Politici de Sanatate

Program – pilot ARAS: screening și prevenție hepatita C

12 februarie
14:26 2020
Program – pilot ARAS: screening și prevenție hepatita C

Hepatita virală este a șaptea cea mai frecventă cauză de deces din lume, depășind HIV. Dintre cei cinci agenți virali capabili să provoace hepatită, virusul hepatitei C (VHC) este unul dintre cei mai mortali, cauzând aproximativ 400.000 de decese anual.

La nivel global, se estimează că 71 de milioane de persoane sunt infectate în mod activ cu VHC, iar 11-14 milioane dintre acestea locuiesc în Europa. O adevărată povară pentru sănătatea publică la nivel mondial!

1.000 de sesiuni de educație pentru prevenirea infecției cu VHC în rândul consumatorilor de droguri injectabile, 600 de teste de screening, 150 de teste de genotipare VHC și 105 consumatori de droguri injectabile tratați pentru hepatita C sunt rezultatete așteptate în urma implementării proiectului pilot „Right to health”, care va dura un an. Scopul proiectului este de îmbunătăţire a accesului consumatorilor de droguri injectabile din București la serviciile de prevenire, testare, diagnostic şi tratament ale hepatitei C.

Valoarea proiectului, care este cea mai recentă inițiativă a Asociației Române Anti-SIDA (ARAS) în domeniu, constă în abordarea multidisciplinară a unei probleme de sănătate publică, model de practică medico-psihosocială care susține sistemul medical și face posibilă o rată mare de succes a tratamentului și consolidarea pe termen lung a rezultatului final.

Persoanele aflate în dificultate (vulnerabile social, comportamental, marginalizate) nu ajung la serviciile medicale aproape deloc și nici sistemul medical nu are capacitatea (înțelegerea, răbdarea, timpul) de a le furniza servicii acestora. Astfel, rata de adresabilitate a grupurilor vulnerabile la depistare și tratament este foarte redusă, iar dacă, totuși, ajung până acolo, rata de succes a tratamentului este mică.

”Beneficiile directe și imediate pentru sănătatea pacienților sunt: informare, diagnosticare, acompanierela analize suplimentare, includere în terapie, monitorizarea aderenței la tratament, legătura cu medicii curanți, asistență administrativă). Ne așteptăm la rezultate mai extinse, utile pe termen lung: explorarea și identificarea întregii rețele de servicii disponibile din domeniul hepatitei C; identificarea unor scurtături în diagnosticarea hepatitei cu virus C și stabilirea unui traseu de urmat; identificarea barierelor și a golurilor în accesarea serviciilor din sfera hepatitei C, cu scopul de a le remedia, pe viitor, prin activități de advocacy; identificarea unor modele de îngrijire a infecției cu virusul hepatitic C pentru persoanele ce aparțin grupurilor vulnerabile”, a  declarat Maria Georgescu, președinte ARAS.

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: