Interviu cu Prof. Dr. Enis Ozyar, ACIBADEM
Recent, în cadrul Spitalului ACIBADEM Maslak din Istanbul, a fost pus în funcțiune primul aparat de radioterapie ghidată prin rezonanță magnetică. Este vorba despre cea mai nouă tehnologie din radioterapie, destinată tratării cu o precizie sporită a mai multor tipuri de tumori maligne. Prof. Dr. Enis Ozyar, coordonatorul Departamentului de Radioterapie oncologică din cadrul Universității de Medicină ACIBADEM Mehmet Ali Aydınlar, descrie, pe larg, modul cum funcționează radioterapia ghidată prin rezonanță magnetică și beneficiile acesteia pentru pacienți.
Ce presupune noua tehnologie din radioterapie pe care o aplicați la ora actuală în Spitalul Maslak ACIBADEM?
Noua tehnologie, care combină rezonanța magnetică în acceleratorul liniar, ne permite să vedem foarte bine tumoarea în timpul tratamentului și să o tratăm cu mai multă precizie. Această tehnologie este disponibilă doar în 20 de centre din lume, zece în SUA și alte zece în Japonia, Coreea de Sud, Dubai, Istanbul, Roma, Germania (Heidelberg), Franța, Olanda (Amsterdam) și Danemarca. Mai există un aspect important al acestei noi tehnologii: să presupunem că avem un pacient cu o tumoare și că trebuie să stabilim un plan de tratament cu 30 de ședințe. La început, facem un CT care ne oferă informații despre poziția tumorii, organele din vecinătate și apoi facem planul de tratament. Până acum, aplicam același plan pentru fiecare ședință de tratament. Dar știm că în zona abdomenului, a toracelui, tumorile și organele interne se mișcă, își modifică poziția, ceea ce făcea până acum radioterapia extrem de dificilă. Acum, cu ajutorul rezonanței magnetice încorporate în accelerator, obținem de fiecare dată imaginea precisă a tumorii. Dacă structurile tisulare critice și-au modificat poziția, ajustăm planul de tratament și aplicăm tratamentul conform noilor poziționări. Astfel, personalizăm în funcție de datele obținute fiecare ședință de tratament. Vorbim, practic, despre radioterapia adaptativă, e un algoritm foarte nou.
Care sunt beneficiile acestui tip de abordare pentru pacient? De ce este atât de importantă precizia radioterapiei?
Practic, controlăm mai bine zona de tratament și avem mult mai puține efecte adverse. De exemplu, planul inițial de tratament pentru un pacient cu cancer pancreatic inoperabil poate fi modificat în fiecare zi a tratamentului imediat după transpunerea organelor sănătoase, cum ar fi duodenul, stomacul și intestinele, care sunt situate în apropierea tumorii pancreatice și au toleranță scăzută la radiații. Datorită scanării RMN simultane și continue, modificările la locul tumorii și în țesuturile sănătoase pot fi determinate cu precizie.
Realizați și o mai bună protejare a țesuturilor sănătoase din jurul tumorilor?
Această tehnologie ne permite să abordăm tumori care nu puteau fi tratate prin radioterapie, cum sunt cele localizate la nivelul pancreasului. Cu tehnologiile mai vechi, nu puteam livra o cantitate optimă de radiații către pancreas din cauza țesuturilor sau organelor din jur. Dar cu această tehnologie, putem aplica doze mai mari, datorită monitorizării mult mai precise a zonei de tratat. Un alt aspect al noii tehnologii este următorul: rolul pacientului este extrem de important în timpul tratamentului. Echipa de medici îi arată pacientului un ecran unde poate vedea tumoarea care trebuie tratată, iar pacientul se mișcă astfel încât tumoarea să fie poziționată precis în dreptul dispozitivului de radioterapie. Prin inspirare și expirare, pacientul își ajustează ritmul astfel încât tumoarea să se poziționeze cât mai precis în raza de acțiune a aparatului. Astfel, colaborăm mai bine cu pacientul, ceea ce este foarte important. Un alt aspect la fel de important este că, datorită acestei tehnologii, numărul de ședințe de tratament se poate reduce. De exemplu, înainte era nevoie de 30 de ședințe pentru unele tumori, acum putem aplica cinci fracțiuni, adică cinci ședințe. Adică, perioada terapiei s-a redus de la două luni la două săptămâni, un lucru extrem de benefic pentru pacienții care vin din străinătate ca să se trateze la ACIBADEM. Principalele indicații pentru acest tip de radioterapie ghidată prin rezonanță magnetică sunt cancerul de sân (anumite tipuri și localizări), cancerul de plămâni (anumite cazuri), cancerul hepatic, metastazele hepatice, cancerul pancreatic, tumorile abdominale și tumorile de prostată.
De câți ani se folosește deja această tehnologie?
Această tehnologie se folosește din 2015. Prima oară, s-a folosit în Statele Unite, la Washington.
Care sunt indicațiile pentru acest tip de tratament? De această nouă tehnologie pot beneficia și copiii diagnosticați cu cancer?
Pacienții care pot beneficia cel mai mult de caracteristicile dispozitivului sunt cei cu oligometastaze în abdomen și torace, metastaze hepatice, tumori primare, cancere pancreatice neoperabile cu metastaze, metastaze suprarenale, tumori la prostată care nu necesită radioterapie pelviană, doze de radioterapie extrasă în urma radioterapiei externe (tumori ginecologice, abdominale, pelviene). Această tehnologie se poate folosi și în cazul copiilor.
Aplicarea tehnologiei depinde de mărimea tumorii?
Nu dimensiunea tumorii decide oportunitatea aplicării radioterapiei ghidate prin rezonanță magnetică, ci indicația de tratament.
Având în vedere dezvoltarea deosebită a tehnologiei, cum vedeți viitorul radioterapiei?
Astăzi, o nouă eră este foarte aproape de început în tratamentul tumorilor care sunt localizate în părțile mobile ale corpului. Astfel, metodele invazive, complicate și scumpe nu mai sunt necesare. Estimez că, în zece ani, radioterapia ghidată prin rezonanță magnetică va fi folosită pe scară largă, înlocuind tehnicile invazive, complicate și costisitoare, iar numărul aparatelor va crește. Dar va fi nevoie de timp pentru a se extinde pentru că este de trei ori mai scumpă decât acceleratoarele liniare clasice. Aceasta este problema care trebuie depășită.
de Inga Pasecinic