Politici de Sanatate

Primul sondaj internațional OECD privind pacienții: sistemele de sănătate trebuie să răspundă mai bine nevoilor pacienților

26 februarie
14:14 2025
Primul sondaj internațional OECD privind pacienții: sistemele de sănătate trebuie să răspundă mai bine nevoilor pacienților

Există o nevoie urgentă de a adapta sistemele de sănătate pentru a răspunde mai bine nevoilor numărului tot mai mare de persoane cu afecțiuni cronice, conform concluziilor primului sondaj internațional al OECD privind pacienții cu afecțiuni cronice, Patient-Reported Indicator Surveys (PaRIS).

Sondajul a colectat date de la aproximativ 107.000 de pacienți în vârstă de 45 de ani și peste și de la 1.800 de cabinete de asistență medicală primară din 19 țări*. Scopul său este de a face lumină asupra rezultatelor și experiențelor de sănătate ale persoanelor care trăiesc cu afecțiuni cronice, cum ar fi hipertensiunea, artrita, diabetul, bolile de inimă sau cancerul, care sunt gestionate în cadrul asistenței medicale primare.

82% dintre utilizatorii de asistență medicală primară care au participat la PaRIS trăiesc cu cel puțin o afecțiune cronică, 52% trăiesc cu cel puțin două afecțiuni, iar 27% trăiesc cu trei afecțiuni sau mai multe.

Majoritatea persoanelor raportează experiențe pozitive în materie de îngrijire și rezultate mai bune în materie de sănătate, în comparație cu media OECD, în Elveția și în Statele Unite, concentrându-se pe populația în vârstă de 65 de ani și peste care beneficiază de Medicare. În Australia, Cehia, Franța și Norvegia, majoritatea persoanelor raportează, de asemenea, experiențe și rezultate pozitive ale îngrijirii. Țările cu scoruri sub medie la mai mult de jumătate dintre indicatori sunt Grecia, Islanda, Portugalia, România și Țara Galilor (Regatul Unit). „Persoanele care trăiesc cu afecțiuni cronice raportează o mai bună sănătate fizică, sănătate mintală și bunăstare atunci când primesc asistență medicală centrată pe nevoile lor”, a declarat secretarul general al OECD, Mathias Cormann. „PaRIS arată, de asemenea, că, în timp ce țările care cheltuiesc mai mult pentru sănătate tind să obțină rezultate mai bune în materie de sănătate, este posibil să se obțină performanțe solide și cu niveluri mai scăzute de cheltuieli pentru sănătate.”

PaRIS constată că patru din zece pacienți nu se simt încrezători în gestionarea propriei sănătăți; în plus, patru din zece nu au încredere în sistemul lor de sănătate. Pentru a oferi o sănătate mai bună, sistemul de sănătate trebuie să acorde mai mult timp pacienților. 64% dintre persoanele care declară că medicul lor de familie petrece suficient timp cu ei au încredere în sistemul de sănătate, comparativ cu 34% dintre persoanele care declară că medicul lor de familie nu petrece suficient timp cu ei. Asistența medicală trebuie, de asemenea, să fie mai bine adaptată la nevoile oamenilor. Doar un sfert dintre pacienți declară că au un plan de îngrijire pregătit pentru ei de către medicul lor. Asistența medicală trebuie să fie „fără probleme” și fiabilă, se arată în raport. 45 % dintre persoanele care au experimentat un episod negativ în sistemul de sănătate care le-ar fi putut cauza un prejudiciu, cum ar fi imposibilitatea de a obține o programare atunci când era necesar sau primirea unui diagnostic sau tratament greșit sau întârziat, au încredere în sistemul lor de sănătate, comparativ cu 70 % dintre persoanele care nu au experimentat un astfel de episod negativ.

Alte aspecte importante din PaRIS :

  • Starea de bine a pacienților se deteriorează rapid odată cu numărul de afecțiuni cronice. Scorul mediu de bunăstare (măsurat prin OMS-5, o scară de la 0 la 100) este cu 14 puncte mai mic în rândul persoanelor cu trei sau mai multe afecțiuni cronice, comparativ cu persoanele cu o singură afecțiune cronică.
  • Există diferențe mari între sexe în ceea ce privește experiențele și rezultatele pacienților. Din totalul persoanelor cu afecțiuni cronice, 74% dintre bărbați au o stare de sănătate fizică bună, comparativ cu 65% dintre femei, iar 86% dintre bărbați au o stare de sănătate mentală bună, comparativ cu 81% dintre femei. Acest lucru confirmă paradoxul sex-sănătate: femeile tind să trăiască mai mult decât bărbații, dar raportează rezultate mai proaste în ceea ce privește sănătatea. De asemenea, femeile raportează că au mai puțină încredere în asistența medicală și sunt mai puțin susceptibile de a beneficia de o îngrijire de bună calitate.
  • Tehnologia digitală nu este utilizată la întregul său potențial în domeniul asistenței medicale. Doar 7 % dintre pacienții cu afecțiuni cronice declară că au utilizat o videoconsultație în cadrul asistenței medicale primare, iar 17 % declară că au accesat online dosarele lor medicale primare. În plus, doar 43% dintre pacienții cu un nivel scăzut de educație sunt de acord că site-ul web al furnizorului lor de asistență medicală primară este ușor de utilizat.

Raportul servește drept îndemn la acțiune pentru ca sistemele de sănătate să implice mai mult perspectiva pacienților în procesul decizional. Constatările sale pot contribui la fundamentarea strategiilor naționale de asistență medicală, la îmbunătățirea furnizării de servicii și la sprijinirea tranziției către modele de îngrijire mai integrate și centrate pe om.

*Țările participante sunt Australia, Belgia, Canada, Cehia, Franța, Grecia, Islanda, Italia, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Portugalia, România, Arabia Saudită, Slovenia, Spania, Elveția, Statele Unite și Țara Galilor (Regatul Unit).

 

Alte articole

TOP

REVISTA POLITICI DE SANATATE

Editii speciale

revista politici de sanatate-Republica Moldova

Abonează-te la newsletter

:
: