
Datele privind rezistența la antimicrobiene (RAM) referitoare la bacteriile zoonotice și la bacteriile indicatoare de la oameni, animale și alimente sunt colectate anual de către statele membre ale UE și țările raportoare, analizate în comun de către EFSA – The European Food Safety Authority și ECDC – European Centre for Disease Prevention and Control și prezentate într-un raport anual de sinteză al UE.
Raportul recent prezentat oferă o imagine de ansamblu a principalelor constatări ale monitorizării armonizate a RAM în perioada 2020-2021 în ceea ce privește Salmonella spp., Campylobacter jejuni și C. coli la om și la animalele de la care se obțin alimente (pui pentru carne, găini ouătoare și curcani, porci pentru îngrășat și bovine cu vârsta sub un an) și carnea relevantă a acestora. Din 2020 este obligatorie raportarea datelor privind RAM din efectivele de păsări de curte și din carnea derivată, în timp ce în 2021, a fost obligatoriu să se raporteze datele privind RAM provenite de la porcii și vițeii de îngrășat și de la carnea derivată. Rezistența „microbiologică” în populațiile izolate a fost evaluată cu ajutorul unor valori-limită epidemiologice (ECOFF). Noua legislație referitoare la monitorizarea și raportarea armonizată a RAM în sectorul producției de alimente din animale și a cărnii derivate a fost introdusă în 2021, impunând statelor membre să eșantioneze carnea proaspătă importată la posturile de control la frontieră pentru E. coli. De asemenea, au fost adăugate noi substanțe în lista armonizată de substanțe antimicrobiene, inclusiv amikacina pentru Salmonella și E. coli, precum și cloramfenicolul și ertapenemul pentru Campylobacter spp.
Începând din 2021, secvențierea genomului întreg (WGS) a fost autorizată ca metodă alternativă la testarea fenotipică suplimentară a cazurilor isolate de Salmonella și E. coli cu rezistență la cefalosporine cu spectru extins și la carbapeneme.
Bogdan G.