Politici de Sanatate

Răspuns de urgență la COVID-19

27 noiembrie
10:14 2020
Răspuns de urgență  la COVID-19

Interviu cu Viorica Dumbrăveanu, ministrul sănătății, muncii și protecției sociale din Republica Moldova

Republica Moldova a simțit rapid impactul pandemiei de COVID-19, care a demonstrat, o dată în plus, necesitatea unor sisteme de sănătate rezistente, care să se poată adapta rapid la noile realități, dar și a resurselor umane pentru sistemul de sănătate. În urgențele de sănătate, de calificarea personalului medical depind viața și sănătatea pacienților. Astăzi, sănătatea trebuie să rămână o prioritate pe agenda publică a statului, indiferent de orice, spune Viorica Dumbrăveanu, ministrul sănătății,  muncii și protecției sociale din Republica Moldova.

Care a fost impactul pandemiei în Republica Moldova?

Efectele devastatoare ale pandemiei se resimt în toate domeniile și, probabil, urmările acestei crize le vom simți încă mulți ani înainte. Nimeni, practic, nu a fost pregătit pentru o astfel de evoluție a situației. Din păcate, în Republica Moldova, sistemul medical, cel social și economia se află într-o tranziție lentă, cu multe probleme și lipsuri. Aceasta e realitatea cu care ne confruntăm și pe care încercăm să o schimbăm în fiecare zi. Acum, în plină pandemie, toate aceste probleme s-au agravat, suntem într-o situație în care, practic, trebuie să „reparăm” unele lucruri din mers și contra cronometru. Uneori, chiar și cu resurse foarte modeste. Iar dacă vorbim despre sistemul medical, Republica Moldova a trecut prin diferite reforme neinspirate în domeniul sănătății, care astăzi sunt nefuncționale.

De la începutul pandemiei și până astăzi, din resursele statului, din donații și ajutoarele venite de la partenerii de dezvoltare, dar și din inițiative civice, am reușit să facem față situației pandemice, dotând cu cele necesare sistemul de sănătate. Însă acest lucru este doar un pas mic, pentru că necesitățile sunt foarte mari, iar problemele, profunde și cu rădăcini adânci în trecut.

Cum se poate menține funcționarea sistemului medical, având în vedere epuizarea cadrelor medicale?

Personalul medical este la limita puterilor, iar societatea a obosit să fie permanent în această stare de vigilență. Din păcate, situația epidemiologică în toată lumea devine tot mai alarmantă. Atât fizic, cât și psihologic, omenirea se confruntă cu o oboseală și frică cronice. De la începutul pandemiei și până astăzi, am reușit să menținem funcționarea sistemului medical din Republica Moldova. Toți pacienții care au avut nevoie de asistență medicală au beneficiat de ea și depunem eforturi zilnice pentru a menține acest lucru.

Ținând cont de necesitățile sistemului de sănătate, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, împreună cu Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemiţanu”, realizează repartizarea medicilor rezidenți în instituțiile medicale, conform disponibilității și necesităților la zi. În același timp, sunt realizate instruiri pentru perfecționarea și reprofilarea cadrelor medicale pentru necesitățile secțiilor COVID. În prezent, există o rezervă de cadre care pot fi implicate, atunci când va fi necesar.

Din păcate, prognozele sunt alarmante. Anticipând înrăutățirea situației epidemiologice, am depus eforturi pentru fortificarea sistemului medical, am mărit capacitatea de testare în laboratoarele de stat, am intensificat procesul de testare și izolare a contacților, am intensificat monitorizarea persoanelor aflate în autoizolare și am înăsprit sancțiunile pentru nerespectarea regimului de autoizolare. De asemenea, am fortificat capacitățile spitalicești, mărind numărul de paturi de spital pentru pacienții COVID, inclusiv paturi de terapie intensivă pentru pacienții în stare gravă, și am continuat dotarea spitalelor cu echipamente și dispozitive. Am asigurat stocurile de medicamente necesare, am ajustat protocoalele pentru medicii de familie și tratamentul la domiciliu și, desigur, am intensificat colaborarea intersectorială, atât pentru prevenția, cât și pentru controlul situației epidemiologice.

La inițiativa guvernului a fost demarat proiectul Băncii Mondiale „Răspuns de Urgență la COVID-19 în Republica Moldova” (sistemului de sănătate fiindu-i alocată suma de 31 de milioane de euro). Prin intermediul acestui proiect, au fost procurate mai multe dispozitive medicale prioritare pentru asigurarea unui răspuns eficient și controlul infecției COVID-19: ventilatoare, infuzomate, electrocardiografe, monitoare pentru pacienți, pulsoximetre, 200.000 de teste pentru detecția SARS-CoV-2, extractoare automate și consumabile, paturi pentru terapie intensivă, costume și halate de protecție, automobile pentru transportarea testelor de la laboratoarele ANSP, 8 reanimobile (6 pentru adulți și 2 neonatologice).

De asemenea, suntem în proces de achiziție a 300.000 de teste de depistare a infecției COVID-19 pentru consolidarea capacității de testare a laboratoarelor publice și a 100.000 teste antigen. La fel, în următoarea perioadă va fi livrată prima tranșă de 41 de ambulanțe care vor fortifica capacitățile Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească.

Care sunt provocările în ceea ce privește asigurarea accesului pacienților la îngrijiri medicale de calitate?

Pentru orice sistem de sănătate, viața și sănătatea pacientului sunt prioritare. Din cauza pandemiei COVID-19, sistemele de sănătate din toată lumea se confruntă cu o presiune majoră, nimeni nu a anulat intervențiile de urgență, bolile cardiovasculare, maladiile cronice etc. Toate eforturile noastre au fost îndreptate spre mărirea capacității și funcționalității instituțiilor medicale. Putem spune că luptăm în orice zi pentru a asigura accesul pacienților la viață.

În prezent, sistemul spitalicesc din Republica Moldova dispune de 18.000 de paturi, pentru bolnavii COVID și non-COVID. Creșterea adresabilității pe una din componente va duce la scăderea capacității pe altă componentă. Sistemul de sănătate a trecut prin acest exercițiu, atunci când lista tuturor serviciilor medicale a fost constrânsă până la intervențiile esențiale. Atunci, majoritatea paturilor disponibile au fost reorganizate în paturi pentru pacienții infectați cu COVID-19. Începând cu luna iunie, intervențiile non-COVID în cadrul sistemului spitalicesc, în special cele planificate, au fost gradual reactivate. Însă procesul epidemiologic este într-o permanentă schimbare. Noi analizăm situația la zi și, atunci când aceasta va impune anumite decizii mai stricte, vom fi nevoiți să limităm unele servicii medicale non-urgente. Și, la nevoie, vom adopta aceleași măsuri ca și până în luna iunie.

România se confruntă cu un val puternic negaționist. Cum ați combătut astfel de atitudini în Republica Moldova?

Valul de negaționism nu este specific pentru România sau Republica Moldova. În pandemie, acest fenomen îl putem întâlni în orice țară a lumii, diferă doar anvergura. În fața necunoscutului, oamenii reacționează diferit, cuiva îi este frică, cineva neagă și nu recunoaște pericolul, altcineva respectă toate măsurile recomandate de specialiști. Din păcate, acest val de negaționism a fost alimentat de unele comunități și oameni care au speculat și manipulat cu informații, au distribuit știri false, s-au jucat cu emoțiile și fricile oamenilor. Unul dintre cei mai puternici aliați pe care i-am avut în acest „război” împotriva manipulării și știrilor false a fost presa. Împreună cu colegii de la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, cu medicii din prima linie, cu partenerii de dezvoltare, cât și cu redacțiile, am produs materiale media care să combată cele mai distribuite falsuri. De asemenea, am fost susținuți în diferite campanii de comunicare de către persoane populare în Republica Moldova, care au priză la public. Fiecare a încercat să adapteze mesajele pentru publicul său, așa am reușit să ajungem la și mai multă lume. Și, desigur, aici nu pot să nu menționez cetățenii, care prin exemplul lor au încercat să își educe rudele, prietenii, colegii etc.

Acum suntem în proces de lucru asupra unor materiale informative suplimentare pentru publicul larg. Din păcate, la fel ca și în alte țări, în continuare există o parte a societății care nu crede în existența COVID-19 și a urmărilor grave pe care le poate avea pentru sănătatea oamenilor. Tocmai de aceea, educația medicală este un subiect acut și dureros, la care trebuie să ne îndreptăm energia și eforturile în următorii ani.

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: