Politici de Sanatate

Prima grevă a medicilor britanici din 1975 încoace

12 ianuarie
14:07 2016
Prima grevă a medicilor britanici din 1975 încoace

UPDATE: Prima grevă a medicilor britanici din ultimii 40 de ani a condus la amânarea a 3.300 de operații. Conform datelor furnizate de NHS Anglia, una din 10 intervenții chirurgicale programate pentru ziua respectivă a fost anulată. Au ieșit în stradă 16.000 de medici tineri, din cei 26.000 care trebuia să se prezinte la muncă. Potrivit BBC, negocierile cu reprezentanții guvernului sunt programate pentru joi, 14 ianuarie.

Medicii britanici au ieșit în stradă pentru prima dată în ultimii 40 de ani, protestând împotriva planurilor guvernului de reforma contractual de muncă, prin diminuarea salariilor și creșterea numărul de ore de muncă. Conform Reuters, liderii din sistemul de sănătate britanic susțin că greva ar putea pune viața pacienților în pericol.

Medicii juniori sau cei stagiari, care reprezintă peste jumătate din totalul medicilor din Serviciul Național de Sănătate (NHS) din Marea Britanie, au declarat că vor acoperi doar serviciile de asistență medicală de urgență în timpul grevei organizate, pentru o perioadă de 24 de ore.

Guvernul se așteaptă ca aproximativ 4.000 de operații care nu reprezintă o urgență să fie anulate în timpul grevei, prima acțiune industrială a medicilor britanici din 1975.

De asemenea, medicii intenționează să organizeze o nouă acțiune de protest la începutul lunii februarie, care va consta în întreruperea activității pe o perioadă de 48 de ore. În timpul următorului protest va fi sistată inclusiv activitatea în sistem de urgență, timp de nouă ore.

„Aceasta grevă nu este necesară și va crea numeroase problem. Vom face tot ce putem pentru a atenua efectele acestui protest, însă nu poți avea o grevă de asemenea proporții în NHS fără să existe dificultăți reale pentru pacienți”, a declarat prim-ministrul britanic David Cameron.

Incă din luna octombrie a anului trecut, medicii britanici aflați la început de carieră și-au arătat public nemulțumirea și îngrijorarea cu privire la noul contract de muncă, prin care programul era extins de la de la 60 de ore pe săptămână, între 7:00 și 19:00, de luni până vineri la un program de 90 de ore, între 7:00 și 22:00, de luni până sâmbătă. Și asta în condițiile în care plata ar fi fost la cota standard.

Sursa: www.reuters.com

Mirabela Viașu

Alte articole

TOP

revista politici de sanatate

revista politici de sanatate-Republica Moldova

OncoGen

Abonează-te la newsletter

:
: