Politici de Sanatate

Raport conferinţă International Health Forum 2013

22 octombrie
11:28 2013
Raport conferinţă International Health Forum 2013

Conferinţa, organizată de Asociaţia Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), a analizat soluţiile necesare pentru construcţia unui sistem de sănătate sustenabil, care să asigure creşterea disponibilităţii tratamentelor farmaceutice accesibile pentru pacienţii români, precum şi perspectivele de dezvoltare ale industriei farmaceutice din România.

 În deschiderea conferinţei au luat cuvântul Vasile Cepoi, consilier al prim-ministrului Victor Ponta, Eugen Nicolăescu, ministru al sănătăţii, şi Varujan Vosganian, ministru al economiei. Aceștia au subliniat că în cazul consumului de medicamente generice este necesară o abordare preferenţială, mai ales în contextul actualei crize economice. Genericele ar trebui văzute ca fiind o soluţie cost-eficientă de a creşte accesul pacienţilor la tratamente de ultimă generaţie. În schimb, producătorii de medicamente generice se confruntă cu o serie de bariere, printre care au fost amintite: mecanismul de stabilire a preţurilor, termenele de plată, mecanismele de prescriere şi de eliberare ale medicamentelor, cât şi taxa clawback. Sunt necesare măsuri pentru a elimina aceste bariere, astfel încât să se asigure creşterea accesului pe piaţă al medicamentelor generice şi realizarea unei taxe clawback diferenţiate.

 * Dragoş Damian, preşedintele APMGR, a prezentat rezultatele unui studiu privind beneficiile aduse de medicamentele generice, realizat de KPMG, la solicitarea APMGR. În cadrul acestui studiu au fost analizate măsurile adoptate de alte state din Uniunea Europeană pentru încurajarea consumului de medicamente generice, care a adus beneficii pentru pacienţi, autorităţi şi producători. El a subliniat că „industria producătoare de medicamente generice poate contribui substanţial la

Pentru articolul integral vă invităm să citiți ediția tipărită din luna octombrie a revistei Politici de Sănătate!

Alte articole

TOP

REVISTA POLICITI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: