Politici de Sanatate

Prof. dr. Irinel Popescu, președinte al Academiei de Științe  Medicale pentru încă patru ani

17 decembrie
12:34 2015
Prof. dr. Irinel Popescu, președinte al Academiei de Științe  Medicale pentru încă patru ani

Trei chirurgi renumiți, personalități marcante ale medicinei românești, s-au „duelat” pentru conducerea Academiei de Științe Medicale din România: prof. univ. dr. Florian Popa, fost rector al UMF „Carol Davila” din București, prof. univ. dr. Ioan Lascăr, președintele Colegiului Medicilor București, și prof. univ. dr. Irinel Popescu, directorul Centrului de Chirurgie Generală și Transplant Hepatic Fundeni. Bătălia a fost acerbă, iar rezultatul decisiv, din primul tur. Prof. univ. dr. Irinel Popescu, care este și membru corespondent al Academiei Române, va continua să fie președintele Academiei de Științe Medicale și în următorii patru ani, el obținând 81 de voturi din cele 147 exprimate.

Acad. Mircea Ifrim, fost președinte al Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților și fondatorul Facultății de Medicină și Farmacie de la Universitatea din Oradea, va continua să ocupe funcția de secretar general al Academiei de Științe Medicale, fiind și singurul candidat înscris.

Dintre cei trei vicepreședinți aleși în 2011, va continua să ocupe această funcție și în următorii patru ani prof. univ. dr. Radu Deac, directorul executiv al Agenției Naționale de Transplant, care a fost ales în turul al II-lea, împreună cu prof. univ. dr. Dan Mircea Enescu, managerul Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Grigore Alexandrescu”. În primul tur, un singur candidat dintre cei șapte înscriși pentru cele trei locuri de vicepreședinte a reușit să obțină 50% plus unu din voturi, și anume prof. univ. dr. Mihail Coculescu, membru corespondent al Academiei Române și vicepreședintele Consiliului Științific al Institutului Național de Endocrinologie „C. I. Parhon”. Ceilalți patru candidați la funcția de vicepreședinte a Academiei de Științe Medicale au fost: prof. univ. dr. Virgil Păunescu, prof. univ. dr. Dan Poenaru, prof. univ. dr. Dorin Sarafoleanu și prof. univ. dr. Adrian Streinu-Cercel.

Academia de Ştiinţe Medicale, înființată în urmă cu 80 de ani, este o instituţie publică de interes naţional în domeniul cercetării medicale şi farmaceutice, de consacrare academică, cu personalitate juridică, subordonată Ministerului Sănătăţii. Din 1935, în fruntea Academiei de Ştiinţe Medicale s-au situat personalităţi importante ale medicinei româneşti, precum: prof. dr. Constantin Angelescu, acad. Aurel Moga, acad. Constantin Arseni, acad. Ştefan Milcu, acad. Nicolae Cajal, prof. dr. Dan Enăchescu, acad. Laurenţiu Mircea Popescu.

Vreau mai întâi să le mulțumesc celor care au venit de la mari distanțe și pe o vreme nu tocmai prietenoasă. E un efort pentru care le sunt recunoscător. Este un rezultat care mă onorează, dar care, de fapt, traduce cei patru ani de muncă în echipă. Sper ca următorii să fie cel puțin la fel de buni, dacă nu chiar mai buni, a declarat prof. univ. dr. Irinel Popescu, după numărarea voturilor.

Academia de Ştiinţe Medicale numără 190 de membri titulari, 41 de membri corespondenți și membri de onoare din țară și din străinătate.

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: