Guvernul a aprobat, în ședința din 4 septembrie 2024, Ordonanța de urgență care implementează mai multe măsuri în sprijinul pacienților oncologici din România.
Concret, Ordonanța se referă la decontarea ședințelor de radioterapie, implementarea planului național de îngrijiri paliative, dar și la accesul pacienților români la medicamente inovative.
”O parte din măsurile prevăzute de Ordonanță sunt lucrate împreună cu colegii de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate. Sunt câteva măsuri care se referă strict la pacienții oncologici. În primul rând, este vorba despre extinderea decontării la toate tipurile de servicii de radioterapie pentru pacienții oncologici, indiferent de localizarea tumorii. În al doilea rând, este vorba de o reactualizare a tarifelor, care nu a mai suferit modificări din 2015. Sunt proceduri complexe cum este, de exemplu, brahiterapia – care avea nevoie urgentă de o astfel de actualizare care să facă posibilă acordarea serviciilor către pacienții oncologici”, a explicat ministrul Sănătății, prof. dr. Alexandru Rafila.
O altă măsură aprobată este implementarea practică a Planului național de paliație- PAL PLAN – care se adresează atât pacienților oncologici, cât și celor cu alte afecțiuni cronice. ”Ordonanța prevede includerea la decontare a tuturor categoriilor de servicii, nu doar de paliație în unități medicale specializate, ci și din categoria celor care pot fi acordate în ambulatoriu sau la domiciliul pacientului. De asemenea, tipul de unități sanitare care pot organiza astfel de servicii va fi extins”, a mai spus demnitarul.
Ordonanța a mai aprobat un mecanism accelerat de acces la medicamente inovative pentru pacienții oncologici sau cu alte patologii. Mecanismul se referă la produsele care sunt unice pentru anumite tipuri de boli sau la produsele care, prin utilizare, vor produce economii la Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate.
Și alte prevederi ajută la implementarea Planului național de control al cancerului, prin constituirea rețelelor naționale și racordarea rețelelor naționale de diagnostic și tratament pentru pacienții oncologici. ”Avem și măsuri care prorogă, de exemplu, termenul de aplicare a unei legi mai vechi care prevedea că pacienții din România, atunci când se adresează serviciilor ambulatorii private, vor plăti o sumă de bani. S-a prorogat până în anul 2027 acest lucru, încât pacienții români care apelează la servicii private să nu trebuiască să facă acest lucru”, a concluzionat prof. dr. Alexandru Rafila.