Politici de Sanatate

Prof. dr. Alina Daniela Tănase – președintele comisiei de terapii celulare din Ministerul Sănătății

19 februarie
15:20 2021
Prof. dr. Alina Daniela Tănase  – președintele comisiei de terapii celulare din Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății a aprobat, prin Ordinul nr. 176/2021, publicat pe 19 februarie, componenţa nominală a nou înființatei Comisii de terapii celulare. Potrivit Ordinului, președintele comisiei este prof. univ. dr. Alina Daniela Tănase, iar vicepreședinte este prof. univ. dr. Anca Coliţă și secretar – șef lucrări dr. Ionuţ Ciprian Tomuleasa. Membrii comisiei de terapii celulare sunt: conf. univ. dr. Smaranda Teodora Arghirescu, conf. univ. dr. Andrei Coliţă, conf. univ. dr. Horia Bumbea, conf. univ. dr. Erzsebet Lazăr, șef lucrări dr. Angela Smaranda Dăscălescu. Comisia de terapii celulare a fost înființată prin ordinul ministrului Sănătății nr. 131 din 9 februarie a.c.. Noua comisie de specialitate a Ministerului Sănătății a apărut la propunerea comisiei de hematologie, fiind constituită din medici specialiști hematologi cu expertiză în transplantul medular, atât la pacienții copii, cât și adulți.

„Agenția Europeană a Medicamentului a aprobat primele terapii genice și celulare (terapii CAR-T) pentru administrare în țările din Uniunea Europeana și, implicit, în România, pentru tratamentul pacienților copii, adolescenți și adulți tineri cu leucemie acută limfoblastică (LAL) cu celule B, refractar sau recăzut și pacienților adulți cu limfom difuz, cu celulă mare de tip B, recidivant sau refractar. Datorită procesului complex de recoltare a celulelor T ale pacienților prin procedura de afereză și, ulterior, readministrarea acestor celule modificate la pacient, tratamentul trebuie administrat în centre cu expertiză în ceea ce privește  recoltarea celulelor T și administrarea ulterioară a acestor terapii, respectiv de către Centrele sau Compartimentele de Transplant Medular”, se menționa în referatul  de aprobare al actului normativ de înființare a comisiei de terapii celulare.

Comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii sunt organisme consultative permanente care furnizează expertiza necesară pe baza căreia Ministerul Sănătăţii coordonează, din punct de vedere ştiinţific şi metodologic, reţeaua de asistenţă medicală corespunzător domeniului de specialitate din sfera de competenţă a comisiei.

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: