Politici de Sanatate

Rată ridicată de prevalență a osteoporozei la pacienții cu BPOC

21 decembrie
22:46 2021
Rată ridicată de prevalență a osteoporozei la pacienții cu BPOC

Interviu cu conf. dr. Carolina Negrei, medic specialist reumatolog – Akeso Clinic.

Osteoporoza se numără printre comorbiditățile sistemice majore ale BPOC, reprezentând și o problemă de sănătate cu importanță globală, pe care Organizația Mondială a Sănătății a inclus-o în lista maladiilor asociate cu îmbătrânirea populaţiei. „Deși relația cauzală exactă și legătura moleculară dintre BPOC și osteoporoză sunt încă neelucidate, datele epidemiologice recente indică în mod clar că osteoporoza este foarte răspândită la pacienții cu BPOC”, arată conf. univ. dr. Carolina Negrei, disciplina de Toxicologie UMF „Carol Davila”, medic primar Medicină internă, medic specialist reumatolog – Akeso Clinic.

Care este relația de cauzalitate dintre BPOC și osteoporoză?

În momentul de față, bronhopneumopatia cronică obstructivă este cea de-a treia cauză principală de deces la nivel mondial, iar 90% dintre toate decesele cauzate de BPOC se înregistrează în țările slab dezvoltate sau în curs de dezvoltare. La nivel global, BPOC reprezintă o patologie subdiagnosticată, iar prevalența acesteia prezintă o tendință marcat ascendentă în întreaga lume.

De cealaltă parte, osteoporoza este o boală a scheletului, caracterizată de compromiterea rezistenței mecanice a osului, cu consecinţa creşterii riscului de fractură. În principal, rezistenţa osoasă depinde de masa osului şi de calitatea acestuia.

Importanţa socială a osteoporozei derivă din consecinţele acesteia, fracturile vertebrale şi ale oaselor scheletului periferic determinând creşterea ratei de îmbolnăvire, invalidizare şi mortalitate în rândul persoanelor de vârstă înaintată, inducând totodată și o povară economică importantă.

În ceea ce privește relația dintre BPOC și osteoporoză, trebuie remarcat faptul că osteoporoza este printre comorbiditățile sistemice majore întâlnite la pacienții cu BPOC. Un aspect care trebuie menționat în acest context se referă la conținutul termenului de „comorbiditate”. În acest sens, se poate observa absența unei definiții absolute a comorbidității, una dintre accepțiuni referindu-se la coexistența pur și simplu a uneia sau mai multor boli cu boala primară în cauză. În același timp însă, trebuie precizat faptul că bolile aceluiași individ pot coexista atât din întâmplare, cât și din cauza unei asocieri cauzale. La rândul său, asocierea cauzală poate avea la bază un factor comun de risc cu boala principală și/sau anumite procese patologice subiacente comparabile. Deși relația cauzală exactă și legătura moleculară dintre BPOC și osteoporoză sunt încă neelucidate, datele epidemiologice recente indică în mod clar că osteoporoza este foarte răspândită la pacienții cu BPOC.

Cu toate acestea, asocierea s-ar putea totuși explica prin existența unei potențiale căi comune, și anume inflamația sistemică, sursa multor boli cronice și posibilă explicație a prevalenței ridicate a unor comorbidități la același pacient.

Osteoporoza este adesea subdiagnosticată și asociată cu stare de sănătate precară și prognostic nefavorabil – cum creștem rata de diagnosticare?

Într-adevăr, osteoporoza este subdiagnosticată și, prin urmare, tratată în măsură inadecvată, iar cauzele acestei situații nu sunt unanim recunoscute. Oricum, opiniile specialiștilor cu privire la rata scăzută de diagnosticare și tratare a osteoporozei se referă în principal la:

  • Reducerea ratei de testare a densității minerale osoase prin absorbție cu raze X cu energie duală (DXA)
  • Subaprecierea gravității tuturor fracturilor osteoporotice, inclusiv a fracturilor vertebrale asimptomatice prin compresie și neasigurarea unei orientări a pacienților spitalizați cu fracturi osteoporotice către elaborarea și urmarea unui plan de gestionare a osteoporozei pentru prevenirea unei alte fracturi.
  • Reținerea pacienților și a multor medici cu privire la administrarea de bifosfonați, pe motive de siguranță în utilizare, din cauza, de exemplu, a asocierii acestora cu osteonecroza maxilarului și/sau cu fracturi atipice subtrohanterice de femur.

Care sunt factorii de risc asociați, comuni celor două afecțiuni și cum poate fi sporită conștientizarea asupra acestora?

Boala pulmonară obstructivă cronică (BPOC) este considerată o boală eterogenă, cu manifestări pulmonare și extrapulmonare semnificative clinic, precum emfizem, boli cardiovasculare și osteoporoză.

La rândul acesteia, așa cum spuneam, osteoporoza se caracterizează prin masă osoasă scăzută și deteriorare microarhitecturală a țesutului osos, ceea ce duce la fragilitate osoasă sporită și deci risc crescut de fractură. Fracturile de natură osteoporotică pot contribui la creșterea morbidității și mortalității, în special la pacienții cu BPOC. În prezent, se consideră că rata ridicată de prevalență a osteoporozei la pacienții cu BPOC este determinată atât de posibila cale comună a inflamației sistemice, cât și de prezența unor factori comuni de risc, precum vârsta înaintată și fumatul.

La acestea se adaugă și factori de risc ai BPOC, precum inflamația sistemică, deficitul de vitamina D și utilizarea corticosteroizilor orali sau inhalatori. Printre factorii de risc de osteoporoză se pot enumera vârsta înaintată, fumatul, indicele scăzut de masă corporală, activitate fizică redusă, prezența sindromului inflamator sistemic, disfuncţie pulmonară, utilizarea de corticoizi inhalatori (CSI) sau sistemici, deficitul de vitamina D.

Excesul de corticosteroizi inhalatori este o cauză secundară comună și bine-cunoscută a osteoporozei. Osteoporoza indusă de CSI se dezvoltă dependent de dozele zilnice, putând apărea chiar și la doze mici, și se caracterizează în general prin suprimarea formării osoase și risc de fractură parțial independent de densitatea osoasă.

Conştientizarea se poate realiza prin programe de educaţie pentru sănătate destinate atât publicului larg, cât şi profesioniștilor din domeniul sănătăţii, în vederea creșterii ratei de diagnosticare a bolii și de tratare adecvată.

Care este principiul general care guvernează tratamentul osteoporozei în cazul unui pacient
care are și BPOC? Acesta presupune atât  intervenții farmacologice, cât și non-farmacologice?

Prezența comorbidităților nu ar trebui să modifice tratamentul BPOC, iar comorbiditățile ar trebui tratate conform standardelor obișnuite, indiferent de prezența bolii pulmonare. Prezența BPOC în cadrul unui plan de îngrijire pluripatologică impune atenție pentru asigurarea simplității tratamentului și reducere la minimum a polimedicaţiei.

Tratamentul osteoporozei în asociere cu BPOC presupune, în primul rând, schimbarea stilului de viață prin abandonarea fumatului, activitate fizică suficientă și adoptarea unui regim alimentar sănătos. În ceea ce privește tratamentul farmacologic, se recomandă în primul rând administrarea unei cantități adecvate de
vitamina D și calciu, cu sau fără tratament antiosteoporotic.

 

de Valentina Grigore

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: