Politici de Sanatate

Raport OECD privind prognozarea cheltuielilor farmaceutice

09 mai
08:44 2019
Raport OECD privind prognozarea cheltuielilor farmaceutice

Raportul analitic „Îmbunătățirea prognozării cheltuielilor în domeniul farmaceutic” însoțit și de 23 de fișe de țară  ale unor state membre UE/SEE este acum disponibil, putând fi consultat de cei interesați din domeniul industriei farmaceutice și cel al sănătății publice. Documentul a fost elaborat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) cu sprijinul Programului pentru Sănătate 2014 – 2020  al UE.

Raportul prezintă diferitele abordări în ceea ce privește monitorizarea, bugetarea și prognozarea cheltuielilor farmaceutice. De asemenea, el examinează modul în care țările membre UE/SEE utilizează aceste abordări pentru stabilirea bugetelor și a plafoanelor de cheltuieli și, totodată, ca inputuri pentru modelarea cheltuielilor viitoare.

În raport sunt prezentate și provocările pentru sistemele de sănătate publică pentru a se putea face astfel o predicție cât mai exactă a  cheltuielilor cu produsele farmaceutice, precum și cele mai bune practici din țările OECD. Totodată, propune recomandări pentru țările care întreprind în prezent sau intenționează să introducă proiecții de cheltuieli farmaceutice pentru o mai bună informare în vederea elaborării politicilor de sănătate.  Proiectul, care este cel de-al doilea produs în cadrul colaborării  UE – OECD,  a fost lansat în primăvara  anului 2018 printr-un chestionar on-line pentru colectarea informațiilor privind practicile în monitorizarea și prognozarea cheltuielilor din sectorul farmaceutic. Douăzeci și două din cele 40 de țări participante la sondaj au răspuns la chestionar, iar o țară a răspuns prin intermediul unui interviu. Notele de țară prezentate în raport se bazează pe răspunsurile experților din fiecare țară și pe cercetările de birou. Cele 23 de țări participante la sondaj au fost: Australia, Austria, Belgia, Cipru, Cehia, Estonia, Elveția, Finlanda, Franța, Irlanda, Italia, Japonia, Coreea de Sud, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Olanda, Noua  Zeealandă, Norvegia, Polonia, Portugalia și Suedia.

Raportul poate fi consultat aici: https://ec.europa.eu/health/sites/health/files/policies/docs/pharmaceutical-expenditure-analytical-report-april-2019_en.pdf

 

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: