Politici de Sanatate

Raport special al OMS: Reducerea poluării climatice de scurtă durată este o necesitate pentru sănătate și climă

11 ianuarie
13:33 2019
Raport special al OMS: Reducerea poluării climatice de scurtă durată este o necesitate pentru sănătate și climă

Un raport special al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) solicită tuturor țărilor să „identifice și să promoveze acțiuni de reducere atât a emisiilor de carbon, cât și a poluării aerului, cu angajamente specifice de reducere a emisiilor poluanților climatici de scurtă durată având în vedere contribuțiile lor naționale determinate (NDCs) “. Raportul mai spune că acțiunile vizate privind poluanții climatici de scurtă durată ar contribui la economisirea a peste două milioane de vieți în fiecare an și la reducerea gradului de încălzire globală cu 0,5 ° C până la mijlocul secolului și subliniază că integrarea acțiunilor în atenuarea schimbărilor climatice, gestionarea calității aerului și sănătatea ar avea ca rezultat mai multe câștiguri și ar îmbunătăți eficiența politicilor publice.

Raportul special al OMS privind Sănătatea și Schimbările Climatice a fost lansat la summitul anual al ONU privind clima (COP 24) din Katowice, Polonia. Dr. Diarmid Campbell-Lendrum, liderul echipei Health and Climate Change din cadrul OMS, a declarat că lupta pentru acțiunea în domeniul climei și lupta împotriva poluării aerului este una și aceeași.

„Dovezile sunt foarte clare. Cel mai recent raport al IPCC arată cât de urgent avem nevoie de reducerea emisiilor de dioxid de carbon, dar arată, de asemenea, că va trebui să reducem emisiile de poluanți de mediu de scurtă durată pentru a îndeplini obiectivele acordului de la Paris „, a declarat dr. Campbell-Lendrum . El a mai adăgat că „asta va aduce beneficii foarte mari pentru sănătate. Efectul combinat al abordării schimbărilor climatice și obținerea de beneficii pentru sănătate este mult mai mare decât compromisurile”.

Dan McDougal, senior fellow în cadrul Climate and Clean Coalition, a precizat că toți ar trebui să ducem aceeeași luptă, indiferent dacă o parte dintre noi suntem pe partea de sănătate și o altă parte pe schimbările climatice.

„Ne concentrăm asupra poluanților climatici de scurtă durată din cauza a două lucruri – unul, legătura cu sănătatea – aceștia sunt poluanții atmosferici care au impactul imediat asupra sănătății și rezolvarea lor are sens real, iar doi, deoarece impactul temperaturii acestor poluanți este de multe ori cauzat de dioxidul de carbon”, a spus McDougal. Dar, din moment ce aceste substanțe sunt de scurtă durată în atmosferă, acțiunile pentru a preveni emisiile lor pot avea un efect imediat asupra temperaturii.

Raportul evidențiază doi poluanți climatici de scurtă durată, cu cel mai mare impact asupra schimbărilor climatice și a sănătății: carbonul negru și metanul. Raportul special COP 24: “Sănătatea și schimbările climatice” a fost scris la cererea lui Frank Bainimarama, președintele și prim-ministrul COP 23 din Fiji.

Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: