Politici de Sanatate

Progrese în crearea rețelelor europene de referință

28 iulie
11:17 2015
Progrese în crearea rețelelor europene de referință

Comisia Europeană va demara un proces de selecție pentru a alege instituțiile medicale și spitalele care vor fi incluse într-o serie de rețele europene de referință menite să coordoneze tratamentul bolilor rare și afecțiunilor complexe. Pentru început, vor fi formate grupurile de experți care să evalueze cererile trimise de unitățile spitalicești pentru a se alătura rețelelor. Astfel, la sfârșitul săptămânii trecute, reprezentanții Comisiei au lansat o invitație auditorilor și organismelor de certificare pentru a participa la licitația în vederea examinării meritelor științifice ale candidaților înscriși în rețelele europene de referință.

Scopul cererii de ofertă, postată pe site-ul Comisiei Europene, este de a încheia contracte-cadru multiple, prin redeschiderea competiției cu organismele de evaluare independente, capabile să analizeze propunerile și solicitările furnizorilor de servicii medicale pentru includerea în rețele europene de referință. În același timp, experții europeni doresc să se asigure că drepturile pacienților la asistență medicală transfrontalieră vor fi respectate.

Deși recunosc că mai este un drum lung până la garantarea celui mai bun și eficient tratament pentru pacienți, fie că trăiesc sau nu în Europa, reprezentanții Comisiei Europene susțin că problema trebuie abordată atât din punct de vedere medical, cât și politic. Astfel, procesul este diferit de modul tipic de stabilire a politicilor europene, prin care este permisă participarea tuturor statelor membre.

Data limită pentru trimiterea aplicațiilor este 22 septembrie 2015.

Sursa: www.ec.europa.eu

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: