane de ucraineni să își părăsească locuințele, dintre care aproximativ 6,4 milioane sunt strămutați în interiorul țării și au nevoie disperată de ajutor urgent, de tratament pentru răni și boli recente și de îngrijire continuă pentru afecțiuni cronice. Penuria de alimente apare din cauza deteriorării infrastructurii agricole și a întreruperii lanțurilor de aprovizionare cu alimente. Riscurile de deteriorare a sănătății mintale și psihosociale sunt în creștere, deoarece oamenii se confruntă cu evenimente traumatice și cu stresul provocat de conflictul acut. Atacurile asupra și în jurul maternităților înseamnă că multe femei nu au acces la serviciile de care au nevoie, ceea ce crește riscurile de morbiditate și mortalitate maternă și neonatală. Se estimează că peste 2 milioane de copii mai mici de 5 ani și de femei însărcinate și care alăptează din Ucraina se află în nevoie de asistență nutrițională”.

În plus, „această criză exacerbează problemele de sănătate existente în regiune: COVID-19 a pus sub presiune sistemul de sănătate pentru mai mult de doi ani; țara are o prevalență ridicată a infecției cu HIV în rândul populației generale (0,9-1,0%). De asemenea, Ucraina se confruntă cu o epidemie de poliomielită din octombrie 2021”.

Impactul acestui război asupra sănătății depășește granițele Ucrainei. Astfel, „peste 3 milioane de refugiați din Ucraina au fugit în țările vecine din Europa, iar criza suprasolicită resursele umane și tehnice și sistemele de sănătate din aceste țări vecine. Sistemele de sănătate din țări precum Moldova și România vor trebui să se ocupe de cei care au fugit din Ucraina cu leziuni fizice și traume psihice, precum și de persoane cu afecțiuni cronice, a căror îngrijire a fost întreruptă din cauza conflictului”.

Întrucât Ucraina este unul dintre cei mai mari exportatori de cereale din lume, războiul are efecte externe asupra producției alimentare mondiale. Se preconizează că penuria de alimente rezultată în urma războiului va avea cele mai grave efecte asupra mai multor țări din Orientul Mijlociu și Africa.  Așa cum s-a întâmplat și în cazul COVID-19, este probabil ca efecte economice cele mai grave să se răsfrângă asupra persoanelor care se confruntă deja cu cele mai mari dificultăți și să sporească inegalitățile.

Concluzia articolului este fermă: „Comunitatea globală trebuie să continue să sprijine eforturile de a pune capăt crizei actuale, să anticipeze și să se pregătească pentru efectele acestui război asupra Ucrainei, a vecinilor săi și a altor țări din întreaga lume. Războiul ar putea avea efecte în lanț asupra progreselor înregistrate la nivel mondial în direcția atingerii obiectivelor de dezvoltare durabilă, cu impact deosebit asupra securității alimentare, sărăciei, nutriției și tulburărilor sociale”.

În acest sens, autorii consideră că sunt necesare „cel puțin trei noi programe globale majore pentru a sprijini Ucraina în refacerea sistemului de Sănătate, inclusiv reconstruirea unităților medicale și a forței de muncă din domeniul sănătății devastate de război; pentru a sprijini țările din jurul Ucrainei care au primit un număr mare de refugiați; și pentru a sprijini toate țările care sunt cele mai afectate de penuria de alimente provocată de oprirea producției de cereale. Estimările grosiere sugerează că pentru fiecare victimă directă a războiului există chiar mai multe persoane ucise indirect din cauza impactului războiului asupra sănătății”.

Bogdan Guță

Sursa: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(22)00615-8/fulltext

Foto: https://www.thelancet.com/journals/lancet/article/PIIS0140-6736(22)00615-8/fulltext

 

 

 

Alte articole

TOP

REVISTA POLICITI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: