Politici de Sanatate

Raportul pentru EU4Health, aprobat în Parlamentul European

13 octombrie
16:49 2020
Raportul pentru EU4Health, aprobat în Parlamentul European

Raportul eurodeputatului Cristian Bușoi pentru programul independent de Sănătate EU4Health a fost aprobat, marți, în Comisia ENVI din Parlamentul European. 

 Sunt onorat de spriinul pe care l-am obținut de la colegii mei, care sunt de acord că lupta împotriva cancerului, digitalizarea sistemului de Sănătate, relocarea producției de medicamente în UE, accesul egal la asistență medicală pentru toți cetățenii și schimbul de bune practici între specialiști din toate statele Uniunii trebuie să fie prioritățile noastre. Investițiile în sănătate și inovare sunt esențiale pentru viitorul nostru și al Uniunii Europene”, a declarat dr. Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ENVI) din Parlamentul European  și raportorul PE pentru programul de Sănătate EU4Health.

Cristian Bușoi a avut o intervenție în PE în cadrul dezbaterii privind  obiectivele programului independent de Sănătate EU4Health, susținând  nevoia majorării bugetului acestuia.  „De ce un spital din București sau Varșovia nu poate avea același echipament, să asigure aceleași condiții și aceeași expertiză, ca un spital din Paris sau Viena? Criza COVID-19 a dovedit, în mod clar, nevoia UE pentru un program de sănătate bine definit și finanțat în mod adecvat și a relevat lipsa echipamentelor spitalicești și a resurselor umane medicale, medicamentelor și vaccinurilor. Nevoia de instrumente și servicii digitale de sănătate care să permită continuitatea de îngrijire în timpul izolării și accesul la bunuri și servicii esențiale în perioade de criză sunt evidente pentru toată lumea acum. Nu a fost niciodată la fel de clar ca acum – trebuie să stimulăm inovația și să investim mai mult în sănătate în general „, a explicat Bușoi înainte de votul din PE.

Eurodeputatul român a cerut, de asemenea, introducerea Registrului european de e-sănătate pentru a aborda astfel ezitarea vaccinării în Europa. El dorește, de asemenea, ca Uniunea Europeană să facă mai mult pentru a preveni și trata bolile cronice, cum ar fi bolile cardiovasculare și diabetul de tip 2. Pentru aceste planuri este necesară o creștere a finanțării pentru sănătate în noul buget pe termen lung al UE. Grupul PPE dorește să păstreze inițial suma planificată de 9,4 miliarde euro, așa cum a propus Comisia Europeană, pe care statele membre vor să o reducă la 1,7 miliarde euro.

BG

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: