Politici de Sanatate

Primii cetățeni europeni care folosesc ePrescripția în spațiul UE

23 ianuarie
10:07 2019
Primii cetățeni europeni care folosesc ePrescripția în spațiul UE

Putem vorbi despre primii pacienți din UE care pot utiliza prescripțiile digitale eliberate de medicul din țara de proveniență  atunci când vizitează o farmacie dintr-o altă țară a UE. Pacienții finlandezi pot acum  să meargă la o farmacie din Estonia și să recupereze medicamente prescrise electronic de către medicul lor din Finlanda.

Inițiativa se aplică tuturor ePrescripțiilor emise în Finlanda și farmaciilor estoniene care au semnat acordul. Noutatea acestei inițiative este că ePrescripțiile sunt vizibile în sistemul electronic pentru farmaciștii participanți din țara beneficiară prin intermediul noii infrastructuri digitale de servicii eHealth, fără ca pacientul să trebuiască să furnizeze o rețetă scrisă. Acest lucru este în concordanță cu politica privind sănătatea și îngrijirea digitală, care vizează împuternicirea pacienților prin accesul la datele lor de sănătate și asigurarea continuității îngrijirii.

Andrus Ansip, vicepreședinte pentru piața unică digitală, a declarat: “Felicităm Finlanda și Estonia că au arătat calea în cooperarea în domeniul e-sănătății dintre state și aș dori ca alte țări să urmeze în curând. Oamenii ar trebui să poată utiliza prescripțiile electronice transfrontaliere. Libera circulație este un principiu fondator al UE: trebuie să facem cât mai ușor posibil ca oamenii să primească tratament sau medicamente în spațiul UE. Următorul pas major va fi acela de a simplifica accesul pacienților la propriile lor date de sănătate, prin dezvoltarea unui format comun pentru schimbul de înregistrări medicale electronice între țările UE.”

Vytenis Andriukaitis, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, a declarat: “Salut cu brațele deschise primul pas în schimbul de prescrieri electronice între Finlanda și Estonia. Schimbul de ePrescripții și fișele pacienților vor fi cruciale pentru siguranța lor, deoarece pot ajuta medicii să înțeleagă mai bine istoricul medical al pacientului din străinătate și poate reduce riscurile de medicație incorectă și costul testelor duplicate. Comisia va continua să sprijine extinderea acestor schimburi în întreaga UE.”

Mariya Gabriel, comisarul pentru economie și societate digitală, a declarat: “Acesta este un bun punct de plecare pentru o mai bună îngrijire a cetățenilor, soluțiile tehnice utilizate pentru aceste schimburi demonstrând încă o dată cât de importantă este și cât de aproape este viața de zi cu zi a cetățenilor”.

În 2011, instituțiile europene au adoptat Directiva 2011/24 care asigură continuitatea îngrijirii cetățenilor europeni dincolo de frontiere. Directiva oferă statelor membre posibilitatea de a schimba datele privind sănătatea într-un mod sigur, eficient și interoperabil. Următoarele servicii de sănătate transfrontaliere sunt introduse progresiv în toate statele membre UE:

1) ePrescrierea permite oricărui cetățean al UE să își procure medicamentele într-o farmacie situată într-un alt stat membru al UE, grație transferului electronic al prescripției din țara sa de reședință în țara de călătorie. Țara de reședință este informată despre medicamentul recuperat în țara vizată;

2) Fișele pacienților oferă informații de fond privind aspecte importante legate de sănătate, cum ar fi alergii, medicamente curente, afecțiuni anterioare, intervenții chirurgicale etc., făcându-le accesibile digital în cazul unei vizite medicale (de urgență) în altă țară. Este un rezumat al unei colecții mai mari de date privind sănătatea numită Registrul european al sănătății. Pentru a face posibilă această realitate, Comisia va prezenta în curând o recomandare privind formatul european de schimb de înregistrări privind sănătatea.

Pentru mai multe informații puteți accesa: http://europa.eu/rapid/press-release_IP-18-6808_en.htm

Roxana Maticiuc

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: