Politici de Sanatate

Proiect legislativ pentru asistența medicală mobilă: caravane de prevenție și screening

02 iunie
10:32 2021
Proiect legislativ pentru asistența medicală mobilă: caravane de prevenție și screening

Proiectul legislativ al asistenței medicale mobile, inițiat de către deputatul Tudor Pop, a fost depus miercuri, 2 iunie, în Parlament.

Prin acest nou concept de asistență medicală se va îmbunătăți accesul pacienților la serviciile de sănătate în zonele lipsite de infrastructură medicală, iar, în funcție de nevoile identificate în comunități, se poate ajunge la crearea unor adevărate ambulatorii mobile, ce pot acoperi o paletă mai largă de servicii medicale de specialitate.

”Prin acest proiect legislativ recunoaștem această nevoie de asistență medicală mobila în mediul rural și modul în care se desfășoară. Aceste servicii medicale mobile sunt complementare medicinii de familie și pot fi asimilate în viitor asistenței medicale primare în sens larg, iar prin adresabilitatea lor în special în zonele rurale și corelarea cu asistența medicală comunitară (asistent medical comunitar, moașă și mediator sanitar) este mai mult decât necesară pentru îmbunătățirea accesului populației defavorizate la serviciile de sănătate. Totodată, prin această propunere legislativă, medicii specialiști își pot exercita profesia în afara unității medicale la care sunt angajați, fiindu-le recunoscut ca parte a normei de lucru și remunerat serviciul medical prestat în cadrul asistenței medicale mobile. Mai mult, de aceeași recunoaștere beneficiază și medicii rezidenți aflați sub îndrumarea specialiștilor, iar studenții la medicină își vor putea efectua stagiile de practică obligatorii în cadrul caravanelor mobile”, a explicat deputatul Tudor Pop.

Asistența medicală mobilă oferă servicii pentru prevenție și profilaxie, screening al celor mai prevalente afecțiuni medicale, dar și un control medical periodic general sau de specialitate. Caravanele medicale vor putea fi realizate de către spitalele județene sau de către alte spitale, policlinici, ambulatorii, cabinete medicale individuale aflate în contract cu casa de asigurări de sănătate, iar serviciile oferite în cadrul acestora vor putea fi decontate.

”Am inițiat acest concept al caravanelor mobile în 2014. Venim cu echipe de medici la sate, în zonele cu asistența medicală uneori deficitară, și facem o evaluare generală de sănătate, ceea ce orice persoană ar trebui să facă o dată pe an. Recoltăm analize de sânge, avem un panel bogat de analize pentru screeningul a numeroase boli întâlnite în populația generală, face o evaluare clinică generală, facem EKG-uri și ecografii, măsurăm tensiunea și încheiem actul medical cu o scrisoare medicală prin care recomandăm tratamentul adecvat sau indicăm nevoia de investigații suplimentare. În afară de aceste caravane de evaluare clinică general mai avem și caravane specializate, pediatrice și caravane de evaluare pentru sănătatea femeii, în care se face strict partea de consult ginecologic, ecografie mamară, citologie Babeș- Papanicolau ”, a declarat dr.  Vlad Berbecar, co-fondator Caravana cu Medici și președinte al Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS).

Legea Caravanelor medicale (Legea 65/2020) adoptată anul trecut recunoștea serviciile medicale acordate în regim mobil de către medicii specialiști în clădiri care sunt autorizate sanitar sau în corturi medicale special amenajate. Alături de posibilitatea acordării asistenței medicale prin intermediul cabinetelor și unităților medicale mobile deja stipulate în legea sănătății, acesta a fost un prim pas în conturarea unei noi paradigme în acordarea serviciilor medicale din România, cea în care sistemul medical vine către pacient și nu invers, mai ales în zonele cu acces deficitar la serviciile de sănătate.

Pasul următor a fost înglobarea acestor modalități de acordare a serviciilor medicale sub umbrela asistenței medicale mobile și conturarea unui nou Titlu în Legea 95/2006, legea sănătății, care să o reglementeze de sine stătător.

Valentina Grigore

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: