Politici de Sanatate

Editorial: Prioritățile și provocările politicii de sănătate a UE după alegerile europarlamentare 2024

22 aprilie
15:06 2024
Editorial: Prioritățile și provocările politicii de sănătate a UE după alegerile europarlamentare 2024

Eurobarometrul „Folosește-ți votul – Numărătoarea inversă până la alegerile europene”  din aprilie 2024 sintetizează principalele teme de campanie. Astfel, cetățenii europeni ar dori să vadă lupta împotriva sărăciei și a excluziunii sociale (33%), precum și sprijinirea sănătății publice (32%) ca fiind cele mai importante teme de discuție în timpul campaniei electorale. În ceea ce privește respondenții din România, 60% dintre aceștia afirmă că sunt interesați de  alegerile din iunie 2024. Și pentru ei, preocuparea pentru sănătatea publică se află în prim-plan pe măsură ce ne apropiem de începutul unui nou ciclu instituțional al UE, marcat de alegerea unui nou Parlament European. Editorial realizat de Bogdan Guță, Senior Jurnalist

2019 – 2024: Uniunea Europeană a Sănătății

Criza de sănătate provocată de pandemia de COVID – 19 a dominat mandatul 2019-2024 determinând schimbări radicale în ceea ce privește abordarea provocărilor în materie de asistență medicală la nivelul Uniunii. Fragilitatea sistemelor publice de sănătate din aproape toate statele membre în fața unei crize sanitare majore a schimbat, oarecum, agenda europarlamentarilor în domeniul asistenței medicale, impunând luarea unor măsuri „din mers” pentru a răspunde situațiilor generate de pandemie. Printre realizările acestei perioade, care a stat sub emblema „Uniunii Europene a Sănătății”, trebuie amintite: programul EU4Health, în valoare de 5,3 miliarde de Euro, lansarea Planului European de Combatere a Cancerului și a spațiului european de date privind sănătatea. Propunerile de revizuire a legislației farmaceutice a UE – cea mai amplă reformă în domeniul medicamentelor din ultimii 20 de ani –  este un alt subiect major care se va regăsi și în următorul ciclu electoral.

Ce urmează?

Odată cu alegerile din iunie 2024 și începerea unui nou mandat al Comisiei Europene pentru perioada 2024-2029, viitorul asistenței medicale în Europa se află în fața unor provocări majore. Îmbătrânirea populației, acutizarea diparităților și inegalităților în materie de sănătate, criza accentuată a forței de muncă din sănătate sunt câteva din acestea. Organizații ale societății civile din domeniu (cum ar fi EU4Health Civil Society Alliance), asociații care reprezintă pacienții și-au definit prioritățile și recomandările în perspectiva  alegerilor europene din 2024, având ca obiectiv general asigurarea sănătății pe agenda politică a UE. Toate au ca numitor comun concentrarea pe consolidarea procesului de elaborare a politicilor UE în domeniul sănătății publice, pe dezvoltarea unor politici mai puternice care să îmbunătățească sănătatea publică și pe eliminarea barierelor politice.

Alegerile europarlamentare din iunie 2024 reprezintă un moment crucial pentru asistența medicală. Acum se pun bazele politicilor la nivel european și românesc care vor asigura cadrul legislativ al sănătății publice pentru următorii 20 de ani.

Numărul următor al ediției print a revistei Politici de Sănătate prezintă o imagine „la zi” a domeniului sănătate publică din România în contextul alegerilor. Factori de decizie din administrația centrală, reprezentanți ai autorităților publice, ai comunității medicale, ai asociațiilor de pacienți și ai corpului diplomatic  explică de ce sunt importante aceste alegeri pentru domeniul sănătate, care sunt provocările și care trebuie să fie prioritățile.

 

 

 

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: