Politici de Sanatate

Raportul Draghi propune (ceva) MEGA. Ce rol va avea industria farmaceutică?

23 septembrie
12:01 2024
Raportul Draghi propune (ceva) MEGA. Ce rol va avea industria farmaceutică?

„Super Mario” Draghi preconizează 800 de miliarde de euro pentru a asigura concurența și competitivitatea UE cu SUA și China. Acesta este prețul pentru MEGA – Make Europe Great Again!

Fostul prim-ministru italian și președinte al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a prezentat europarlamentarilor raportul The future of European competitiveness, comandat de președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Documentul analizează peisajul concurențial cu care se confruntă UE și prezintă o serie de propuneri pentru îmbunătățirea competitivității Europei.  Mesajul este clar: Europa rămâne în urmă, pierde teren în fața altor țări, precum Statele Unite și China, și are nevoie disperată de inovare pentru a-și redescoperi avantajul competitiv. Pentru a evita acest declin, vor fi necesare investiții publice și private suplimentare în valoare de 800 de miliarde de euro pe an!

Mai multă inovare, reglementări simplificate

Raportul Draghi îndeamnă UE să încurajeze mai multe investiții pentru a crește productivitatea europeană. Acesta a avertizat că dacă UE nu reușește să ajungă din urmă rivalii săi, se va confrunta cu o „agonie lentă”.  El subliniază că UE „are nevoie de o politică industrială mult mai coordonată, de decizii mai rapide și de investiții masive dacă dorește să țină pasul din punct de vedere economic cu rivalii Statele Unite și China.” Principalele recomandări ale lui Draghi implică stimularea inovării tehnologice prin preluarea domeniilor-cheie în care Europa este probabil capabilă să concureze cu SUA și China, și anume dezvoltarea inteligenței artificiale și a tehnologiilor curate.  Draghi solicită, de asemenea, dereglementarea sau, cel puțin, simplificarea reglementărilor, deoarece consideră că acestea reprezintă un obstacol deosebit de mare pentru inovarea tehnologică.

Sectorul farmaceutic – contribuție importantă la economia UE

Sănătatea, una dintre prioritățile noului mandat al UE, se luptă să țină pasul, în special industria farmaceutică rămânând în urma concurenților mondiali. Sectorul farmaceutic mondial este a patra cea mai mare piață din lume din punct de vedere al vânzărilor nete și a treia cea mai mare din punct de vedere al profitului global. Se preconizează că piața mondială a medicamentelor (1.200 de miliarde de euro în 2022 la prețuri franco) va crește la 1.900 de miliarde USD (1.760 de miliarde de euro) până în 2027. Pe termen lung, îmbătrânirea populației va continua să stimuleze creșterea cererii. Sectorul farmaceutic are o contribuție semnificativă la economia UE. Acesta reprezintă 5% din valoarea adăugată în economie din toate sectoarele de producție – reprezentând peste 20% pentru Belgia și Danemarca în 2020. Produsele farmaceutice reprezintă aproape 11% din exporturile UE. Aproximativ 937.000 de persoane sunt angajate direct în acest sector (din T4 2023), în creștere față de 680.000 (în T1 2008).  Se estimează că prin adăugarea locurilor de muncă indirecte generate de sector, amprenta sa asupra ocupării forței de muncă ar fi mai mult decât dublă. Sectorul oferă locuri de muncă înalt calificate și bine remunerate, cu aproximativ 15% din personal implicat în cercetare și dezvoltare. Industria farmaceutică este, de asemenea, un sector de importanță geostrategică, după cum a demonstrat pandemia COVID-19. Capacitatea de a dezvolta, produce și administra rapid vaccinuri a fost esențială pentru redresarea economică a UE.

Provocări pentru farma

Potrivit raportului, ”obiectivul general este de a menține și de a extinde capacitatea UE de a desfășura activități de cercetare și dezvoltare. În acest fel, deciziile de localizare privind producția pot fi influențate în mod pozitiv, de exemplu în ceea ce privește produsele farmaceutice care beneficiază de brevete. Se pune un accent special pe produsele biologice, produsele orfane și medicamentele pentru terapie avansată (ATMP).  În ceea ce le privește pe acestea din urmă – piața emergentă a ATMP – se urmărește obținerea de către UE a poziției de lider mondial în domeniul cercetării și dezvoltării”.

Raportul a stabilit o serie de bariere care împiedică Europa să fie principala locație pentru cercetarea și dezvoltarea și producția de medicamente, în special pentru tratamentele inovatoare.

  • Finanțarea cercetării și dezvoltării: Cheltuielile publice și private ale UE pentru cercetare și inovare sunt mult în urma altor piețe, în special a SUA.
  • Întârzieri în aprobarea noilor medicamente: Deși acest aspect a fost identificat ca o componentă a reformei legislației farmaceutice a UE, actualul cadru de reglementare rămâne prea lent în aprobarea noilor medicamente.
  • Rambursarea: Sistemul fragmentat al Europei între statele membre reprezintă o provocare pentru companiile care doresc să obțină rambursări în întreaga UE.

Recomandări

Raportul Draghi oferă câteva elemente cheie pentru evaluarea investițiilor actuale în cercetarea în domeniul sănătății în Europa. În timp ce SUA a investit 44 de miliarde de euro în 2022, UE a cheltuit 11,2 miliarde de euro. În consecință, 0,11% din PIB-ul UE a fost direcționat către cercetare și dezvoltare în domeniul farmaceutic, comparativ cu 0,45% în SUA. Cu alte cuvine, ”Europa nu investește suficient în viitorul produselor farmaceutice, în special în terapiile avansate și în biotehnologie”.

Raportul stabilește recomandări pentru abordarea acestor provocări.

  • Promovarea progreselor înregistrate în domeniul sănătății digitale ca urmare a introducerii Spațiului european de date privind sănătatea (EHDS) și adoptarea rolului IA în ciclul de viață al medicamentelor. EHDS este menit să transforme modul în care sunt partajate și utilizate datele privind sănătatea, accelerând procesele de reglementare. Pentru a debloca întregul său potențial, UE trebuie să asigure accesul la organismele și resursele naționale de date privind sănătatea pentru a îndeplini noile standarde și cerințe ale UE privind dosarele electronice de sănătate. Simplificarea accesului la aceste resurse va contribui la accelerarea inovării în domeniul sănătății digitale
  • Creșterea finanțării UE, cu accent pe dezvoltarea de centre de inovare de talie mondială în domeniul științelor vieții pentru ATMP. Crearea unor centre de inovare la nivelul UE, în special în domeniul terapiilor avansate, este esențială pentru a promova soluții inovatoare și pentru ca Europa să rămână competitivă în peisajul mondial al asistenței medicale. Creșterea bugetului Fondului european de investiții (FEI) și intensificarea investițiilor în întreprinderile nou-înființate și în IMM-uri vor contribui la realizarea acestor progrese.
  • Achiziții comune și parteneriate sporite pentru a raționaliza rambursarea pentru anumite medicamente.
  • Crearea unui mediu favorabil studiilor clinice prin parteneriate multinaționale, precum și revizuirea concepției studiilor clinice și a utilizării dovezilor din lumea reală. Mecanismele de coordonare între comitetele naționale de etică și factorii de decizie la nivelul UE sunt esențiale pentru desfășurarea de studii transfrontaliere. În plus, integrarea dispozitivelor medicale cu aplicarea IA în studii necesită reglementări bine definite pentru o colaborare fără probleme.
  • Reformarea cadrului de reglementare pentru a garanta că noile medicamente pot ajunge rapid la pacienți. Simplificarea cadrelor de reglementare între agențiile naționale pentru medicamente și alți actori naționali relevanți. Gestionarea a 27 de cadre de reglementare ale UE este deja complexă. Cu toate acestea, raționalizarea acestor procese într-un singur model, un plan de evaluare a tehnologiilor medicale (HTA), va accelera dezvoltarea medicamentelor și accesul pe piață.

Concluzie

Pentru sectorul farmaceutic european, mesajul raportului Draghi ar putea fi acesta: are nevoie de un impuls de inovare.

Bogdan Guță

 

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: