Pentru a îmbunătăți sănătatea publică, Uniunea Europeană (UE) post-electorală ar trebui să acorde prioritate provocărilor pe termen lung, cum ar fi schimbările climatice și îmbătrânirea populației, precum și factorilor care ne influențează sănătatea, conform unui nou raport.
Concluziile, rezultate în urma unei dezbateri publice de șapte luni conduse de Observatorul european pentru sisteme și politici de sănătate, evidențiază un apel colectiv ca UE să joace un rol mai important în domeniul sănătății.
Raportul, care se bazează pe dezbaterea publică comandată de Direcția Generală Sănătate și Siguranță Alimentară (DG SANTE) a Comisiei Europene, subliniază principalele priorități și acțiuni dorite de cetățenii și părțile interesate dintr-o gamă largă de sectoare și, în principal, din Europa. Analiza a inclus mai mult de 800 de răspunsuri în cadrul unor sondaje de opinie, precum și contribuții cuprinzătoare în cadrul a trei webinarii.
Inițiativa amplă și participativă a permis să se colecteze opinii publice cu privire la nouă subiecte esențiale din domeniul sănătății:
- securitatea sănătății;
- factorii determinanți ai sănătății;
- transformarea sistemului de sănătate;
- forța de muncă din domeniul sănătății;
- acoperirea universală a sănătății;
- soluții digitale și inteligență artificială;
- performanță și reziliență;
- provocări pe termen lung precum schimbările climatice și îmbătrânirea populației;
- rolul global al UE în domeniul sănătății.
Participanții au solicitat Comisiei Europene să coordoneze diferitele sale ramuri de politică. Colaborarea între sectoare este considerată esențială pentru realizarea priorităților în materie de sănătate, ceea ce face ca conceptele de „sănătate în toate politicile” și „sănătate pentru toate politicile” să fie instrumente importante pentru abordarea factorilor determinanți ai sănătății. În mod interesant, subiectele care au întrunit cel mai mare consens în cadrul de discuție au fost cele mai puțin controlate doar de sectorul sănătății.
Ar trebui luate măsuri semnificative pentru a atenua impactul riscurilor de mediu asupra sănătății, inclusiv promovarea sănătății mediului și sprijinirea echității în materie de sănătate prin politici integrate. De asemenea, participanții au considerat esențială abordarea nevoilor unei populații în curs de îmbătrânire, prin îmbunătățirea serviciilor de sănătate și prin asigurarea faptului că sistemele de sănătate sunt pregătite să facă față cerințelor adulților în vârstă.
Opinia publică a sugerat mai multe acțiuni pentru realizarea unei acoperiri universale a sănătății (UHC) în întreaga UE, cum ar fi asigurarea accesului egal la servicii complete de îngrijire a sănătății pentru toți cetățenii UE și protecția financiară pentru toți. Alte recomandări au variat de la stabilirea unui pachet comun de acoperire minimă și a unui sistem european de asigurări de sănătate până la concentrarea asupra grupurilor insuficient deservite, îmbunătățirea cunoștințelor în domeniul sănătății și includerea sănătății mintale în politicile de asigurare a sănătății universale.