Politici de Sanatate

Prof. đr. Dorel Săndesc: ”Dezvoltarea rețelelor de oxigen trebuie dublată de măsuri de siguranță”

29 aprilie
13:02 2021
Prof. đr. Dorel Săndesc: ”Dezvoltarea rețelelor de oxigen trebuie dublată de măsuri de siguranță”

În contextul pandemiei COVID-19, secțiile ATI s-au confruntat cu o creștere bruscă a necesarului de oxigen pentru tratarea pacienților. Referitor la importanța acreditării, supravegherii și mentenanței sistemelor de oxigen medicinal, prof. univ. dr. Dorel Săndesc, președintele Comisiei ATI a Ministerului Sănătății, vice-preşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă (SRATI) spune că Societatea și comisia au trimis tuturor autorităților, imediat după tragedia de la Piatra Neamț, un material „în care arătam că sursele principale de vulnerabilitate ale spitalelor românești care fac posibile aceste  tipuri de accidente, de tragedii,  în oricare din spitale, sunt reprezentate de rețelele de gaze medicinale și rețelele electrice pe de o parte și,  pe de altă parte,  de faptul că spitalele nu pot  și nu asigură contractele de service și mentenanță pentru aparatura din dotare în totalitate și în mod adecvat”. 

De asemenea, referitor la rețelele de gaze medicinale și rețelele electrice, „am făcut un audit la nivelul spitalelor publice românești și am arătat situația reală prezentând că, într-adevăr, este o problemă serioasă felul în care aceste rețele sunt făcute și faptul că nu există în cele mai multe instituții sisteme de siguranță, respectiv senzori de detectare a concentrațiilor crescute de oxigen care pot favoriza  și amplifica un incendiu, precum și senzorii de fum.”

Totodată, „pe lângă analiza situației reale, am venit și cu propuneri concrete de programe care să rezolve aceste surse de vulnerabilitate, propunând un program european pentru modernizarea rețelelor de gaze medicinale și de electricitate din spitalele românești. Am făcut și o evaluare bugetară și, de asemenea,  am propus soluții pentru asigurarea contractelor de service. În ceea ce privește finanțarea modernizării acestor rețele  și dotarea spitalelor cu aceste sisteme de siguranță, s-a aprobat un program cu finanțare europeană. Trebuie spus că, în acest demers, am avut sprijinul prompt al Președinției, dl. președinte convocând imediat o întâlnire la nivel înalt cu premierul, ministrul sănătății  de la acel moment și reprezentanții DSU, în care s-a subliniat importanța realizării lor.  Astfel, acum este lansat acest program cu fonduri europene și spitalele au început să depună proeicte pentru a-l accesa. Sperăm că acest demers va contribui la creșterea siguranței spitalelor românești atât în zonele COVID, cât și în zonele non-COVID, atât în zonele ATI,  cât și în afara acestora pentru că problema este generală. Dezvoltarea benefică a rețelelor de oxigen în spital trebuie totdeauna dublată de măsuri de siguranță. Am indentificat și am propus astfel aceste soluții, aceste sisteme care monitorizează și alarmează când există fum sau concentrații crescute de oxigen într-o incintă , dar care pot oferi și sisteme de evacuare rapidă a aerului cu conținut crescut de oxigen, sisteme de ventilație care să fie cuplate cu sistemele de monitorizare ” a declarat prof.dr. Săndesc .

Recomandări OMS pentru siguranța circuitelor de gaze medicinale

Peocuparea pentru asigurarea oxigenului medicinal pentru toți pacienții a necesitat soluții adaptate nevoilor fiecărui spital. Organizația Mondială a Sănătății, Regiunea Panamericană, a publicat un manual cu scopul de a oferi recomandări pentru a asigura capacitatea de alimentare cu oxigen pentru oxigenoterapie în cadrul modulelor clinice ale echipelor medicale de urgență. Documentul include cunoștințe de bază cu privire la diferitele tipuri de sisteme de oxigenoterapie, precum și îndrumări pentru personalul de suport operațional  pentru a-și adapta echipamentul în vederea satisfacerii cât mai eficiente a nevoilor clinice ale pacienților COVID-19. Provocări suplimentare apar atunci când echipele medicale de urgență  își extind capacitățile clinice prin adaptarea structurilor pentru a servi ca locații alternative de îngrijire a sănătății. Deoarece aceste structuri nu au capacitatea instalată de a furniza oxigen medicinal, ele trebuie să fie transformate în moduri care să includă proiectarea și instalarea unei rețele de oxigen.  Impactul pandemiei de COVID-19 a crescut cantitatea de oxigen medicinal necesară pentru intervenția echipelor medicale de urgență. Insuficiența respiratorie în fazele severe și critice ale bolii necesită oxigenoterapie cu consum ridicat de oxigen. Pentru funcționarea în deplină sigurață a acestora atât la proiectare, cât și la montaj, alimentarea cu oxigen trebuie să fie controlată în permanență de către personalul desemnat. Atunci când rețeaua de alimentare este proiectată, trebuie să fie stabilit un plan de întreținere și control. Dacă este posibil, acesta ar trebui să fie tradus în liste de verificare, permițând personalului să verifice periodic și sistematic dacă totul funcționează corect (presiune în butelii, conductele, controlul scurgerilor, funcționarea supapelor de închidere etc.). În cazul în care întreținerea și/sau reparațiile sunt necesare, acestea trebuie înregistrate într-un jurnal.

Gazele medicinale

Acestea sunt produse formate din unul sau mai multe componente gazoase care intră în contact direct cu corpul uman. Ele  sunt utilizate în terapia prin inhalare, anestezie, diagnosticare „in vivo” și – atunci când intră în contact direct cu acestea – pentru a conserva și transporta organele, țesuturile și celulele destinate transplantului. Acțiunile gazelor medicinale utilizate ca medicamente sunt farmacologice, imunologice și metabolice. Acestea conțin proprietăți menite să prevină, să diagnosticheze, să trateze, să amelioreze diverse afecțiuni.

Gazele medicinale pot fi:

–  utilizate ca medicamente: oxigen, protoxid de azot, aer medicinal, oxidul de azot și heliu (și amestecurile sale).

–  utilizate ca produse de sănătate: dioxid de carbon (CO2) pentru laparoscopie.

– alte tipuri de gaze:  acestea nu intră în contact cu pacientul, dar sprijină utilizarea gazelor medicale, precum și funcționarea echipamentelor utilizate în îngrijirea și tratarea bolilor (aer comprimat pentru operarea instrumentelor chirurgicale, azot pentru alimentarea instrumentelor chirurgicale, aer comprimat utilizat cu ventilatoare pentru extragerea gazelor anestezice din sălile de operație).

 Sistemul de distribuție

Proiectarea sistemului de distribuție va depinde de personalul însărcinat cu scalarea sistemului O2, deoarece acesta va determina atât dimensiunea conductelor, cât și tipul de rețea (inelară, liniară).  Aspectele care trebuie luate în considerare în proiectare sunt punctele de tăiere, locațiile și numărul de robinete, contoare (debit și manometre), precum și materialele și personalul necesare pentru implementarea sistemului.

 

Bogdan Guță

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: