Politici de Sanatate

Proiect: 5 factori de control ai diabetului urmăriți timp de 5 luni

20 noiembrie
17:13 2018
Proiect: 5 factori de control ai diabetului urmăriți timp de 5 luni

Proiectul „5 în 5” își propune să ofere persoanelor cu diabet zaharat tip 2 posibilitatea de a avea la îndemâna un set minim de cunoștințe necesare pentru a acționa cât mai devreme în cursul evoluției bolii lor și să adere la un plan terapeutic bazat pe o astfel de abordare multifactorială, care acordă importanță tuturor celor cinci factori esențiali pentru un management de succes al bolii: controlul glicemic, controlul tensiunii arteriale, scăderea în greutate, controlul nivelului de LDL colesterol și protecția funcției renale.

Asociația Română pentru Educație în Diabet (ARED) și AstraZeneca Pharma România au semnat recent un parteneriat pentru implementarea proiectului „5 în 5”, care urmărește optimizarea controlului diabetului la persoanele cu DZ tip 2, printr-o abordare multifactorială, care integrează intervenția terapeutică, educația și prevenția eficientă a complicațiilor.

“Pentru 50 – 75% dintre persoanele cu DZ tip 2, cauza decesului este reprezentată de bolile cardiovasculare, în contextul în care hipertensiunea arterială este un factor de risc asociat în aproximativ 80% din cazuri, la care se adaugă în timp afectarea funcției renale, 75% – 80% din aceste persoane fiind și supraponderale sau obeze. Vedem din aceste date ca diabetul este o afecțiune multifactorială, concept care trebuie să se reflecte și în modul în care este abordat managementul modern al DZ tip 2”, a afirmat conf. dr. Cornelia Bala, președintele ARED.

Persoanele cu DZ tip 2 care vor participa în acest program sunt susținute în monitorizarea cât mai atentă a celor cinci parametri, cu atingerea țintelor de tratament pentru fiecare dintre aceștia, pe o perioadă de minimum cinci luni, alături de obținerea sau menținerea statutului de nefumător.

„Datele din literatura medicală arată că prin controlul tuturor acestor parametri și menținerea acestui control pe o perioadă de minimum cinci ani, riscul pentru un pacient cu DZ tip 2 de a deceda prematur prin complicații cardiovasculare se reduce semnificativ, ajungând la același nivel cu cel al unei persoane sănătoase.  Credem ca acest program, pe care l-am lansat în data de 14 noiembrie 2018, cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, va dovedi că printr-o abordare multifactorială este posibilă îmbunătățirea semnificativă a  vieții persoanelor cu DZ tip 2 în România și reducerea pe termen lung a impactului acestei afecțiuni la nivelul societății ”, a mai spus conf. dr. Cornelia Bala.

Taguri: diabet, proiect, 5 in 5, asociatia romana pentru educatie in diabet, ARED, Cornelia Bala, tratament diabet, simptome diabet, analize diabet, diagnostic diabet, boli cronice.

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: