
Agenția Executivă Europeană pentru Sănătate și Digital (HaDEA) a anunțat deschiderea a patru noi apeluri pentru proiecte în cadrul programului EU4Health.
- Accelerarea accesului la vaccinurile Mpox inovatoare și a utilizării acestora
Obiectivul cererii de oferte va fi de a consolida dovezile științifice privind răspunsul imun oferit de vaccinul MVA-BN (Modified Vaccinia Ankara virus-Bavarian Nordic), cu un accent deosebit pe necesitatea și momentul optim de administrare a dozelor de rapel. Scopul prezentei cereri de oferte va fi de a achiziționa servicii clinice pentru cercetare clinică și/sau alte activități științifice echivalente pentru a evalua și a compara imunogenitatea unei doze de rapel de vaccin MVA-BN luând în considerare diferite căi de administrare, și anume injectarea intradermică și subcutanată, precum și momentul oportun al dozei de rapel. Se preconizează că activitățile din cadrul acestui apel vor include un studiu clinic de fază II și/sau de fază III. Rezultatele studiului (studiilor) clinic(e)/încercărilor ar trebui să poată contribui la dezvoltarea și perfecționarea strategiilor de vaccinare care urmează să fie adoptate de autoritățile de sănătate publică, precum și să furnizeze dovezi suplimentare pe care Comisia Europeană și țările UE să le ia în considerare la elaborarea politicilor relevante, de exemplu privind inițiativele de stocare și/sau fezabilitatea strategiilor de economisire a dozelor pentru vaccinarea Mpox în timpul penuriei. Buget indicativ: 4.900.000 euro. Data-limită: 21 aprilie 2025, ora 16:00 (CEST).
- Dezvoltarea unui dispozitiv medical de diagnosticare rapidă a testării susceptibilității antimicrobiene la punctul de îngrijire
Prezenta cerere de oferte urmărește să accelereze dezvoltarea unui dispozitiv medical de diagnostic la punctul de îngrijire care poate furniza rezultate ale testelor de susceptibilitate antimicrobiană (AST) privind bacteriile sau ciupercile care cauzează o infecție la om, în termen de o oră sau mai puțin de la prelevarea probei și, în mod ideal, să permită și identificarea agenților patogeni. Testele de diagnostic care permit identificarea agenților patogeni (în plus față de AST) ar trebui să vizeze identificarea a cel puțin uneia dintre bacteriile enumerate în lista prioritară a agenților patogeni bacterieni a OMS din 2024 și/sau a ciupercilor Candida spp. și/sau Aspergillus fumigatus. Apelurile vizează accelerarea dezvoltării dispozitivelor AST rapide, la punctul de îngrijire, aflate în prezent în curs de dezvoltare. Produsul propus trebuie să se situeze la un nivel minim de pregătire tehnologică (TRL) de la 3 încolo, cu o cale clară pentru marcajul CE în UE. Până la sfârșitul contractului, produsul dezvoltat ar trebui să ajungă la un sistem complet și calificat (TRL 8). Ofertele care vizează TRL-uri timpurii vor fi luate în considerare, atâta timp cât produsul este în curs de certificare. Buget estimativ: 12. 860. 000 euro. Părțile interesate sunt invitate să depună candidatura pe portalul de finanțare și licitații. Termenul limită pentru depunerea candidaturilor pentru prima etapă a procedurii este 12 mai 2025, ora 16:00 CET. Invitațiile de depunere a unei oferte pentru etapa a doua vor fi trimise, cu titlu indicativ, la începutul lunii iunie, termenul limită pentru etapa a doua fiind, cu titlu indicativ, începutul lunii septembrie.
- Contracte-cadru multiple pentru servicii de asistență juridică pentru evaluarea conformității măsurilor naționale de transpunere în domeniul sănătății și al siguranței alimentare
Această acțiune acoperă asistența juridică de specialitate pentru evaluarea alinierii reglementărilor la legislația Uniunii în contextul extinderii. Această evaluare va ajuta țările candidate să procedeze la adoptarea legislației naționale care vizează alinierea deplină la acquis-ul Uniunii în domeniul sănătății publice. Evaluarea compatibilității este, de asemenea, esențială pentru ca serviciile Comisiei să furnizeze recomandări adecvate pentru etapele următoare. Buget estimat este de 5. 670. 000 euro (plafon indicativ pentru fiecare dintre contractele-cadru care urmează să fie semnate).
- Contracte-cadru pentru accelerarea dezvoltării și a accesului la contramăsuri medicale inovatoare – Vaccinuri antigripale de nouă generație
Prezenta cerere de oferte urmărește să accelereze dezvoltarea vaccinurilor antigripale de nouă generație care ar putea fi produse în cadrul unor platforme de fabricație rapid scalabile (de exemplu, abordări privind acizii nucleici și/sau producția în culturi celulare eucariote sau bacteriene scalabile, în plante sau prin transcripție in vitro), ar putea sprijini produsele care utilizează noi căi de administrare (de exemplu, prin cale nazală, orală sau prin microcipuri, care ar putea fi adaptate la virusurile gripale, care ar putea fi protejate împotriva pandemiilor de gripă, care ar putea fi protejate împotriva virusurilor gripale. nazale, orale sau prin plasturi cu microneedule), să confere imunitate mucoasală, să vizeze virusuri gripale A potențial pandemice sau să poată fi adaptate rapid la virusuri gripale A pandemice, care sunt protectoare pentru toate subtipurile de gripă sau pentru toți virusurile alfa-influenza și/sau să aibă imunogenitate intrinsecă fără adăugarea de adjuvanți. Părțile interesate sunt invitate să se înscrie la prima etapă prin intermediul portalului de finanțare și licitații până la 19 mai.